懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

RL1268 發表於 17-6-17 18:21
我都要幫推 最唔鍾意就係貼錢買難受, 如果香港有坐月中心就好

係呀,坐月中心會安心好多,又有人傾計,可惜

用戶要求終止服務

bopoma 發表於 17-6-18 09:04
21日?佢有無病?咁最後點?

合約寫21日,我冇比,我可以忍所以叫佢繼續做,佢唔肯,話我口頭上說提早完約所以佢話唔做,叫我賠21日。最後我們去勞工處,但是我都堅持不比,我話由法庭判

複式洋房

tcms16 發表於 17-6-19 23:09
合約寫21日,我冇比,我可以忍所以叫佢繼續做,佢唔肯,話我口頭上說提早完約所以佢話唔做,叫我賠21日。 ...

唔係合約寫幾多日就幾多日,只要係不平等條約,在法律上都唔受理,唔通合約寫賠100日都要賠咩,佢都傻傻地!呢d最多咪小額錢債case..

用戶要求終止服務

bopoma 發表於 17-6-19 23:52
唔係合約寫幾多日就幾多日,只要係不平等條約,在法律上都唔受理,唔通合約寫賠100日都要賠咩,佢都傻傻地 ...

佢話我前一晚whatsapp 同佢講左提早終止合約所以不會繼續做落去,話如果想佢繼續做(我可以忍所以叫佢做落去,如果唔係要賠$19,000而自己又要比錢搵另一個陪月), 點都要為現有的合約賠錢,因為我提早終止左,我問佢可唔可以收小d(因為合約話21日通知期, 要賠$19,000), 佢話咁$3000 啦,跟著話要再訂立另一份新合約,由當曰起計一個月,即係變相佢做多一個星期。之後夜晚我同老公講話要賠$3000 同埋要簽另一份一個月的新合約,他不肯話痴線。我whatsapp 陪月問可否小d例如$1000, 佢唔肯,係都要$3000, 咁之後我話好啦,$3000元,之後佢話冇得傾,話就算賠$3000 都唔做,直接賠$19000唔做,我同老公講,佢話唔好賠,話勞工處解決。個陪月真係去左勞工處求助,我收到信話去出席調解會議,即係同個陪月一齊在調解員協助下解決勞資糾紛,我最後都堅持唔比個$19,000, 話由法庭審理。調解員話如果未有解決方案,會由勞資審裁處負責, 而陪月係要去file 個度呢個case...我話冇問題,到現在都冇收到任何信了。

複式洋房

tcms16 發表於 17-6-20 06:09
佢話我前一晚whatsapp 同佢講左提早終止合約所以不會繼續做落去,話如果想佢繼續做(我可以忍所以叫佢做落 ...

佢一定知道就算花左時間都無用,如果唔係佢咁貪錢點可能就此罷休?呢d不平等條約根本告你唔入,請著呢d陪月真係當黑,比錢得唔到應用的服務不特止,仲要浪費時間、心力。

用戶要求終止服務

bopoma 發表於 17-6-20 10:17
佢一定知道就算花左時間都無用,如果唔係佢咁貪錢點可能就此罷休?呢d不平等條約根本告你唔入,請著呢d陪 ...

係啦,連個調解主任都話有落差,話我叫個陪月繼續做下去但陪月唔肯但個陪月又話我累佢冇左$19,000 人工。調解主任都覺得好唔公平,話唔係我令個陪月冇左收入而且個陪月根本唔想做但又有錢落袋。個陪月根本就想我直接賠個21日通知,唔洗返工又有錢收。

複式洋房

tcms16 發表於 17-6-20 13:53
係啦,連個調解主任都話有落差,話我叫個陪月繼續做下去但陪月唔肯但個陪月又話我累佢冇左$19,000 人工。 ...

所以工作表現搏炒囉,又有得賠又唔洗做,政府應該訂立d法例監管,好似澳洲咁做babysitter 要同警署申請牌照,等d人無得混水摸魚!

用戶要求終止服務

bopoma 發表於 17-6-21 04:54
所以工作表現搏炒囉,又有得賠又唔洗做,政府應該訂立d法例監管,好似澳洲咁做babysitter 要同警署申請牌 ...

香港政府應該要立例監管這班人

複式洋房

tcms16 發表於 17-6-21 05:40
香港政府應該要立例監管這班人

係囉,任何人讀完d爛鬼課程就可以叫自己做資深陪月,扮曬「專業人士」

大宅

bopoma 發表於 17-6-21 04:54
所以工作表現搏炒囉,又有得賠又唔洗做,政府應該訂立d法例監管,好似澳洲咁做babysitter 要同警署申請牌 ...

非常贊成要考牌先可以做陪月!依家太濫了!

大宅

撐樓主!!依家d所謂陪月大部份都係混水摸魚。。。。人地生完辛辛苦苦想請個人黎幫輕下。。。收得人錢唔做足本份咁叫「唱衰」?人地陳述事實咋喎!

用戶要求終止服務

jenjen1111 發表於 17-6-21 20:39
撐樓主!!依家d所謂陪月大部份都係混水摸魚。。。。人地生完辛辛苦苦想請個人黎幫輕下。。。收得人錢唔做 ...

佢地一定有報應!

用戶要求終止服務

happyvc 發表於 17-6-21 15:30
非常贊成要考牌先可以做陪月!依家太濫了!

又收得貴,但是只是煑飯照顧bb

用戶要求終止服務

bopoma 發表於 17-6-21 13:52
係囉,任何人讀完d爛鬼課程就可以叫自己做資深陪月,扮曬「專業人士」
...

黑心陪月大有人在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

plymami 發表於 17-6-18 00:51
一睇佢打啲野就知啦佢一係就係果個陪月一係就陪月啲老友

同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meko~ 發表於 17-6-18 09:00
如果唔係真,我相信一個生完既女人冇甘得閒上網唱人

同意

珍珠宮

bopoma 發表於 17-6-18 09:08
如果用心工作而甩漏當然能夠接受,但如果工作態度有問題,敷衍了事,做錯野就賴人,講大話,又話唔係自己 ...

嘩 ! 樓主 , 妳好多嘢都唔使佢做 , 佢真係好易揾錢 。

珍珠宮

seahourse 發表於 17-6-18 10:06
重点唔係呢樣,有必要嗎

有 , 因為你話自己唔係打手 。

珍珠宮

凍奶茶少奶 發表於 17-6-18 23:29
EVA姐,你都係轉行吧啦

咪係 , 生完最須要休息同心情開朗 。

珍珠宮

superco 發表於 17-6-19 05:31
陪月個d資料名同電話好易改,轉頭又乜姐升呢做乜太,由e字頭既英文名轉F字頭,再去3買張太空卡。即刻香港 ...

點只呀 , 重可以話 [ 介紹個勁好嘅陪月俾你 ] 。

首頁

尾頁

跳至