自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

慢慢黎啦,外國揸車已有比香港好好多

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:溋溋 發表於 16-9-17 22:30 你老公要

原帖由 我愛Corina 於 16-09-18 發表
我覺得頭入仲難,我都係用尾入,出車時好睇位d呀。
係呀,我老公都話頭入容易啲,但我始終未試過成功由尾入係啱位

反而頭入我知道邊個位扭入去,出黎也不困難,倒後直行晒出個位再扭軚就得

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:我都想,但我老公話唔會買自動波嘅車,而家

原帖由 HappyBaby1002 於 16-09-18 發表
我都想,但我老公話唔會買自動波嘅車,而家揸堅個架又係棍波,所以要頂硬上

...
自己平平地買架smart揸吖,佢兩坐位,泊位出入都容易架

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:學車好大壓力

加油

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

bblw 發表於 16-9-18 03:27
我都係好大年紀先學車....雖然我係香港學....但人大左好似膽細左....太多野要顧....所以我首先揀自動波... ...

exactly

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實我鐘意夜晚揸車,因為車少d,人又少d

如果覺得難受,直接同老公講揸熟d先,慢慢來,我也是三十尾才學車

wcpcelia    發表於 16-9-19 09:11

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

如果真係應負吾到就算啦,情緒吾好影響bb架,考吾到咪塔車,踩單車囉

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

喜歡揸車享受

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

溋溋 發表於 16-9-18 13:08
係呀,我老公都話頭入容易啲,但我始終未試過成功由尾入係啱位

反而頭入我知道邊個位扭入去,出黎也不困難 ...

e+外國好似有D車吾使考,申請就得,好似郁下軚盤,踩下個制停車/加速就得,小朋友都識揸

男爵府

原帖由 HappyBaby1002 於 16-09-18 發表
我都想,但我老公話唔會買自動波嘅車,而家揸堅個架又係棍波,所以要頂硬上

...
你老公都幾自私喎

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

rainnn 發表於 16-9-18 16:25
e+外國好似有D車吾使考,申請就得,好似郁下軚盤,踩下個制停車/加速就得,小朋友都識揸
...

唔係嘛,我未聽過呀,我學左成60個鐘先考到個牌呀

珍珠宮

我都想學車,但我都唔鍾意揸車,但為左增值自己都要學,學識左又係你自己既,你識左第日都係方便自己,都可以係搵食工具,唔好灰心,冇野係唔得,只係開始未習慣未夠熟練姐

公爵府

學左十個鐘.唔夠架.傻豬.
我考到牌都差d 係roundabout撞車.
同埋日頭同夜晚的路面情況唔同架.
要d時間架.

公爵府

...
我同我c6講, 係香港考自動波我都要三次先pass.
你唔好叫我開棍波.我連自動波都試過死火

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

溋溋 發表於 16-9-18 13:14
自己平平地買架smart揸吖,佢兩坐位,泊位出入都容易架
講開我隔離屋本身有棍波車, 最近買左smart, 佢地返工唔駛踩單車, 我都覺得架車的的式式好方便.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

bosch 發表於 16-9-18 20:24
講開我隔離屋本身有棍波車, 最近買左smart, 佢地返工唔駛踩單車, 我都覺得架車的的式式好方便.
...

係呀,我呢邊都幾多人揸,細細架,泊位勁易,轉彎也幾好,當平時出入用都好

男爵府

比張相大家輕鬆一下

揸車最緊要係安全至上

珍珠宮

畀面勳章

unkuku 發表於 16-9-17 15:44
我住外地,老公話車要學,佢話想我獨立

外地人係錦架,

我嘅經驗係,有一個,我老公突然車同我去左車行,

之後我老公話,呢架車買比你,之後....

淨係教我踩油同剎車....叫我跟住架車後面,自己揸返屋企

我當時唔止冇車牌,對車嘅認識只有搭巴士

你學左十個鍾已經好幸福

珍珠宮

畀面勳章

溋溋 發表於 16-9-18 17:02
唔係嘛,我未聽過呀,我學左成60個鐘先考到個牌呀

係呀,有d車本身車速低,好易就比牌

有d直頭淨係考筆試就算

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

myaisha0435 發表於 16-9-18 21:04