夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:有冇試過因為溝通唔到而離婚?

原來 都好多靈魂出竅嘅男人!我已經2年面對日日問非所答, 敷衍了事,十問九唔應或者最多問一句答一句嘅日子。我個人好樂觀,覺得大家相處日子耐左男人就會變成沒靈魂, 唯有自己不斷接受,搵出話題,安排節目,出錢出力,就會開心,可惜用左2年時間,不單只無提升關係,相反情況更壞,換來仲要比人發老皮又鬧又比人放飛機,失約女家庭聚會,雖然老公呢幾日主動同我講返野,想扮無事發生!但我覺得呢2年嘅努力我係白癈,我亦唔好再做一D多餘時, 既然人地都唔鍾意同你講野何必勉強呢? 唯有日後嘅生活方式 都是問一句答一句話大家來得舒服點!

別墅

引用:可以聽下,方力申同嘅同屋主。有共鳴!

原帖由 hello1972 於 15-12-16 發表
可以聽下,方力申同嘅同屋主。有共鳴!
雖然呢首歌一d都唔好聽,但係歌詞的確入晒肉,眼淚立即湧出嚟

男爵府

引用:我老公都係咁, 咩都唔理, 放工就係篤電話

原帖由 fungfungdrm 於 15-12-13 發表
我老公都係咁, 咩都唔理, 放工就係篤電話, 一句野都唔講, 唧都唔笑, 個仔嘅野咩都唔理, 有時都幫下手 ...
死,咁似我case嘅,我先同c6結左婚一年就有呢d feel

往後30年唔知點算

我無從入手

冇諗過自己婚後生活係咁

別墅

引用:Quote:原帖由 fungfungdrm 於 15-12-13 發

原帖由 meko2win 於 15-12-18 發表
死,咁似我case嘅,我先同c6結左婚一年就有呢d feel

往後30年唔知點算
我都係第2年就有呢d感覺,宜家就到5年

大宅

我個都係咁

大宅

家中大少事務,結婚買樓租樓裝修請工人,我一手包辦,去旅行平時去街生日周年全部都係我,生左之後,個囡所有野佢都冇理,搵學校唔駛同佢商量,每件事只要通知c6.

但c6買車自己搵資料搜集,好有效率,打機會搵曬攻略玩到好叻...做野方面,遇到轉變會搵我商量,試過佢5點同老細開會,3點黎我公司搵我傾。佢係工作上status高過我,但佢覺得搵我傾,我會比到d意見佢。

講真⋯而家做女人真係唔易。男人真係要投其所好。好多野佢冇興趣自然游暈,有興趣就唔同曬。

大宅

我剛睇完大家case,好彩可以搵到共嗚,我自已既心情有少少好轉(因為有人明白到自己諗發)。我case係我和c6是中學同學到有經濟許可就結婚買樓(由以前到現在都好錫我、財政比我話事,但佢本身唔鍾意主動講自己野,平時食飯可以唔溝通講野)但直到3年前小朋友出世,自己心情有轉變,好想搵c6傾但講兩句佢唔會比心機聽,我只想搵個同我有心靈溝通既人一齊,令我有被愛既感覺所以以家佢講一兩句野-我就好火爆。其實我知道這是個警號

伯爵府

我老公都係一個咁嘅人。我覺得咁嘅生活毫無意思。之後仲有幾廿年要過,甘心嗎?佢對個女都係無反應無表情,個女叫爸一齊玩,佢只係坐旁邊發呆。個女表現得好唔開心。我好心痛。終於有日佢提出離婚,我無太傷心不特止,仲有種放下嘅感覺,而家分居中。我覺得同一個無左靈魂嘅老公/爸爸一齊,同單親係無乜分別,硬係一齊爭吵仲多,小朋友見到一樣唔好。

大宅

今日放假 由朝到現在 講既野 唔夠廿句

男爵府

回覆:sueyee 的帖子

好難過知道你的事。你的經歷部份跟我相似。我的case 有家暴成分,不可一起生活。我分居重己辨好離婚。大節當前,見家人夫婦都全是差不多時期拍拖結婚,都是活了一様久。但是人家夫婦仍然是拖住一起行人生路. 平淡而有感情.互愛互容。

為什麼我們之經歷又大不同? 好可惜,對我就像沒有了家。你尚好仍有女兒。

你ex 提出離婚,理由是什麼呢?

伯爵府

引用:好難過知道你的事。你的經歷部份跟我相似。

原帖由 kyky123 於 15-12-20 發表
好難過知道你的事。你的經歷部份跟我相似。我的case 有家暴成分,不可一起生活。我分居重己辨好離婚。大節 ...
理由就係話唔夾,對唔住我,我已經放下,對我來說,只要佢久唔久睇下2個女,已經ok。你無小朋友更加一身輕,有暴力更唔應該留下,好好愛自己,去旅行散散心,重拾信心,好好向前看,更美好生活等緊你,加油。

男爵府

回覆:sueyee 的帖子

多謝你。你好叻好堅強及明理。女兒有一個明事理的媽媽,她們會好的成長.

我會努力痊癒. 會加油。共勉。

大宅

唉!的男人追你個陣就積極主動、熱情似火!結婚久了就懶懶散散、不理不睬、任你凋謝!討厭死了!整天就知道手機電腦,完全零溝通,你主動溝通也是敷衍了事或者閒你煩!真的是情已逝!想想要跟這樣的木頭人過一世都害怕!若沒有小朋友倒是簡單,可以隨心選擇!有小朋友就唯有忍忍忍……😩😩😩😩😩😩

男爵府

引用:我話知道你好忙可能冇時間做自己想既野,但

原帖由 paklok 於 15-12-08 發表
我話知道你好忙可能冇時間做自己想既野,但有家庭有小朋友就係要取捨同安排,忙過你既人大有人在,分配好時 ...
大家女人都明你講咩,但男人這動物……唉

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

男爵府

引用:多口問句。。。點解會結婚嘅?唔係知佢係咩

原帖由 BonBelle 於 15-12-13 發表
多口問句。。。點解會結婚嘅?唔係知佢係咩人先結架咩?
結婚前唔係咁啦

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

男爵府

引用:原來 都好多靈魂出竅嘅男人!我已經2年面對

原帖由 irene1063 於 15-12-17 發表
原來 都好多靈魂出竅嘅男人!我已經2年面對日日問非所答, 敷衍了事,十問九唔應或者最多問一句答一句嘅日 ...
好心痛,有同感。

男爵府

引用:唉!的男人追你個陣就積極主動、熱情似火!

原帖由 dogcave 於 15-12-24 發表
唉!的男人追你個陣就積極主動、熱情似火!結婚久了就懶懶散散、不理不睬、任你凋謝!討厭死了!整天就知道 ...
你把我所有心聲都寫出來了

大宅

引用:Quote:paklok 發表於 15-12-2 15:10 我諗唔

原帖由 vondelle 於 15-12-02 發表
你令我諗到我父母對我細佬既方式,我細佬係屋企情況都係咁,個人係間屋入面,但發生乜事可以完全唔知的, ...
可能你放好多心機俾小朋友冷落左佢, 多D機會講有興趣嘅話題, 俾返D存在感佢. 男人要面, 俾佢知佢先係1個家嘅頭, 要佢知妳需要佢...會唔會妳做左mama 呢, 變得太硬浄, 又慣左用母親嘅語氣講野?

男爵府

好有同感 點解咁多人都有同樣問題,係唔係大部分男人都係咁

男爵府

Pandorrabbity 發表於 15-12-26 23:57
可能你放好多心機俾小朋友冷落左佢, 多D機會講有興趣嘅話題, 俾返D存在感佢. 男人要面, 俾佢知佢先係1個 ...
麻煩你睇清楚D先唔該

首頁

尾頁

跳至