自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:套野唔配用獅子山下個名,重有港台,由佔中

原帖由 kpng0714 於 15-11-29 發表
套野唔配用獅子山下個名,重有港台,由佔中開始已經覺得要私有化佢,浪費納稅人D錢!

...
唔睇節目名~以為自己睇緊『鐵窗邊緣』

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kpng0714+於+15-11-29+發表套

原帖由 ning.. 於 15-11-29 發表
唔睇節目名~以為自己睇緊『鐵窗邊緣』

心情本來好沉重,俾你笑死

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:獅子山下

睇各位jm分析,我覺得自己好蠢,因為我真係睇唔明以為係02片

男爵府

回覆:獅子山下

我最想知吳綺莉去左邊

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 15-11-29 發表無錯

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:上一集似鬼片,今集睇到炆,我想睇返以前獅

原帖由 waic 於 15-11-28 發表
上一集似鬼片,今集睇到炆,我想睇返以前獅子山下多啲。我讀書少,太深奧嘅表達方式我唔明

...
我都唔明啦!我諗問王家衛都未必明

男爵府

回覆 Ericmo 的帖子

邊代後生無前途問題 ? 只有後生有問題要面對?

獅子山下只有年輕人? 無老人問題? 無中年失業問題?

集集都青年無樓問題故事入面個男人話, 我同你都無資格飛佢, 佢住左豪宅啦....

果位女仕只當自己係賣身, 邊個出得起錢就被邊個家禽

唔關有無樓問題, 係佢地簡雞做女友啫

水晶宮

引用:Quote:原帖由 miffyumiffy 於 15-11-29 發

原帖由 KT0603 於 15-11-29 發表
無錯,其實好寫實,我們必須接受社會上有這樣的一群,從前和現在都有,只是比例和程度上的分別,認唔認同已 ...
以前嗰代咪仲多家庭問題, 以前舊公屋, 幾百呎迫一家五六口, 父母無學識, 又窮, 啲細路好似街童咁周圍走, 有啲細路學壞, 或跨代貧窮

有幾多人住大屋, 父母有錢, 讀書又叻, 大學畢業有房坐, 順風順水? 呢啲唔係大多數, 只係社會中好命嘅少部份

家家有本難念的經, 先至係獅子山精神, 最寫實

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 15-11-29 發表無錯

原帖由 miffyumiffy 於 15-11-29 發表
以前嗰代咪仲多家庭問題, 以前舊公屋, 幾百呎迫一家五六口, 父母無學識, 又窮, 啲細路好似街童咁周圍 ...

以前整體社會貧窮好多倍,好多家庭連最機本食飯,都有問題......

現在呻年輕人買唔到樓,基層家庭無得遊學~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

引用:Quote:原帖由 miffyumiffy 於 15-11-29 發

原帖由 Liontigerma 於 15-11-29 發表
咪就係講中咗D癈青,明知自己唔夠料又唔比心機腳踏實地做人, 乜都賴政府。坦白講,以前嘅幫助仲少,點解D ...
無錯, 日日坐起度乜都唔做姓賴, 現代守株待兔, 乜都等天跌落黎

佢地只會永遠zip起社會基層, 有仔女, 累埋下一代

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+Ericmo+的帖子邊代後生無前途問題+?+

原帖由 dndoomostt 於 15-11-29 發表
回覆 Ericmo 的帖子

邊代後生無前途問題 ? 只有後生有問題要面對?
無錯,條仔㨂條女係會因為佢無錢而飛佢,佢㨂人都有問題,點可以賴政府,點可以賴社會

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 oxford0158 於 15-11-29 發表

原帖由 KT0603 於 15-11-29 發表
香港地太多光怪陸離的事,富貴貧窮、年齡種族、兩性之間…,都各自有不同的問題。當我們能在安全地 ...
何以你認為有正面意見嘅人都一定係已經安全著陸?事實上真係有人仲捱緊世界但又心態正面。

只係見d負面常態已經擴大到去不同媒體,不停發放,真係覺得好煩!

任何一個時期, 任何一個社會,人生任何一個階段,都有機會有困惑或問題,唔係話要淡化問題,而係當問題必有嘅時候,應該積極去用自己可控制嘅方法去面對,唔係不停咁怨人地,怨社會

水晶宮

原帖由 大力大力 於 15-11-29 發表
以前整體社會貧窮好多倍,好多家庭連最機本食飯,都有問題......

現在呻年輕人買唔到樓,基層家庭 ...
依家社會食得飽著得暖, 最大問題係住屋

首先唔講嗰班無本事又學人講買唔到樓

就算普通家庭, 想搵撻地方住, 租金過萬, 劏房都七八千, 好難挨

特首都話首要解決住屋問題, 但樓市有大震盪又好多人要蝕錢, 負資產, 冇人想見到

冇人想蝕錢, 租金點會平, 我見依家窿窿隙隙都起埋公屋, 政府已經好努力, 做得幾多得幾多

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 15-11-29 發表香港

原帖由 薯圈 於 15-11-29 發表
何以你認為有正面意見嘅人都一定係已經安全著陸?事實上真係有人仲捱緊世界但又心態正面。

只係見d負面常 ...
從小老父就教,想要什麼,就自已勤力奮鬥,就會成功~

現在傳媒永遠就係政府問題~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Liontigerma 發表於 15-11-29 08:26
我直情想投訴,我個仔三歳未夠,當時八點三睇電視,佢竟然同我爆樽

...
直情要投訴啦, 心情唔好就爆樽, 掟疑似氣油彈
鼓吹呀...!? D 年青人睇到以為好型, 有樣學樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

miffyumiffy 發表於 15-11-29 11:47
無錯, 日日坐起度乜都唔做姓賴, 現代守株待兔, 乜都等天跌落黎

佢地只會永遠zip起社會基層, ...
佢地所講既好努力, 可能係 上一代既十分一都冇

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 15-11-29 發表香港

翡翠宮

ning.. 發表於 15-11-29 01:03
我c6都唔明~問我明唔明!

我話:唔係拍俾我哋睇㗎!睇戲唔好駁故,無嗰份 忿世心情~入唔到戲㗎! ...

岩岩同C6 講, 果集 個主角 又唔做野, 成班後生仔無所事事
問佢爸爸攞 10 萬成生意
佢爸爸: 唔好話借, 我又有樓又有的士牌 千萬富翁.. 你要我比你...
但果陣, 佢爸爸揸住的士同佢講, 即係仲做緊野養家

最後, 主角生意失敗, 但仲好開心...
我唔明反映什麼

我問C6, 有幾多個可以問屋企人借 10萬好似冇野咁

首頁

尾頁

跳至