婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

燕窩我就唔恨食,食咁多激素真係冇益,仲話俾小朋友食…99留野俾自己個女好正常呀,新抱永遠唔及自己個女
你對人好,就要人哋點對你,世事點會好似你諗咁美好?係咁就天下太平冇戰爭啦

別墅

roundabout 發表於 17-12-11 12:31
我唔係恨。但我平時怎樣對人地阿媽…放假一定係我去煑早餐、午餐比佢食。我也有份養家,連她擺大壽都係我出 ...

完全明白你嘅感受,服侍咗咁多年冇功都有勞, 今次當買個教訓唔使對佢哋咁好, 因為你對人哋好,人哋都未必領情對你好,只會覺得應份,你要記住你永遠都係外人,無論你做幾多嘢都無用,因為你係工人+外人,有錢都留返自己享受,去下旅行睇佢唔到啦

複式洋房

唔食咪唔食囉 下次自買自已食啦 同奶奶講將心比已 晒氣

大宅

回覆樓主

C6 呀媽都係咁,煮飯執野就有我份,好幾次煲燕窩淨係叫我d姑奶食,仲要我煮完,然後佢叫佢地係廚房偷偷地食。痴痴地!我唔恨食。冇野㗎,咁我有好野咪唔會比你囉。

大宅

回覆樓主:

感覺當然唔好,我明白。不過奶奶對親生女有私心好正常。

大宅

roundabout 發表於 17-11-29 19:10
姑奶外國回來,奶奶焞燕窩,兩人吃了幾日,都冇叫過我地吃。唔叫我唔緊要,連D孫都冇得吃。
放在雪櫃,用其 ...

終於看到這樣的事情,
疑為得我一個遇到,
99與2個女一起吃,得我無份,雖然過這麽多年一定會記得。

最近送鮑魚給99,姑奶無分吹咩……

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

呢D野唔好恨啦,新抱最多係半邊女,點夠人地親生女爭

男爵府

回覆樓主:

燕窩咁高激素,我送俾我都唔食,更加唔好俾小朋友食。上次屋企人入院,阿哥買燕窩,全家無人肯食。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我99專門整俾我仔食。我唔會食都唔想仔食。太多激素。唔知有咩好。
感恩每天, 每人, 活在當下!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

yuenmeimei 發表於 18-4-26 17:11
終於看到這樣的事情,
疑為得我一個遇到,
99與2個女一起吃,得我無份,雖然過這麽多年一定會記得。

你99會唔會轉頭就炆左d鮑魚同2個女一起吃,咁你姑奶咪一樣有份吃囉。

大宅

docomo 發表於 18-5-2 16:57
你99會唔會轉頭就炆左d鮑魚同2個女一起吃,咁你姑奶咪一樣有份吃囉。

都可能肯,不果人吃我的,好過我吃人的。

伯爵府

姑奶外國回來,奶奶焞燕窩,兩人吃了幾日,都冇叫過我地吃。唔叫我唔緊要,連D孫都冇得吃。
放在雪櫃,用其 ...

我明你感受,就好似你付出真心對99,但99既舉動就當你係外人,確係好難受。只可講,唔好對99太好,除非你唔介意佢點對你,因為佢真係唔係你阿媽。

水晶宮

roundabout 發表於 17-12-11 12:31
我唔係恨。但我平時怎樣對人地阿媽…放假一定係我去煑早餐、午餐比佢食。我也有份養家,連她擺大壽都係我出 ...
咁又點? 果個先係人地個女MA.

侯爵府

回覆樓主:

激素唔想食, 有d 野要左要還的, 匀爭d好

大宅

回覆樓主

我叫我奶奶同阿媽千祈唔好整比我食 , 我仔都唔食 。 燕窩唔係咩好野 , 少食為妙 !

象牙宮

放在雪櫃,用其 ...

不吃更好。燕窩

吃燕窩的十大禁忌-吃燕窩的十大禁忌- 壹讀https://read01.com/y6Dk8d.html

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Huuu 發表於 17-11-29 19:35
好正常~100個奶奶99個都會收埋自己食……其實佢會收埋食已經正常,起碼顧及你感受。

我99會向妳show off自 ...

咁衰

別墅

回覆樓主

睇開D啦,自己買翻盒燕窩自己整自己和自己D仔女食,俾佢哋見到唔俾佢哋食

別墅

回覆樓主

我99都一樣,但我唔介意,反而覺得開心,因為我都唔需要對佢甘好

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

你奶奶(emoji)(emoji)姑奶自己錢買自己野食,無錯!
你覺得佢錯係你對佢有過高期望!
你自願出錯出力便突比 奶奶,又期望有同等回報!
要搞清楚自願嘔突,佢無拿槍叫你佢大壽你出大錢.....等!
如果付出左係期望人地回報同等的野,咁你注意成日唔開心,會成日壽比較,計較!
於其咁樣,做返本份算了!
咁樣你會開心些!
因為你奶奶行動話你知,佢無打算特別去回應你的愛

首頁

尾頁

跳至