跳至

首頁

尾頁

大宅

n-3150-n 發表於 18-1-9 14:07
回覆 taytay 的帖子

我16年頭申請, 果時140分就夠, 我拎155分. 我係16年尾已經批左, 下星期先land. 依家應 ...

請問你那時是否只批Job Search Visa? 如是, 請問你們點處理?

複式洋房

QueenBallet 發表於 19-4-28 20:46
請問你那時是否只批Job Search Visa? 如是, 請問你們點處理?

果時(2016) 仲有機會 no condition 既 resident visa, 我好彩就係批左呢隻

依家難好多,要160分同應該只係批job search visa.

複式洋房

小木LW 發表於 19-3-9 09:01
關於住屋我仲想問,住舊屋保養會唔會好貴好麻煩?

一定麻煩過香港既舊屋,始終係house, 有花園有圍欄有屋頂。呢面D 人工貴,所以如果可能,盡量自己整,橫豎都無咩娛樂,大把時間

複式洋房

wong0723 發表於 19-3-4 17:35
你是否經agent ?我們也有興趣

我申請技術移民無經agent, 因為都有晒步驟。睇多D 網頁,知要做咩 (例如我cityu 個master 要去搵nzqa認證), 就已經夠

大宅

n3150n 發表於 19-4-29 10:31
果時(2016) 仲有機會 no condition 既 resident visa, 我好彩就係批左呢隻

依家難好多,要160分同應該只 ...

只是job search visa, 好難搞!

大宅

回覆 n3150n 的帖子

咁你係等eoi 批左先搞定先?
Facebook Fanspage:
https://www.facebook.com/LittlewoodLW/

複式洋房

小木LW 發表於 19-5-28 12:26
回覆 n3150n 的帖子

咁你係等eoi 批左先搞定先?

唔太明你意思。搞定先係搞咩野?

複式洋房

n3150n 發表於 19-4-29 10:38
我申請技術移民無經agent, 因為都有晒步驟。睇多D 網頁,知要做咩 (例如我cityu 個master 要去搵nzqa認證 ...

想問你個master 係咪full time 同埋過40個credits?我都有個CU的Master , 不過係part time 同埋唔夠40個credits,所以驚搵佢地認證都唔會啋我

大宅

n3150n 發表於 19-5-28 21:46
唔太明你意思。搞定先係搞咩野?

Haha,唔駛問呢條了,我地批左初步可交application 了
https://www.facebook.com/LittlewoodLW/

複式洋房

我個master 係part time架, 正常master course 一個無留意過唔過40個credits

JCHT 發表於 19-6-1 19:18
想問你個master 係咪full time 同埋過40個credits?我都有個CU的Master , 不過係part time 同埋唔夠40個cre ...

複式洋房

我係呢個 https://www.cityu.edu.hk/pg/programme/p53
睇返30 credit就夠畢業。我咁懶,我都唔會過40 credit

n3150n 發表於 19-6-1 22:47
我個master 係part time架, 正常master course 一個無留意過唔過40個credits

複式洋房

恭喜你

小木LW 發表於 19-6-1 22:02
Haha,唔駛問呢條了,我地批左初步可交application 了

複式洋房

n3150n 發表於 19-6-1 22:47

我見佢嗰度寫要過40個credits,所以諗緊搏唔搏下,我都係想自己搞,驚自己唔知有無睇錯

複式洋房

n3150n 發表於 19-6-1 22:50
我係呢個 https://www.cityu.edu.hk/pg/programme/p53
睇返30 credit就夠畢業。我咁懶,我都唔會過40 credi ...

咁我係咪應該搏一搏呢(emoji)

複式洋房

如果我係你,梗係試左先

JCHT 發表於 19-6-2 00:12
咁我係咪應該搏一搏呢(emoji)

大宅

n3150n 發表於 19-6-1 22:51
恭喜你

謝謝,黎緊有排忙呢。

大宅

想請教下各位,如果技術移民批咗,係咪一定要做返申請時報既skilled work? 可唔可以㨂其他行業做?我做開account, 怕好難揾野做,香港人過到去揾工難嗎?

Thanks!

複式洋房

小鼠 發表於 19-6-13 14:24
想請教下各位,如果技術移民批咗,係咪一定要做返申請時報既skilled work? 可唔可以㨂其他行業做?我做開ac ...

我理解「係」

複式洋房

小鼠 發表於 19-6-13 14:24
想請教下各位,如果技術移民批咗,係咪一定要做返申請時報既skilled work? 可唔可以㨂其他行業做?我做開ac ...

Accountant 唔係 absolute skill shortage list, 要夠160 都有難度

大宅

n3150n 發表於 19-6-14 12:59
Accountant 唔係 absolute skill shortage list, 要夠160 都有難度

我加埋spouse education + 佢做開工種係under long term skill shortage list, 依家計有175分。

但我怕過到黎揾唔到工,所以想請教下各位意見,accountant 同engineer 易揾到工嗎?

首頁

尾頁

跳至