自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+werty+於+16-01-18+發表Gresh

原帖由 88muimui 於 16-01-18 發表
唔好自大
At least 你明

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主有個理由,如果而家唔回流,將來會後悔嘅,咁就回流。
最緊要同家人解釋清楚,大家有共識,影響較大可能會係小朋友,
要追中文同埋面對突然大咗咁多讀書壓力,佢又冇得揀的話都幾慘,
當然將來係點冇人知,最緊要而家全家一條心就夠。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 88muimui 於 16-01-18 發表唔

原帖由 werty 於 16-01-18 發表
At least 你明
唔好考我, 就算唔識都會google

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:有人辭官歸古里,有人漏夜趕科場,去同留都

原帖由 carrie_piglet 於 16-01-18 發表
有人辭官歸古里,有人漏夜趕科場,
去同留都一定有你的原因,每個地方都有優點同缺點,
最重要適合你自己 ...

子爵府

引用:Quote:原帖由+werty+於+16-01-18+發表At+le

原帖由 88muimui 於 16-01-18 發表
唔好考我, 就算唔識都會google
唔google 你百度咯

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:回流返香港

香港已經不一樣, 唔好會流, 你可能會後悔

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

男爵府

3年前帶老公,佢之前未住過香港,由澳洲回流香港,無後悔,每個地方都有自己的好處同壞處,係香港人先最憎香港,好多外國人都好愛香港

johnny1010111    發表於 16-2-26 00:35
johnny1010111    發表於 16-2-26 00:34
johnny1010111    發表於 16-2-26 00:34
johnny1010111    發表於 16-2-26 00:33
johnny1010111    發表於 16-2-26 00:33
ho_mama    發表於 16-2-21 12:37
carrie_piglet    發表於 16-1-19 09:02
simplelife    發表於 16-1-19 00:32
SillyU    發表於 16-1-18 22:48
rhung    發表於 16-1-18 21:52
BOLOOIL    發表於 16-1-18 18:16

子爵府

個個人要求唔同,好難講返回左流會唔會後悔... 要自己試過先知!

好多人都會話多人移民後回流,但之前睇過一本雜誌一個講移民的特輯,講話如果計加拿大,大約有四成的香港人會回流,咁即係大約有六成其實會在當地落地生根。

我自己都識若干人移左去加拿大、美國、英國同澳洲,其實好多都無回流,仲在當地生活得好開心添。反而暫時無識到人係回流香港。

香港其實有香港的好,生活方便、易搵錢/搵工、多野食、多野玩... 外國的確搵工唔易,而且薪金無咁高 (同工種同香港比較) 但work life balance 好、環境宜居、有好的社會制度、教育制度、物價高但樓價較afforadable... 所以睇你自己追求甚麼了。

伯爵府

引用:Quote:lafield+發表於+16-1-18+15:19+香港

原帖由 大豬既老婆 於 16-01-18 發表
其實外國醫療唔一定好我以前系美國的,美國醫療水平當然系頂級,問題系價錢都系頂級。
你如果無醫療保險的 ...
其實香港好好,教育制度你可以抽津貼學校,只要你吾打算考一級名校,沒有壓力!至於讀書壓力,中國人多的地方就有,個個以為自己個仔女資優要贏人!

子爵府

畀面勳章

回覆:cholebaby 的帖子

我都係楓葉國回流返嚟,冇後悔,但打算過兩年又返過去

子爵府

cholebaby 發表於 16-1-18 15:50
其實我在加拿大都有十年,我老公也有二十年,只不過剛剛返完 HK,覺得大家父母開始老,想返去多 D時間在他們 ...
父母真係一個幾大的原因,我覺得呢個都係一個有力原因support 你回流!但另一方面,個女女係咪全無讀過中文?如果已經九歲又未讀過中文,回流香港都好難跟返同齡香港小朋友的中文程度,可能最後都只能讀國際學校。
我個姪仔在美國,在香港讀幼稚園讀到K1完識少少中文,但而家過左去三年,已經忘記僅餘的中文...而家中文字連「一」字都唔識 (但識講廣東話)。佢阿媽都已經放棄。

女女既然已九歲,可能要想想她回流後用甚麼方法pick up中文。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

決定左就照返!加油!

子爵府

引用:3年前帶老公,佢之前未住過香港,由澳洲回

原帖由 kooliestgirl 於 16-01-18 發表
3年前帶老公,佢之前未住過香港,由澳洲回流香港,無復悔,每個地方都有自己的好處同壞處,係香港人先最憎 ...
其實去多D外國體驗吓,就知道香港有好多好處

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 kooliestgirl 於 16-01-18 發

原帖由 alima 於 16-01-18 發表
其實去多D外國體驗吓,就知道香港有好多好處
冇錯

伯爵府

好媽媽勳章

我大學畢業從美國回流返香港,現在有兩個小朋友,現在讀主流津校,兩年後回返美國。

我勸你就算回流都給女兒讀國際學校。我有朋友剛剛回流返香港,小朋友9月入讀主流津校讀一年班(已不算插班)。他非常不喜歡,常常吵著要回去。你個仲大,仲難!我女都係小五,但她現在的中文功課我已不懂。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你已經有個好好既回流動力,就係為父母

你如果已經計劃好哂就唔好諗咁多,試左先

大宅

我一家澳洲回流返港,已經差不多三年,成家都好適應好鐘意

翡翠宮

我計劃幾年後番加拿大,你就回流番hk

伯爵府

引用:正在安排一家大细回流香港,其實心情又喜又

原帖由 cholebaby 於 16-01-18 發表
正在安排一家大细回流香港,其實心情又喜又驚,大家回流的朋友 有没有後悔過或覺得没有選错?

...
樓主,決定左就唔好問人啦,呢度絕大多人想移民,佢地唔會明白你既決定。我覺得搞得掂小朋友教育就ok。

我地都係幾年前英國回流,未有小朋友,有都應該會繼續係度。

大宅

引用:Quote:lafield+發表於+16-1-18+15:19+香港

原帖由 大豬既老婆 於 16-01-18 發表
其實外國醫療唔一定好我以前系美國的,美國醫療水平當然系頂級,問題系價錢都系頂級。
你如果無醫療保險的 ...
Totally agree!!! 始終你話無歧視就假既,而且交通又唔方便。可能係咪太寫意,連啲護士做野都錯誤率奇高. 其實香港壓力大,但享有既野都比香港多好多,視乎自身條件

首頁
23456...10

尾頁

跳至