親子旅遊

跳至

首頁
23456...35

尾頁

男爵府

回覆樓主:

第三日, 阿棟見我地咁好精力, 安排左3個DIY比我地
分別就係蠟筆DIY, 蜜餞DIY同大家都會去既蔥油餅DIY~~

今日我地仲會去山塞村, 跟住返台北去埋饒河街夜市

GOGOGO 蠟筆先啦~~大人NT200, 3歲以下FREE, 包左入去先玩填色, 再做墨水筆, 之後再自己做蠟筆, 唔同形狀同顏色, 之後仲會有人體彩繪

男爵府

ziyu 發表於 16-7-28 21:53

第三日, 阿棟見我地咁好精力, 安排左3個DIY比我地

繼續蠟筆2

男爵府

ziyu 發表於 16-7-28 22:19
繼續蠟筆2

繼續蠟筆3

場內仲有位比小朋友扮下超人怪獸既衫同假髮玩下

其實入場費既200蚊其中50蚊係可以用番係場內買蠟筆,我地都買左少少做手信

男爵府

回覆樓主:

LUNCH, 本來想食既正常鮮肉小龍包CLOSE左, 阿棟介紹左我地去食卜肉, 好平好好食, 應該係當地人日常食既午餐 , 之後仲試左一個粉圓冰...好似叫魏姐包心圓

男爵府

回覆樓主:

其實唔記得左介紹早餐, 我地係幸福YES民宿附近是但買左個三文治, 點知又係好好食HAHA

大宅

回覆樓主:

我book左聖荷緹介紹的包車cf,睇完你個post勁想改book亞楝!

男爵府

回覆 carrie0104 的帖子

暑假佢爆得好緊要, 你想改都應該佢無期GA LA
下次去台灣搵佢啦, 佢真係好好, 影相, 搬行李, 介紹景點, 幫手BOOK台食飯DIY.....

男爵府

回覆樓主:

繼續第3日行程中第2個DIY, 落田玩3星蔥, 整蔥油餅~~NT30一個大人

男爵府

ziyu 發表於 16-7-28 22:47
繼續第3日行程中第2個DIY, 落田玩3星蔥, 整蔥油餅~~NT30一個大人

繼續蔥蔥蔥

男爵府

ziyu 發表於 16-7-28 22:59
繼續蔥蔥蔥

第3日既第3個DIY,就係蜜餞DIY, 無記錯是NT250一份,無分大細,做完就可以拎走一樽自製既蜜餞,10日內食完

男爵府

回覆樓主:

然後, 仲未完, 仲有個山塞村行下HAHAH, 去埋廁所, 就要出返台北啦~~

阿棟仲提醒我地, 出去起碼要2個中, 因為中間有個叫雪山隊道, 每架車要距離3部車既距離, 如果唔係就會罰款, 所以D車龍咁長

UP埋山塞村先...今日差不多了....

男爵府

回覆樓主:

最後同阿棟一齊, 就係去埋饒河街夜市~

因為小朋友細,我地坐左係一間野度食少少野先,估唔到好好味,仲借埋廁所,又估唔到佢個廁所好乾淨!

阿女玩左不魚,少少機動game,我買左海鮮,玉子燒真係好得

大宅

crystalpui 發表於 16-7-28 12:30
DIY麵線在宜蘭嗎?叫咩名呀?

麵線係呢間,fb 搵到

別墅

回覆:5日5夜5DIY,上山下水樂園滑梯民宿2夜市親子台北宜蘭6腳遊

男爵府

LYCHOY 發表於 16-7-28 23:53
麵線係呢間,fb 搵到

係呀,呢間!

男爵府

回覆樓主:

第4日, 終於返到台北啦, 我地都係去番第一晚訓既酒店度住多2晚, CITYINN

因為我一早係香港ORDER左博客來既童書同埋海邊走走呢間手信, 費時再搬酒店, 佢地就可以幫我地KEEP住大件既行李, 去宜蘭就只帶細行李, 輕鬆少少啦, 始終有細路, 行李都係多GA LA

第一日既台北, 真係唔簡單, 因為撞岩係星期日, 而我地都係想去貓空, 所以係HK一早BOOK定3樣野, 第一: 貓空水晶車, 第2, LUNCH 係忠孝復興既點水樓, 第3, DINNER係極野宴日式炭火燒烤任食~~~

是日我地去左貓空BOOK左8點, 所以6點9就係酒店出發搭捷運去, 真係好早, 早餐就係酒店對面既M記攪店 (本來想去陳根找茶, 但實在小朋友起唔到身, 都無計~下次再去啦)

一程欖車玩完貓空, 我地就跟BLOGGER既方法, 由回程既貓空返到去動物園南站就落車, 再搭NT 5蚊既動物園接駁車去動物園入面既鳥園咁由上而下玩動物園, 好處唔駛講啦, 大熱天時, 點行快D舒服D就梗係用個個方法啦~~

貓空車站上面有間便利店可以坐低食d野,食唔切早餐都可以係貓空站解決既。呢方面網上資料好多,我就偷懶唔擺咁多相啦

玩完動物園, 就坐返捷運去復興站既SOGO 11樓食點水樓既小龍包, 牛肉面, 牛肉面真係好得, 小龍包真係皮好薄, 但味道我地都係覺得頂泰豐岩口味D, 其實SOGO地面無記錯B2果層係有頂泰豐, 唔想試點水樓既可以去果度解決午餐

帶住細路, 我地設計既行程都係盡量係同一條捷運線既景點, 果然令到我地行得舒服好多

食埋LUNCH, 我地就出發去家樂福行下買下手信, 又係同一條捷運線, 本來好多人都由西門站出, 再行過去, 但上網再睇多少少, 原來搭多個站, 由小南門站, 花園酒店出口出, 再行去家樂福係近好多GA, 10分中左右就到左啦~

男爵府

去到家樂福之後我地都行得好開心, 零食部真係好多野食而且都好平, 都用左我地唔少彈藥, 跟住再行過女裝部, 竟然見到D 運動BRA都做減價, 圍返都係HKD 100左右, 又掃左幾件, 款都唔差~ 真係買得好開心~~

買完比完錢, 原來都仲有得退稅GA, 如果OVER NT2000, 點都拎左退稅單先, 總有地方有得退既~

之後我地就TAXI去食TEA, 今次我地去杏桃鬆餅屋, 係日本HIT到去台灣~~因為地點比較要搵路, 我地買完一袋2袋費時再搵, 4大2小TAXI去都係HKD 35蚊, 抵搭啦~~因為一早BOOK左, 去到就有位, 真係舒舒服服食左個TEA

之後仲好順路咁, 去鬆弛熊既CAFE影左相, 再試埋都好出名既東區粉圓, 估唔到真係好好食呀~~係台灣真係好難會有肚餓既感覺 HAHA

呢個時候, 大家都累啦, 話晒都晨咁早起左身, 所以我地都係TAXI返酒店休息下先, 再PACK下行李, 4點休息到7點, 就再出發去我地既日式炭火燒烤任食晚餐啦~~
其實呢3個中如果唔訓, 係可以去附近既捷運地下街, 光南大批發, 86小鋪再買下野ga~不過都係留番下次啦~~

一早係ONLINE BOOK左位, 去到又係即有位唔駛等, 感覺真係好好, 入去到菜牌真係好多野食, 前菜到甜品都有, 限2小時, 我地都食足2小時咁滯, 之後再補相比大家睇, 真係好滿足

第一日既台北, 食飽飽就捷運返酒店休息了~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你好詳細,謝謝你
因為我仔都係得2.5歲,
我會跟你大部份
蘭城我會住一晚, 但鴨就未必食到了....
我得2個大人...

男爵府

回覆樓主:

第二日係台北先係重頭戲, 我地因為下午8點機, 約左阿棟車隊既司機5點就由酒店出發去機場啦~, 所以本來諗住要好好把握一早起身既時間去食個早餐, 但........最後 大家都係訓到10點先出發HAHAH

早餐可以都寫比大家, 其實可以去阜杭豆漿, 去試下台灣人都會晨早去排隊食既早餐, 好多BLOGGER都有分享DETAILS

之後我地就係捷運去今日又係一早BOOK好左既貝兒絲樂園玩, 入到去我地都未比錢D細路就自己又係哇一聲就沖左入去.....我地book 11點至2點既時段, 佢每一節係3個中

因為我朋友仔都6歲, 大樹先生已經唔入得, 但竟然比我睇睇下板橋呢間貝兒絲係8歲以下都入得既, 仲要7月先新開, 一睇到真係開心到暈, 仲要好近捷運站, 係江子翠站一出, 3號出口轉右行1分中就到, 梗係即刻BOOK埋先啦~~~結果佢地都玩得好開心, 一陣去相你地就見到入面係點GA LA~比起大樹, 呢度有比較照顧到男仔既車玩, 而且都有得玩水, 唔係清一式煮飯仔~

入面有埋CAFE, 我地既早午餐就係果度直接解決, 味道不過不失啦, 但同一地點做晒2樣野,真係方便好多

玩完呢度, 先2點, 我地梗係唔會就咁就算啦, 之後我地兵分2路, 一家大少少既再殺去西門町, 個度有個LEGO餐廳, 佢地再去食多轉再買野

我地就去左市政府站既誠品, 買書買PORTER加影相, 大家都好準時5點TAXI返酒店集合, 去到酒店大家將岩岩買返來既野掉入最後一個行李箱....你地估我地今次既行李係幾多KG? HAHHA

HK AIRLINE比我地每人20KG來回, 6人即係120KG, 我地最後係117.6 KG返HK~~~~完成左我地今次既最強親子之旅!!

不得不再讚下阿棟車隊, 接送機都好準時到,,,而且我地4大2小, 連BB車10件行李都裝得落, 9人車, 半個中舒舒服服出到機場, 正!!

一陣再UP相啦~~~希望對大家來緊去台灣既行程有幫忙呀~^^

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

請問貓空水晶車係邊度book?

首頁
23456...35

尾頁

跳至