心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

MRS.WG 發表於 16-11-8 12:40
多謝你分享呀~

有個開通99真係爭好遠,起碼煩少樣

我見親d亞媽都係咁衰架。面就自己要,錢就人地出。

侯爵府

簡簡單單擺酒有幾難。俾我係女仔係咁委屈跟個佬一世真係唔制。你奶奶都幾好堅持俾名份你。反而個老公小小野都做唔到滿足下阿媽同老婆真係做唔到大事。俾我真係諗清楚同唔同佢生小朋友。都唔知佢會唔會幫手

別墅

homommy 發表於 16-11-27 09:57
簡簡單單擺酒有幾難。俾我係女仔係咁委屈跟個佬一世真係唔制。你奶奶都幾好堅持俾名份你。反而個老公小小野 ...

有錢既話擺酒唔難架,首先要有錢先

每家的經濟狀況都唔同,就算有錢都唔一定要擺

P.s 係我話唔擺先,留錢黎買樓&第時當小朋友開支

別墅

jodyfan 發表於 16-11-27 09:40
我見親d亞媽都係咁衰架。面就自己要,錢就人地出。

今世好彩係自己媽媽無要求,個囡開心便好+老公雖然唔係大富大貴但係錫我;唔好彩係99要面但無錢+無謂的堅持

侯爵府

回覆 MRS.WG 的帖子

咁你唔介意就得啦。唔洗一齊住唔洗壓佢地點諗啦。有機會咪解釋下你地諗法

大宅

回覆樓主:

我覺得你老公話事就得,你老公都冇佢咁好氣,咁你冇野需要唔開心。唔叫99咪唔叫,唔認孫咪唔認孫,呢個係佢既選擇,重點係你老公ok,你唔係人地男家親生女,唔需要屈就做自己唔想做既野。
你老公個阿媽食古不化,我99都得一個仔,但結婚時所有野話我開心就得,叫咩佢又冇所謂,都係一個稱呼。但如果老公都要擺酒,咁可能為左討好老公都要屈就令99滿意。
哈,我就係咁現實呀。
不過我唔會接受99首期,接受左佢既錢,之後難做人呀,我寧願住劏房鄧唔會要佢既錢。到時佢要黎住,要d裝修乜乜乜,要比邊個黎住下,我都冇得出聲,所以打死都唔會要。
男家既人,始終都係同自己有條限線,冇可能真心相對嫁。

別墅

Pianistbaby 發表於 16-11-27 16:37

我覺得你老公話事就得,你老公都冇佢咁好氣,咁你冇野需 ...

無人要用佢錢,佢要面,大庭廣眾講自己俾錢做呢樣果樣,我心裡其實同你諗法一樣,仲要加埋粗口,事實係當事人最後其實係一毫子都無出過既

Ps, 其實佢咁要面佢周咁講咪即係令周圍啲人諗個仔無本事先要阿媽出,咁樣手唔係仲無面咩

別墅

homommy 發表於 16-11-27 15:31
回覆 MRS.WG 的帖子

咁你唔介意就得啦。唔洗一齊住唔洗壓佢地點諗啦。有機會咪解釋下你地諗法 ...

佢依家係咋聾mode, 唔知佢邊句有聽邊句無聽
總之佢要知既我先生都講完

複式洋房

你99都算係極品, 將來小朋友出世, 唔好俾佢地抱啦, 大左都唔駛教佢叫爺爺"麻麻", 反正你都係只係叫auntie, 小朋友可以叫"姓氏+婆婆",

別墅

loklok114 發表於 16-11-30 14:21
你99都算係極品, 將來小朋友出世, 唔好俾佢地抱啦, 大左都唔駛教佢叫爺爺"麻麻", 反正你都係只係叫auntie, ...

淨係唔教叫嫲嫲已經嬲到震

珍珠宮

30圍,就算錢方面無問題,以你99的力量,都吳知有無咁多人啦

別墅

Angel_Rose 發表於 16-12-2 22:36
30圍,就算錢方面無問題,以你99的力量,都吳知有無咁多人啦

有的,淨計叔伯姑,舅姨,堂表兄弟姊妹加埋都成十幾廿圍了,未計其他遠少少的親戚同朋友

珍珠宮

MRS.WG 發表於 16-12-2 23:32
有的,淨計叔伯姑,舅姨,堂表兄弟姊妹加埋都成十幾廿圍了,未計其他遠少少的親戚同朋友
...
如果啲遠少少的親戚放飛機就......

別墅

Angel_Rose 發表於 16-12-2 23:43
如果啲遠少少的親戚放飛機就......

應該唔會,但係會俾五百一千咁成村人黎

子爵府

你奶奶搞咁多野就係想迫你地擺酒,好在你老公夠堅定!黎緊新年見親戚叫老公同班親戚講,你地已經結左婚不過唔擺酒!點會驚到時有bb會比人誤會你呢....

如果唔想擺酒係因為怕做大龍鳳,我認為百日宴更加係一場大龍鳳!bb咁細個大部分時間要訓覺,偏偏就要去應酬一大班親戚,環境又嘈又人多,到時三姑六婆,隔離屋呀太個個爭住抱bb同bb影相,不幸整病bb就慘喇!

之前有jm開過post話朋友bb兩個月大,屋企人成日請一大班親朋戚友、麻雀腳上黎睇bb,之後bb細菌入血要入院....好可憐.....

別墅

艾森 發表於 16-12-23 13:45
你奶奶搞咁多野就係想迫你地擺酒,好在你老公夠堅定!黎緊新年見親戚叫老公同班親戚講,你地已經結左婚不過 ...

未諗到大庭廣眾無啦啦點開口講婚已結

子爵府

MRS.WG 發表於 16-12-23 20:24
未諗到大庭廣眾無啦啦點開口講婚已結

親戚見到最鍾意問既問題,拍緊拖問幾時結婚,結左婚就問幾時生bb.....到時親戚一問起,就即刻講已經係咩日子註左冊結婚,但唔擺酒

大宅

支持你地,結婚係為嫁比老公,唔係嫁比佢呀媽,唔可以為左滿足佢,而攞自己下半生黎妥協(個舊錢太大,用下半生形容並不誇張)

別墅

艾森 發表於 16-12-23 22:14
親戚見到最鍾意問既問題,拍緊拖問幾時結婚,結左婚就問幾時生bb.....到時親戚一問起,就即刻講已 ...

我幻想緊到時老公個阿媽有咩反應

別墅

mamanK 發表於 16-12-24 01:42
支持你地,結婚係為嫁比老公,唔係嫁比佢呀媽,唔可以為左滿足佢,而攞自己下半生黎妥協(個舊錢太大,用下 ...

多謝呀,無諗過呢條路咁難行,好彩有大家支持住

首頁

尾頁

跳至