自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Susey 發表於 16-12-14 07:53
乙是我大學同學。就算出來工作十多年,性格跟大學時一摸–樣。她對人真誠,就以為其他人也是這樣。我睇得出 ...
乙太黑白分明冇灰色地帶, 呢種人好易喺一大班人中撞板。
唔係話佢錯, 出黎工作十多年, 要學識變通, 唔係個個人都鍾意聽到太真誠赤裸裸的說話

你若盛開, 蝴蝶便來!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

超級特務 發表於 16-12-14 10:56
好心啦, 已經唔係深交既朋友, 搞到好似老公老婆咁, 容不下三個人的世界。
要我做母親的決擇, 我寧願自己流 ...

正常人都去浪跡天涯,我反而覺得立即歸邊既唔係兩脇插刀,而係駁攞着數
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

chihuahuama 發表於 16-12-14 10:57
乙真係小氣, 一group人無人出聲幫乙, 丙真係當佢朋友先話佢知, 轉頭仲要比乙嬲左, 都好搞笑
另外, 你覺得乙 ...
丙冇通知乙。係乙從其他途徑知道被甲針對。咁我乙唔開心,話晒十幾年朋友,帮佢開解分析下。

大宅

2018復活節勳章

乙不分是非黑白, 人品有問題

男爵府

超級特務 發表於 16-12-14 11:01
乙太黑白分明冇灰色地帶, 呢種人好易喺一大班人中撞板。
唔係話佢錯, 出黎工作十多年, 要學識變通, 唔係個 ...
係,我都同意呢D係乙既弱點,亦都係我欣賞乙既地方。

大宅

Susey 發表於 16-12-14 11:04
丙冇通知乙。係乙從其他途徑知道被甲針對。咁我見乙唔開心,話晒十幾年朋友,帮佢開解分析下。 ...
咁無人用乙講, 可能真係乙唔夠同其他人friend, 只不過甲做到出面, 其他人都被動但無意見,
可見乙唔知自己的問題在那, 如果我係乙, 我會問丙發生咩事, 點解其它人唔鐘意我, 自我檢討下先,
如真notice到自己問題, 就改, 如佢覺得自己無問題, 個班朋友咪由佢過去
但你可再觀察下你朋友你性格是否有不足地方

男爵府

多謝各位回覆。我會叫啊乙上來睇睇。希望佢過左淡氣之後會想通一些事情。

大宅

Susey 發表於 16-12-14 11:12
係,我都同意呢D係乙既弱點,亦都係我欣賞乙既地方。

我係乙的話唔會嬲,仲珍惜丙呢個朋友;
我係丙的話都唔會特別同乙講甲喺群組咁嘅情況,無謂掀起更多是非,有緣咪個別聯繫

男爵府

認識瑞士牛牛第四回

其實我係乙的話, 一定唔會同甲再做 FD, 可能自已淡出個圈子算, 但我又唔會嬲埋丙既,

我反而覺丙唔有問題, 如果佢將事情攪嚟攪去咪仲搬弄事非, 算已知咩事就算囉, 其實人大左就知咩叫做 "搬弄事非者, 便是事非人", 人地唔妥你, 你要嬲曬成村人, 咁好明顯你連自已人格都輸埋, r 爛塊面反而冇餘地,我係你會教曉乙, 成班成年人唔駛咩都要分對與錯, 咩都放係心自已唔開心, 咪佢地班友仔自已繼續 FD, 自已同丙繼續聯絡就好, 起碼輸左個 FD 都唔會輸左自已人格吧, 可能幾年後班 FD 唔妥甲呢, 世界既野冇絕對的!

男爵府

回覆樓主:

欺淩圈子內總有一班唔敢出聲怕得罪 leader 的 [幫兇], 或者下一個被排擠的就是當時有份助長leader惡行的丙呢!
到時佢就會明白乙所受的傷害.......

juv10hk    發表於 16-12-15 04:59

男爵府

回覆樓主:

我會覺得甲同丙都有問題,甲玩杯葛唔啱,丙同乙本身係好朋友,知甲玩杯葛,丙都唔出聲講句公道說話,都有問題

唔啱聽唔好鬧呀

大宅

MRS.KAREN 發表於 16-12-14 03:00
如果我係乙,我唔會嬲丙,
其實佢可以唔出聲,肯講都算係咁,
乙可能當丙係較好朋友,
所謂朋友經不起風浪你講得太好

大宅

回覆 Susey 的帖子

雖然好多人話乙人格有問題但我相信其他人不幫口係不想攬屎上身,不想無啦啦得罪甲
而世上真係好多人鍾意攪小圈子
講真幾好朋友都好,有咩事大家咪又為自保
做花生友好過賴屎上身,冇人出聲係好正常

乙應該係有果句講果句同埋真心既人?
掉轉想如果被杯葛的是丙,乙會不會幫口?
如果會,乙嬲係好正常,不過不用出聲講到絕交既
少點見面咪算囉
我撐乙,我至憎人做始作俑者攪屎棍
講真返工已經好多八婆八公
大家識左十幾年就包容下啦

水晶宮

友誼,尤其係女性之間,從來就係麻煩、易有是非。朋友唔係屋企人,唔使太上心。有緣又啱玩,咪一齊玩。唔開心,就不如一個人,更輕鬆自在。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我明白乙諗乜
只能話佢太天真
換我唔會絕交 但絕不深交

當然如果一齊玩得唔開心 咁斷交好平常
做人睇開D
唔需要為外人咁上心 話知佢地小學雞黎雞去

複式洋房

一班朋友當中有人搞分化,關係缺裂只係遲早嘅事
假設代入乙嘅角色,應該唔太難明佢嘅感受啩而家甲故意排擠自己,大家都知道呢件事,唯獨自己被蒙在鼓裡,當中亦冇一個人為自己發過聲,包括一向視之為好朋友嘅丙,咁乙有唔開心都係人之常情。我相信乙唔係要為難朋友喺甲乙兩者間二選一咁幼稚,否則佢已經同甲一樣搞緊小動作

甲同乙不和,佢搞活動唔想預埋乙係佢個人選擇,不過大家有共同朋友,呢個行為就有欠大方,好明顯佢係想將乙從群組中剔除

樓上有不少人都質疑乙嘅為人,但係除甲搞嘅活動以外,其他人都依舊仍然有預埋佢,如果乙係犯眾憎嘅話,大家根本唔需要咁做,直接將佢淘汰就ok啦~顯然呢班所謂嘅朋友唔想捲入甲乙嘅紛爭中,為求自保置身事外

最識時務者魏俊傑嘅係丙佢同乙本身係好朋友,佢有困難時乙都有幫忙。即使佢唔想因為乙而得失甲,但佢喺知道甲搞小圈子嘅情況下,都冇盡一下朋友本份,選擇做牆頭草說穿了就是沒道義

個人認為講到絕交未免太嚴重了,亦都冇呢個需要大家對朋友角色嘅定義同價值觀唔同,將來都會自然流失

複式洋房

蝸牛媽媽 發表於 16-12-14 14:09
我會覺得甲同丙都有問題,甲玩杯葛唔啱,丙同乙本身係好朋友,知甲玩杯葛,丙都唔出聲講句公道說話,都有問 ...

首頁

尾頁

跳至