自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

侯爵府

引用:我工作關係經常搭大陸高鐵,係快/先進,但

原帖由 丫頭 於 16-03-24 發表
我工作關係經常搭大陸高鐵,係快/先進,但搭咗咁多次我從來對佢都係冇信心,你地有冇睇過早前東張西望講高 ...
你成日返大陸我想請教下呢,大陸買機票成日有樣叫做保險,一般都係幾十蚊,如果唔買出事時,航空公司就唔會賠償嗎?佢地航空公司唔係應該有買去保障每一個乘客咩,點解仲要乘客自己再買?

cc_tse    發表於 16-3-24 18:45
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

珍珠宮

引用:Quote:晴雯 發表於 16-3-24 10:04 如果要將

原帖由 jonwu 於 16-03-24 發表
從前?即係幾前?香港嘅八九十年代?梗係好啦,大陸落後,西方陣營圍堵共產陣營,香港成為中國獨一無二嘅 ...
中point !

有錢仔沒落時都係話我睇唔起人地變,我就寧願唔變。。。。誰不知世界已經時不與我。

成日停留喺抗爭階段嘥時間,不如多花時間去諗下點做好d自己個份。。。。係做好自己個人個份,唔係下下去叫政府做呢樣做個樣。。。

男爵府

natzuki 發表於 16-3-24 10:24
我唸而家啲人嘈, 主要不是反對起高鐵, 而是兩地政府根本未解決到一地兩檢嘅問題就要急急起好, for what? ...

講開一地兩檢,又係犯民炒起香港人恐共情緒嘅傑作之一。

知唔知大陸 / 香港而家都已經有一地兩檢實際運作緊?深圳灣口岸而家咪一地兩檢緊囉,不過係香港入境處職員就去深圳地方執法咋嘛!根本乜問題都無,只要法律寫明職員只有係特別範圍入面可以執乜野法,有無拘捕權寫得清清楚楚根本乜問題都無!哦,你香港啲執法人員走去大陸執法就好地地,掉轉人地大陸執法人員落香港就唔得?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:如果要將一d野變質去迎合中國所謂嘅經濟起

原帖由 晴雯 於 16-03-24 發表
如果要將一d野變質去迎合中國所謂嘅經濟起飛,我寧可香港停留在從前。

...
但世界在變,無可能停在從前。我們只是可以跟隨時代變遷。

男爵府

小小bb 發表於 16-3-24 10:57
但世界在變,無可能停在從前。我們只是可以跟隨時代變遷。
香港人已經失去過去果種鬥志,成日只懂懷緬過去

作詞:黄霑
作曲:顧嘉輝

知否世事常變,變幻原是永恒,
此中波浪起跌,當然有幸有不幸。

不必怨世事變,變幻才是永恒,
經得風浪起跌,必將惡運變好運。

月缺後月重圓,缺後月重圓,
始終都會相對襯,人間的波折,
經得起挫折,始終都會不枉此生,
迎接那變幻,今生與你擁抱着永恒。

toffeechoco    發表於 16-3-24 12:25

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:船堅炮利有鬼用咩!連人民最基本需求嘅食品

原帖由 choc_choc 於 16-03-24 發表
船堅炮利有鬼用咩!連人民最基本需求嘅食品、衛生醫療質素都做到咁劣質,自己國民都對國家無心。BTW, 有個 ...
請問是那位工程師咁勇,夠膽講依D。有沒有資料,唔好話聽返嚟!

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆:外國人對中國高鐵讚嘆不已

子爵府

mwmyway 發表於 16-3-24 10:51
你成日返大陸我想請教下呢,大陸買機票成日有樣叫做保險,一般都係幾十蚊,如果唔買出事時,航空公司就唔會 ...
呢樣野我冇理亦唔清楚,我只知我公司幫一班經常出差上大陸的同事額外買多份保險。 如果要搭飛機唔理公司幫我買咗乜,我自己都會私人買多一份旅遊保險.

公爵府

果日係飛機度見到港珠澳大橋大陸果段,長到呢.........仲要全部起係海中心,

中國既基建真係進步左好多,其他方面亦等待佢進步中............

男爵府

我淨係講一樣野,如果中國高鐵真係咁唔掂嘅話,點解會有幾十個國家同大陸買?唔通個個國家都搵人民生命嚟較飛?

http://www.bbc.com/zhongwen/trad ... gh_speed_railway_us

美國都搵中國起高鐵!

中國公司將首次在美國參與修建高鐵

據路透社和法新社報道, 由數家中國鐵路公司組成的聯合體與美國私企XpressWest已建立合作關係,將在美國修建一條長達370公里的高速鐵路,此為中國出口高鐵技術和進軍高利潤海外市場的最新一步。

中國鐵路國際(美國)有限公司和美國私營鐵路公司XpressWest周四在聯合聲明中稱,將組建合資公司,加速啟動連接拉斯維加斯和洛杉磯的高速鐵路項目。

XpressWest是美國拉斯維加斯一家酒店和賭場開發商旗下的私營鐵路公司,據其官網顯示,該公司在2011年獲准建設和運營這條長度為370公里的高鐵線路。兩家公司的聯合聲明稱,該高鐵項目的初始啟動資本為1億美元。XpressWest稱相關申報工作將立即展開。

中鐵國際(美國)是一個中國國有企業聯合體,由中國中鐵、中國中車、中國建築工程總公司和中國通號的子公司組成。該公司稱,該項目最早將於2016年9月開始建設。「該項目將成為國際合作的一個樣本,並為美國高鐵產業帶來可觀的工作機會。」

據中國媒體「澎湃新聞」報道,這一高鐵項目已經談判多年,中方聯合體在美國註冊成立的中國鐵路國際(美國)有限公司與美國西部快線公司(XpressWest)9月13日簽署協議,雙方組建合資公司。這是中國在美國建設的第一個高速鐵路項目。 「澎湃新聞」報道稱,這一高鐵項目從美國內華達州拉斯維加斯到加州勝利穀和帕姆代爾,最終到洛杉磯,全長370公里,預計總投資額127億美元。

這一受人關注的消息發佈於中國領導人習近平下周對美國進行國事訪問之前。習近平訪美期間將參觀波音公司在西雅圖的飛機工廠。

在高速鐵路建設方面,美國遠遠落後於中國、日本和歐洲。中國高鐵近年來實現了高速發展,在過去12年間建設了長達17000公里的高鐵網絡。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 choc_choc 於 16-03-24 發表

原帖由 小小bb 於 16-03-24 發表
請問是那位工程師咁勇,夠膽講依D。有沒有資料,唔好話聽返嚟!

...
我講當然唔好信,上google search「高鐵工程師不願坐高鐵」,好多報道,不過,你可以話報紙都好信嘅? 都啱,大陸除咗賊之外,基本上樣樣都係假嘅。

bbbbb001    發表於 16-3-26 09:01

伯爵府

熱血勳章

jonwu 發表於 16-3-24 10:55
講開一地兩檢,又係犯民炒起香港人恐共情緒嘅傑作之一。

知唔知大陸 / 香港而家都已經有一地兩檢實際運作 ...
李波事件好難令人唔恐共 不過不再討論了, 費事又政治化呢個POST, 樓主唔好意思.

子爵府

回覆:jonwu 的帖子

條片好耐啦,希望唔會再有溫州事故。

男爵府

natzuki 發表於 16-3-24 11:30
李波事件好難令人唔恐共 不過不再討論了, 費事又政治化呢個POST, 樓主唔好意思.
...
冇所謂,唔同人絕對可以有唔同意見,和而不同就可以了。

chow_mama    發表於 16-3-25 16:33

伯爵府

2024年龍年勳章

mwmyway 發表於 16-3-24 09:24
你要網上訂左先,有d車站有特別窗口for港澳軍人之類,果條隊幾乎無人排,可以好快print out張飛出黎。

...
請教下,個特別窗深圳北站有嗎?

伯爵府

回覆:外國人對中國高鐵讚嘆不已

每項交通都有佢的危險性,我以前的工程師同事都會講笑,話不會用返自己公司的products.

我自己越來越對飛機有恐懼,高鐵對我來說是好事。

子爵府

引用:高鐵浩劫+溫州墮橋32死171傷http://orienta

原帖由 Kingnose 於 16-03-24 發表
高鐵浩劫 溫州墮橋32死171傷

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110724/00174_001.html
我都想講,大家已唔記得

男爵府

choc_choc 發表於 16-3-24 11:14
大陸除咗賊之外,基本上樣樣都係假嘅。
係係係,片入面啲高鐵係夢幻,個瑞典工程師講嘅都係收左共產黨錢講嘅假話。假到美帝同大把國家都中晒降頭走去同落後中國買豆腐渣工程/技術。

都係你叻, 世情都被你看清!

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 mwmyway 於 16-03-24 發表有

原帖由 薯圈 於 16-03-24 發表
我坐過一次,車箱內有顯示版題示行車速度,最快個陣係3xx公里/hour, 我無知,唔知咁算唔算好快呢?

...
民航機係地面起飛既速度都係3xx

調番轉講即是高鉄有飛機速度甘快

甘地面交通來講 佢應該算快

首頁
23456...12

尾頁

跳至