自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

我諗住同小朋友去睇下D學校先再決定, 始終係佢讀唔係我讀, 我都想佢讀得開開心心

大宅

回覆:準備小一自行分配學位,超頭暈

叩門仲要睇小朋友當時表現,如果佢心情唔靚,識都唔肯答,到時個頭會爆炸

男爵府

引用:Quote:原帖由+kk0626+於+15-09-11+發表今年

原帖由 09729loklok 於 15-09-11 發表
上年玩完呢個遊戲
仲有時間,想清楚先
請問係咪出年一月先要填大抽獎排位?若自行唔ok 的話

男爵府

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+15-09-11+發表sa

原帖由 Sumyeema1 於 15-09-11 發表
大抽獎張 form 只填學校編號,填好後要 check 清楚

今年聽到 case 就是填錯,因為兩間學校名差不多,一間 ...
請問係咪出年一月先填大抽獎form ?

公爵府

引用:真係有叩門準備同把握先用嗰招111,如果覺得

原帖由 wan_sosin 於 15-09-11 發表
真係有叩門準備同把握先用嗰招111,如果覺得小朋友叩門無著數,不如揀穩陣D.
大仔大女,醒目啖定,學術超前 ...
有用意見。謝謝

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Bloomberg 發表於 15-9-11 09:27
到中學,仲煩

Yes! 煩好多好多……我女而家中三。而家覺得最好小學揀到校風同中學派位成績唔錯學校。讀六年同小學成績直接影響升中。最好小學有直屬中學都係b1或唔差學校,就算冇都有直屬唔差嘅中學。派唔到都可博寫信有機會。最緊要啱小朋友,雖然搭車番學遠近係考慮因素之一但唔係放第一位諗。
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

禁止訪問

引用:我都煩左好耐,睇中屋企樓下,但係區內熱門

大宅

下年到我!

大宅

回覆:mamaatwork 的帖子

請問大囡讀緊A小學,爸爸係B小學舊生,細仔今年5歲9個月。係咪兩間學校都有20分揸手??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:請問大囡讀緊A小學,爸爸係B小學舊生,細仔

原帖由 Crystal3524 於 15-09-12 發表
請問大囡讀緊A小學,爸爸係B小學舊生,細仔今年5歲9個月。係咪兩間學校都有20分揸手??

...
唔係!因a校係必收!唔駛計分!

放下自在

男爵府

兔年出生率都好高 , 比上年還要多, 家長小心選擇

大宅

引用:Quote:原帖由 Crystal3524 於 15-09-12 發

原帖由 cattz288 於 15-09-12 發表
唔係!因a校係必收!唔駛計分!
B校係熱門,請問機會大嗎?心儀B校

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-09-12 發表唔

原帖由 Crystal3524 於 15-09-12 發表
B校係熱門,請問機會大嗎?心儀B校
唔識講!但今日聽完talk, 如果唔好彩自行同大抽獎失敗左, 想扣番a校,機會係零!

放下自在

大宅

回覆:cattz288 的帖子

Thank!博一博啦

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

mamaatwork 發表於 15-9-11 21:55
請問係咪出年一月先要填大抽獎排位?若自行唔ok 的話
先交自行申請表, 親身交去心儀小學, 只可以申請一間, 否則作廢

若自行失敗, 就自動參加統一派位.
至於幾時交, 我忘記了, 總知你會收到通知的, 自己留意學校, 電台,電視台宣傳, 或留意屋企信箱
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

象牙宮

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 15-09-11 發表

原帖由 mamaatwork 於 15-09-11 發表
請問係咪出年一月先填大抽獎form ?
係! 30~31/1交表

放下自在

大宅

kk0626 發表於 15-9-11 00:53
今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎左但唔敢填,好驚揀錯學校

心儀一間幾多人揀嘅學校,入 ...
睇下這個唔知你會否有些頭緒?加油!

QUOTE*****
非常有趣容易明白的小一統一派位解釋!!
《好好笑的小一統一派位舉例,簡單又易明》
舉個例;如你甲一填劉德華,甲二填余文樂,甲三填蕭正楠;乙部一、二、三也一樣。程序會先抽甲一,若唔中劉華,就會抽甲二,若你抽中余文樂,恭喜你,甲三、乙一、乙二、乙三都不會再抽了,你會得到余文樂。因此,如你很喜歡劉華,你應在甲一填劉德華,甲二⋯⋯和甲三留空,乙一再填劉德華,乙二填余文樂,乙三填蕭正楠,咁你就可以maximize抽中劉華的機會了。
或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入其中一個粉絲會做會員,我們要先知道幾個遊戲規則:
第一,每個會有50%可供統一派位;
第二,當中5%是甲部(全世界可跨區抽),和45%是乙部(只供同區抽),所以乙部名額是甲部的9倍;
第三,抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;
第四,抽獎跟以上順序,一抽中就停,假如你甲2抽中,甲3至乙30都唔會再抽
第五,甲部雖可填任何區,但如別區冇明星你鍾意,也可填本區。
而家解釋範例:
我鍾意Tom Cruise>劉德華>福山雅治>松本潤>梁朝偉>余文樂>蕭正楠,我會填:
甲1(Tom Cruise)甲2(劉德華)甲3(留空)
乙1(劉德華)乙2(余文樂)乙3(蕭正楠)﹒﹒﹒﹒乙29(麥長青)乙30(艾威)
問題1:我點解甲3留空?做乜唔填福山雅治?
答:因我愛劉德華>福山雅治,如我在甲3抽中福山雅治,咁我咪等於放棄乙1抽劉德華個45%Quota? 所以我情願甲3留空,都要抽劉華。
問題2:點解乙2唔填梁朝偉?而填余文樂?
答:因為梁朝偉與劉華是同level大熱,乙一必然45%全被抽光,乙二仲抽是呃自己,只會浪費機會,所以我填次一皮的余文樂
問題3:做乜要填滿乙部三十個?冇心水可否留空?
答:唔應該,因甲部留空,電腦會Skip,但乙部留空,電腦會亂抽,所要乙部要盡填,起碼填d唔討厭的,否則,可能會派阮兆祥俾你。
UNQUOTE*****

侯爵府

引用:今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎

原帖由 kk0626 於 15-09-11 發表
今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎左但唔敢填,好驚揀錯學校

心儀一間幾多人揀嘅學校,入 ...
博唔博睇你有無後路,我係有考到私校所以先敢進取,最後去到叩門體會到機會確實超渺茫,幾百個人爭十幾個位,周街都聰明醒目大把cert,你憑咩覺得人地要睇得你上眼, 選擇太多時,有粒墨都係罪過,最後叩到心儀,係幼園同小學關係好加小朋友同大人表現ok,我覺得險過剃頭, 如果無私小揸手,真係博唔過,如果唔係隨時要讀全區最差的

象牙宮

引用:Quote:kk0626 發表於 15-9-11 00:53 今年阿

原帖由 兜仔媽媽 於 15-09-12 發表
睇下這個唔知你會否有些頭緒?加油!

QUOTE*****
例子好清晰, 睇埋教育局隻 dvd, 但問題係揀d熱門既學校放o係頭位之後,其實同留空無分別!

放下自在

首頁
23456...7

尾頁

跳至