自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:傷殘證坐車優惠(關於ADHD)

有個小妹妹弱視,都攞在傷殘證,有乘車優惠

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 PARROTMUM 於 15-12-11 發表

原帖由 小雄維尼 於 15-12-11 發表
你女都叻, 我仔成績差5洗講, 佢有d天份音樂, 可惜我無能力比佢去個d學校讀。 而家讀一般學校, 默書測驗 ...
我選這間叫band2尾,我女係band2頭,比着其他家長係沙士年出世少人一定試band1尾中學, 但我同醫生商量就選這間關顧好, 計20至30%課外活動分的中學, 醫生話佢好多病人入左這間都有進步。
身邊好多家長話我唔為個女仲選低一級的中學, 我冇理最緊要開心冇壓力,壓力對adhd的小朋友好大影響。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:有個小妹妹弱視,都攞在傷殘證,有乘車優惠

原帖由 tunghjkl 於 15-12-11 發表
可能弱視已評估為永久呢,我表妹問過冇攞津貼但醫生評永久傷殘都可申請殘疾八達通。

大宅

引用:Quote:原帖由+tunghjkl+於+15-12-11+發表有

原帖由 PARROTMUM 於 15-12-11 發表
可能弱視已評估為永久呢,我表妹問過冇攞津貼但醫生評永久傷殘都可申請殘疾八達通。

...
係呀!評估為永久,但因為四肢健全,經常俾港鐵查問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-11 發表你

我選這間叫band2尾,我女係band2頭,比着其他家長係沙士年出世少人一定試band1尾中學, 但我同醫生商量就選 ...
讀得開心就好

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

引用:Quote:Charlotte_mom 發表於 15-12-10 22:0

原帖由 小雄維尼 於 15-12-10 發表
有部份人一聽到adhd合資格拎就好大反應, 心諗佢地到底明5明adhd合資格申請都5係一睇醫生就批, 而且adhd要做 ...
我個女上星期評估到有ASD 同ADHD再排政府(油麻地)要等到2017年中我都唔知點算,在私十做training好似燒銀紙咁,佢依家先剛6歲。

男爵府

引用:Quote:原帖由 aeaemama 於 15-12-10 發表真

原帖由 於 15-12-11 發表
我知我仔嘅adhd係納入精神科果刻我都喊左出黎。。
我都係之後兩日再幫佢找training,嘜都要等

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我一早知.++上小組時社工有講,+佢話社工簽

原帖由 罐頭湯 於 15-12-10 發表
我一早知. 上小組時社工有講, 佢話社工簽都得.
係喎,我覺得應該要考慮埋呢d

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:有個小妹妹弱視,都攞在傷殘證,有乘車優惠

原帖由 tunghjkl 於 15-12-11 發表
細佬由細到大都弱視......
都唔知原來同傷殘有關

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

在政府睇開精神科(ADHD)拿药,如傷風感冒去政府醫院睇医生,医生一打個患者名,已列出有ADHD…

男爵府

引用:真係無唸過ADHD係算傷殘!其實頂多咪長期病

原帖由 aeaemama 於 15-12-10 發表
真係無唸過ADHD係算傷殘!其實頂多咪長期病患!但呢個term領人好sad

...
為左優惠,搞到小朋友以為自己有咩傷殘/殘疾...唔值得,扭轉價值觀之餘分分鐘自尊心自信心都無埋,更加得不嘗失。touch wood如果我仔女有adhd我都唔會要哩張標籤證

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-10 發表有

原帖由 朱寶媽媽 於 15-12-24 發表
我個女上星期評估到有ASD 同ADHD再排政府(油麻地)要等到2017年中我都唔知點算,在私十做training ...
你揾左邊間training? 試吓去NGO❨非政府機構❩問下有無類似訓練, 當然要求同成效要降低d

男爵府

引用:Quote:原帖由 朱寶媽媽 於 15-12-24 發表我

原帖由 小雄維尼 於 15-12-24 發表
你揾左邊間training? 試吓去NGO❨非政府機構❩問下有無類似訓練, 當然要求同成效要降低d

...
問咗救世軍家居訓練,每次要500元左右,一個course7-12次。之後繼續上,要睇小朋友進展。

男爵府

引用:在政府睇開精神科(ADHD)拿药,如傷風感冒去

原帖由 bbforever 於 15-12-24 發表
在政府睇開精神科(ADHD)拿药,如傷風感冒去政府醫院睇医生,医生一打個患者名,已列出有ADHD… ...
排到都誤知睇唔睇好

水晶宮

引用:Quote:原帖由 bbforever 於 15-12-24 發表

排到都誤知睇唔睇好
你5睇政府, 第日咩學習支援都無左, 因為學校都係要收到有關report先會調適

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-24 發表你

問咗救世軍家居訓練,每次要500元左右,一個course7-12次。之後繼續上,要睇小朋友進展 ...
甘貴, 其他中心有無問下

男爵府

引用:Quote:原帖由 朱寶媽媽 於 15-12-24 發表問

原帖由 小雄維尼 於 15-12-24 發表
甘貴, 其他中心有無問下
有呀!一係地點太遠,一係年齡組別誤適合,一係就冇個科

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

朱寶媽媽 發表於 15-12-24 10:56
排到都誤知睇唔睇好
如果承擔到昂貴既藥費,可以唔睇政府既…

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-24 發表甘

有呀!一係地點太遠,一係年齡組別誤適合,一係就冇個科。

...
遠都係一個好大問題, 不過如果真係有用, 遠都要試吓。 你要揾咩訓練呀

男爵府

引用:我女係這間中學接觸對adhd有幫助的+攀石活

我女係這間中學接觸對adhd有幫助的 攀石活動, 本來今年要加藥醫生都話情況好唔駛加照舊藥量, 加上關顧好 ...
我仔出年升中,佢都有ADHD,請問介唔介意透露你女邊間學校?謝謝

首頁

尾頁

跳至