想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Zahara 發表於 16-11-1 20:15
你有無check amh 和fsh ?

有呀,個套餐已包括AMH(抗穆氏管荷爾蒙)
TSH(甲狀腺激素),雌激素及雄激素,精液,全血圖及血型,蠶豆症,地貧,乙肝,鐵,德麻,梅毒及愛滋

大宅

回覆:TungGGG 的帖子

你果你AMH高就ok,但還要看輸卵管有冇問題,時間唔等人,如真的要生趁早。

洋房

我今年都37喇,同時又今年先結婚,老公好似想遲d先生,但係諗到自己高齡又擔心生唔到。煩惱中我就已經有少少想生,但係又怕痛好矛盾

複式洋房

Zahara 發表於 16-11-1 22:37
你果你AMH高就ok,但還要看輸卵管有冇問題,時間唔等人,如真的要生趁早。

...

唔高唔低,報告只係話還是在正常範圍。

複式洋房

Phyllis331 發表於 16-11-2 02:12
我今年都37喇,同時又今年先結婚,老公好似想遲d先生,但係諗到自己高齡又擔心生唔到。煩惱中我就已 ...

生B最好傾掂數先,男人通常冇女人擔心咁多野,尤其你地剛結婚,應該佢想同你過下2人世界先。
其實我都怕痛架,有時睇到D post話點痛,我個心跳都大力咗,所以一早已諗如果生,
就找私家開刀,但我老公同我睇法相反,
佢支持順產對身體好D,呢方面令到我有點
覺得佢唔體諒我恐懼ge心情

別墅

TungGGG 發表於 16-11-2 03:15
生B最好傾掂數先,男人通常冇女人擔心咁多野,尤其你地剛結婚,應該佢想同你過下2人世界先。
其實我都怕痛 ...

冇錯呀!生B真係要兩夫妻傾掂先,如果唔係,到時有咗生咗先話你自把自為/唔理佢感受就大家都冇癮。
生B一定痛,無論開刀生嘅傷口痛,定順產嘅陣痛加生產痛,點都要經歷。男人唔洗受呢D苦梗係話順產好。但我經歷過上次小產藥流嘅過程,我諗我會選擇開刀生囉

男爵府

我都係呢個屆別架...想自然有...之前試過有...但經已小X了2次

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我越來越覺得可能呢世都唔會有

大宅

回覆:Phyllis331 的帖子

你可以凍左卵先。

洋房

Zahara 發表於 16-11-2 20:09
你可以凍左卵先。

凍卵即係做人工我暫時想試吓自然先呀,真係唔得先再試,Anyway 多謝您意見

複式洋房

Summie107 發表於 16-11-2 10:56
冇錯呀!生B真係要兩夫妻傾掂先,如果唔係,到時有咗生咗先話你自把自為/唔理佢感受就大家都冇癮。
生B一 ...

而且年紀唔細,精神同體力難以承受陣痛+生產過程,已經没有1822嗰份勇氣了。
加上又怕自己會有陰影,而影響夫妻間性生活。

大宅

37歲, 台灣CHECK晒所有嘢, 都係唔中, 3年喇, 都唔知除咗IVF, 仲可以攪咩

大宅

TungGGG 發表於 16-11-1 20:31
有呀,個套餐已包括AMH(抗穆氏管荷爾蒙)
TSH(甲狀腺激素),雌激素及雄激素,精液,全血圖及血型,蠶豆症, ...

好喎。我pm你,介紹吓吖

大宅

畀面勳章

mytaktak 發表於 16-10-30 21:18
加油呀,我一年前38開始備孕,身體唔係特別好,長年唔做運動,日日出街食飯,老公驗精報告又唔理想,中醫 ...

珍珠宮

Summie107 發表於 16-10-25 17:21
有心唔怕遲嘅,現今醫學倡明吖嘛!伊能靜都47啦,個B女都好健康吖!

47...... 好老實,阿b 20歲未畢業都67! 對小朋友好慘!你點陪佢打波游水?
小朋友30歲,分分鐘佢叮埋!

男爵府

回覆 bananaGi 的帖子

冇得驚甘多,都有人好早去。。有人80歲都仲好健康。。
外國18歲都獨立啦。。。點解決定要靠父母都20歲??30歲仲要父母睇??也都自己攪掂啦。。

珍珠宮

Yes_Mom 發表於 16-11-4 16:04

冇得驚甘多,都有人好早去。。有人80歲都仲好健康。。

我做父母,我唔想小朋友咁快經歷我死亡,佢傷心。

男爵府

冇甘驚甘多。。每個人都要經歷親人死亡。。20幾歲經經生死,可以接受啦。。唔可以太保護子女
我夠有朋友細個時父親有病,去了,還一樣健康長大,讀書有成。。

侯爵府

回覆樓主:

分享下自己經歷,我36決定ivf,38先排到公家開針,不幸39發現心跳停咗流產
過多3個月再放胎,幸好小天使再回來,而家等bb出世,希望順利

只係感慨覺得,雖然順其自然係好,但去到我呢d年紀時間不留人,身體機能唔知明天如何,年紀大染色體變異機會又大,小產機率又高

如果真係有心生,就朝目標進發,與時間競賽,否則過多幾年,想試ivf都已經難

大宅

我原先8/11黎 M,但到左今日 9 號都仲未黎(平時好準時的)胸持續漲痛、腰酸痛、間唔中頭痛、肚都有點痛、下三角位兩邊扯扯痛 8 號朝用萬寧牌驗孕棒驗冇 BB,我今日再買多兩枝,如果仲未 M 到,再驗多一次先。

明明到期又唔黎,都唔知想點,唉!

首頁

尾頁

跳至