自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

子爵府

回覆:{請支持一人一電郵} 强烈要求漁農署對咬人4次藏獒嚴正執法

超級衰主人。

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

SUPPORT, 有冇draft可以參考

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

回覆:{請支持一人一電郵} 强烈要求漁農署對咬人4次藏獒嚴正執法

唔贊成殺狗,主人唔教唔識教先會咁,狗狗如果肯教識教,有好多行為問題係絕對可以改正到。建議養藏獒必須要主人同狗隻接受正規訓練,直至合格先可以外出,外出時除帶上狗帶外,亦要配帶口罩以保障其他人安全。
我有朋友有養藏獒,但佢狗狗響bb時已經接受名練犬師訓練,隻狗好定好聽話,仲好嗲嫁,我果陣成日同佢玩到攬埋一舊,當然,我係經過一段時間同佢相處,得到佢信任先可以咁玩啦。同佢玩扯大欖,佢唔駛一秒,輕輕一拉,我就趴左響地,佢仲會走黎聞下我再錫返我嫁,所以呢種狗並唔係好可怕,其實佢地受到適當既訓練,性格係好穩定,今次既問題係出左狗主身上,佢唔知點解令到隻狗咁有攻擊性,連行過都咬,狗係有地盤意識,但一般黎講只係響家門前既範圍,冇受到挑釁,理應唔會咁咬人(嗱,我唔係話受害人挑釁隻狗呀),好明顯,主人係唔知對狗狗做過d咩,引致一個咁嚴重既行為問題出現,呢種人,你比隻芝娃娃佢養,一樣會搞到隻狗去咬人

catjeffcat    發表於 15-11-26 15:25
angelacch    發表於 15-11-26 11:20

伯爵府

2024年龍年勳章

支持

伯爵府

我覺得狗主同工人責任大d!應該主人,工人,狗都受罰先得!

samsmama    發表於 15-11-26 11:17

水晶宮

第4次咬人,主人冇正視問題,罰狗吾人道就理應罰主人,如判監、沒收犬隻

cherrycwy    發表於 15-11-26 16:47

子爵府

支持重罰狗主,唔支持殺狗

cherrycwy    發表於 15-11-26 16:47

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

呢種狗同獅子隻揪都冇問題,
咁同養隻獅子有咩分別?
點可以比人拖隻獅子出街……

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

侯爵府

引用:好自私的狗主,仲要叫d村民如果驚就自己避

原帖由 fionstone 於 15-11-25 發表
好自私的狗主,仲要叫d村民如果驚就自己避開佢d狗,呢d咩人黎嫁?唔怪得d鄰居咁嬲

...
隔離版有人話狗主的職業是??,唔怪之得態度咁樣,有沒有人証實一下

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

支持

男爵府

引用:人神共憤,咬人藏獒狗主完全漠視市民生命,

原帖由 kc_01k 於 15-11-25 發表
人神共憤,咬人藏獒狗主完全漠視市民生命,仲串串供叫人見佢拖狗就應該自己行開,請支持一人一電郵去信漁農 ...
up

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 fionstone 於 15-11-25 發表

原帖由 bks2014 於 15-11-26 發表
隔離版有人話狗主的職業是??,唔怪之得態度咁樣,有沒有人証實一下
想八喎

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

支持

大宅

支持

別墅

好過份。
個女仔咁就一世,傷痕抺唔走

公爵府

2018復活節勳章

支持

子爵府

其實係咪應該要搵議員嘈下呢?

水晶宮

SUMMER581 發表於 15-11-26 02:43
我都好嬲,但絕唔認同殺狗。受害事主都講過狗係冇錯,佢地本身性格就係咁兇猛,完全係狗主問題
佢地只不過 ...
agree with you

侯爵府

撐..... 連狗主都有罪.....

伯爵府

引用:唔贊成殺狗,主人唔教唔識教先會咁,狗狗如

原帖由 lauretta 於 15-11-26 發表
唔贊成殺狗,主人唔教唔識教先會咁,狗狗如果肯教識教,有好多行為問題係絕對可以改正到。建議養藏獒必須要 ...
無錯!我都懷疑係狗主教佢地咁!

首頁
23456...16

尾頁

跳至