夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

jtha 發表於 16-8-11 12:58
係....我真係以為自己好幸福,現在發現咁,反差大得我不能接受

咁佢點有時間搵個女人?

複式洋房

我情況都同你差唔多,不過我未有小朋友,我結婚3個月先知佢原來同個女仔一齊左一年,同你一樣有晚個女仔whatsapp我先知,好明白你嘅心情,雖然佢好徹底認錯,但我對佢已冇左信任

子爵府

回覆 jtha 的帖子

你現在要做的是先平伏自己憤憤不平的心,也安撫自己傷痛流血不止的內心,
你很難去相信,
但其實所有男人差不多一樣,
他們內心都潛藏著一顆想背叛的心,
只要有人去挑動,
這顆心就會慢慢去說他自己出軌,
因為是用說謊來掩飾,
所以男人出軌時間越長越容易因為覺得安全而忘了做掩飾工作,
我相信你C6或許只是貪戀小三的便利,
否則你發現的時候應是在受到他冷暴力下或形跡可疑時查手機時才發覺。
不用去找小三,
因為錯不在她,
小三當然有錯,但是她只是在賭大細,
她想勾引有婦之夫以證明自己的魅力,
以證明她有很多好男人愛,
男人在想騙女人時終是滿口甜言密語,
但真正可以一起相處的就是和太太仔女。
不要去想C6和小三是否有真感情,
不要去想他是否只有慾望沒有愛,
他小三有沒有愛不是最重要,
絕不影響他是否還愛你,
男人不愛一個女人就不會想留下,
因為會受到女人的不斷質疑和漫罵,
他回頭一定是因為他也珍惜太太和孩子,
你難道真的不覺得你是很值得C6去珍惜嗎?

原諒和重建信任是絕對不容易,
但是你和C6都要作出努力,
想想你們婚姻裡缺乏了甚麼?
想想你還可以作出甚麼的改變和努力,
你C6會變除了因為他說的性不配合所以受不住誘惑,
也有可能有著其他的原因,
所以你和C6應該重新去認識對方,
重新好好地溝通和修補大家的感情,
由現在開始不要再提小三了,
小三把你和C6之間婚姻的問題爆出來,
你們應好好去看看怎樣修補裂痕,
再問壐提再去回想他為何要這樣傷你是對你或對這段婚姻一點好處也沒有,
無論你C6在手機中和小三有多麼動人的情話,
你要去告訴自己這是出軌必備的話語,是謊言,
沒有這些謊言出軌的男女又如何可以繼續下去?

把焦點放回自己,
好好學懂愛自己,
令自己時刻都充滿自信,
一個男人要變可以有萬種理由,
就算你做得再好,
但是因為男人的天性是想追求刺激的,
外邊的森林很大,誘惑很多,
要使丈夫可以不容易受到誘惑,
就是要令他們感受到最適合他們的女人就在身邊,
放棄了你他會一無所有,
令他心甘情願地自我約朿自己,
明白玩火必然會自焚。

你留下不是為了他,
也是為了你自己,
是因為你還愛他,還愛這個家,
所以你是為你自己和大家多一個機會去重新開始,
這個過程中你需要看多些有關婚姻關係的書,
其實我們都只是凡人,
容易犯錯,
錯了不一定會再犯,
但就是要看你和他的修補情況,
還有記住一點,
男人的內疚會隨著時間而慢慢地變淡,
他們不可能忍受到伴侶時不時都把犯了錯的拿出來指責,
這樣反而會令他們覺得反正不被信任不如就不改了。

讓時間來慢慢治療你內心的傷痛,
也多看看你C6所作出的努力,
不用去想怎樣打擊小三,
你想打擊小三無非是覺得她不應如此輕鬆地就離場,
但你想想,
她現在一無所有,
她是被丟棄的那一方,
你又何必去讓自己去找她麻煩?
她只要繼續如此的過日子,
她自然會自食苦果…

Danny3101    發表於 16-8-12 17:42
heiheikwok    發表於 16-8-11 16:13
mc <()>

洋房

mc 發表於 16-8-11 14:43
回覆 jtha 的帖子

你現在要做的是先平伏自己憤憤不平的心,也安撫自己傷痛流血不止的內心,

睇完你既留言很想哭,因為你既說話令我有㸃想通了,我會copy低,又亂諗野時就睇返提醒自己,多謝你

洋房

MSL19 發表於 16-8-11 14:28
我情況都同你差唔多,不過我未有小朋友,我結婚3個月先知佢原來同個女仔一齊左一年,同你一樣有晚個女仔wha ...

宜家仲係一齊?

洋房

RAY媽 發表於 16-8-11 13:43
咁佢點有時間搵個女人?

佢放工呃我要ot 留耐少少,要做功課,又話同事出去食飯(有合理原因)但原來早走去同小三會面,小三生日,佢果日扮同我一齊返工,原來分開左之後佢走左去酒店同小三慶祝全日....

大宅

Tangbee11298 發表於 16-8-10 22:08
樓主,如果你選擇繼續你必須做到忘記以前,如果做唔到你地一家都痛苦唔會開心,你地大人有野小朋友係感受 ...

Cxl

大宅

jtha 發表於 16-8-10 20:36
我和老公結婚第7年,所以朋友都覺得我嫁到個好老公,又會錫老婆又會湊仔,我都100%信任佢。但最近check老公 ...

我覺得你老公首先轉電話,轉工先,做返D野令你對佢有返信心行落去,

大宅

jtha 發表於 16-8-11 17:13
佢放工呃我要ot 留耐少少,要做功課,又話同事出去食飯(有合理原因)但原來早走去同小三會面,小三生日, ...

你真的相信可以完全只係性交流冇感情?
不要再傻了!感情一定有,而且唔少,9個月分唔開已經係。。。

複式洋房

我和老公結婚第7年,所以朋友都覺得我嫁到個好老公,又會錫老婆又會湊仔,我都100%信任佢。但最近check老公 ...

我个c6就有2次外遇我都原諒了他。但是我100%到死都有條刺。更何况他現在又來过。所以我已放棄了。不離婚亦只为小朋友。現在冇講野。大家当对方透明。

子爵府

如果頭家散,攪小三就一定。如果頭家未散,可以遲一步才攪。

大宅

火柴人媽媽 發表於 16-8-11 18:27
我老公也冇錢,也識到個超有錢既小三,佢真係貼錢去玩

唔係掛香港真係咁缺男人到咁可能我早結婚,要我貼埋佢我情願單身

伯爵府

blue-in-sea 發表於 16-8-11 21:23
你真的相信可以完全只係性交流冇感情?
不要再傻了!感情一定有,而且唔少,9個月分唔開已經係。。。
...

男人不是性同愛可以分開?
SP都不會得2-3個月吧

複式洋房

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

火柴人媽媽 發表於 16-8-11 18:27
我老公也冇錢,也識到個超有錢既小三,佢真係貼錢去玩

咁真係無話可說。現在的小三可以去到貼錢比仔攪。

複式洋房

jtha 發表於 16-8-11 17:10
宜家仲係一齊?

重有一齊,因我重有幾個月先夠結婚一年,如果未夠一年攪離婚好似有d 麻煩。其實我好多時都唔知自己想點,見佢又好似真心回頭改過咁,佢上年過左星架坡做野,一個月先番黎一個星期,其餘時間都係果邊,佢話因為係果邊有時真係悶,而且個女仔好主動又熱情重幾靚,24歲咋。。突然有個咁嘅女仔痴埋黎,講真我唸好多男人都忍唔到!佢地齊齊左一年,係因為我老公同佢講分開,個女仔要報復所以先會whatsapp 我講晒佢地嘅野比我知,當個女仔搵完我之後第二日佢就即刻番左黎hk,到而家都冇再過去。的而且確我係重愛呢個人,但心裡面總係原諒唔到佢,當我一個人係hk 攪結婚野時,原來佢就係果邊同第二個女仔一齊,每當我唸起呢d 所有野時,我都會好痛好痛!!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

MSL19 發表於 16-8-12 09:28
重有一齊,因我重有幾個月先夠結婚一年,如果未夠一年攪離婚好似有d 麻煩。其實我好多時都唔知自己想點, ...

又真的很痛。要結婚應該是最愛的時候都可以做出這種行為,比我對將來都無信心,要行下去真的不易。

男爵府

雖然我發生既同你唔太一樣! 但我完完全全可以感受到你知道件事時既心情 同而家繼續行落下既果種痛苦!

複式洋房

jtha 發表於 16-8-11 17:10
宜家仲係一齊?

如果可以比我早小小知,我一定唔會結婚,寧願酒席,租婚紗晚裝。。。所有野撻晒訂我都唔會嫁

子爵府

回覆 MSL19 的帖子

如果凡事都可以早知就好了,最重要是你C6的態度?
如他的工作是要長駐某地方一段時間,
你們夫妻娶少離多,
加上他又是一個受不住寂寞和誘惑的男人,
你也不可能隨時隨地陪著他周圍走,
那麼就真要好好想想是否還需要再花精神力氣去說服自己去相信他了。
因為沒有孩子,
相對來說無論是作任何決定,
受影響的只有當事人兩個,
如果只是為了一口氣或不想便宜了小三留下,
自己不開心,
那又何必再去勉強走下去呢?
mc <()>

首頁

尾頁

跳至