婆媳關係

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

mrschocolate 發表於 17-12-11 18:16
題外話:亂食左乜野搞到妊娠毒血?

高鹽份食物
我丫媽煮飯佢唔食
自己係甘食 腸仔 魚蛋果d公仔麵
一係出街食炸鷄 部隊鍋
成個人腫晒又高血壓

男爵府

2018復活節勳章

豬B仔 發表於 17-12-11 19:05
你阿哥情傷果part又真係同我阿哥一樣。

阿嫂生之前,我媽咪叫我買埋所有bb用品返去,等阿嫂唔使去 ...

同是天涯淪落人

珍珠宮

樓主亞媽重男輕女,2公婆縮骨,搬入去同6299住,自己層樓就放租,有個咁慨99,做新抱玩心理戰,乘機食住99,搾乾男家

大宅

cindyyu73 發表於 17-12-11 19:53

高鹽份食物

食咁多垃圾食物,唉⋯⋯好在大小平安。

大宅

cindyyu73 發表於 17-12-11 20:18
同是天涯淪落人

相逢何必曾相識

大宅

anna59 發表於 17-12-11 21:08
樓主亞媽重男輕女,2公婆縮骨,搬入去同6299住,自己層樓就放租,有個咁慨99,做新抱玩心理戰,乘機食住99 ...

我唔知阿嫂會唔會謀身家。不過,佢應該唔會嘅。

只不過我睇唔過眼佢真係一d家務都唔分擔下姐。

伯爵府

回覆樓主

你肉赤要個阿媽做
就同阿哥傾下
你話阿哥返工辛苦
所以唔想佢做
咁其實阿嫂湊女都辛苦架
唔好用自己黎比
你可以湊仔又做家務係你本事
有d人真係未必得
頭家佢地大家都有份
味一人做d囉

ling_198710    發表於 17-12-12 13:23

大宅

taiwoon 發表於 17-12-11 23:24
你肉赤要個阿媽做
就同阿哥傾下
你話阿哥返工辛苦

唉⋯我又唔係成日返外家,幫得幾多。

媽咪幾年前做過一次大手術,醫生都話唔好太操勞,我阿嫂都知我媽咪身體情況噶。

如果我阿嫂真係要幫手做又點會諗唔到方法呢。佢可以放低個女十幾二十分鐘去沖涼去煮嘢食。咁點解唔可以用多小小時間去執下自己手尾?

我個仔仔勁癡身噶,癡到6299都問我使唔使請工人
噶,因為我唔同6299住,就算我唔請,都唔使麻煩佢哋幫我執屋嘅。但係,我阿嫂個女係公認嘅好湊同埋乖過我個仔仔勁多噶。自問咁樣我都可以睇住bb又做家務,咁點解佢就係連小小都做唔到?

講真,我真係唔要求阿嫂包辦曬所有家務噶,但至少一日三餐嘅碗,幫手洗一餐都好啊,佢都有份食噶。就算唔係日日幫手,十日幫2.3次都好啊。就算唔洗碗,都可以做d力所能及嘅事都得掛?

我係外家幫手都係叫媽咪陪我仔仔玩,我去煮飯或者洗碗做其他嘢,咁又點會做唔到呢?

事在人為,湊女只係佢嘅籍口姐。

珍珠宮

回覆 豬B仔 的帖子

謀唔謀就唔知,不過,肯定系有機心囉!正常一定系收番層樓自住,唔同6299住,好少痴6299地方住,你叫你媽咪小心D

伯爵府

回覆樓主

請工人囉

大宅

豬吉 發表於 17-12-12 07:50
請工人囉

講過啦。媽咪話連鐘點都唔要啊。

珍珠宮

回覆 豬B仔 的帖子

呢個系一個困局, 莫講話你亞媽無呻過, 就算呻, 都無辦法, 既然你亞媽放個女人入黎住, 就預左serve 佢, 只可以話你亞嫂命水好, 有人做家務姐

大宅

anna59 發表於 17-12-12 13:19
回覆 豬B仔 的帖子

呢個系一個困局, 莫講話你亞媽無呻過, 就算呻, 都無辦法, 既然你亞媽放個女人入黎住, ...

講得啱啊,困局嚟噶。只不過我真係忍咗好耐睇唔過眼先呻。 佢真係好命噶,搵著我阿媽做99。

我做女果陣啊,媽咪對我嚴格到咩咁啊,每日唔係煮飯就洗碗搞衛生。不過依家媽咪都唔會要求我做咁多嘢噶。只係,我想幫輕媽咪先主動做姐。畢竟我唔係長住外家,所以都係幫得幾多得幾多。

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

你阿媽有無呻過你阿嫂唔幫手? 如果你覺得你哥同你阿媽辛苦,你應該同你阿哥傾, 我地做外人既根本唔知你阿哥同你阿嫂婚前傾過D咩, 當然大家住埋一間屋,我都覺得大家一齊分擔既, 你阿嫂唔做咪你阿哥做埋囉, 我倒返轉問呀,如果你阿哥去到外母屋企,佢會唔會幫外母做家務呀? 同埋你阿嫂要湊BB,其實會唔會佢忙時你唔知?

珍珠宮

回覆 豬B仔 的帖子

系新抱角道, 果道唔系佢屋企, 梗系唔理啦, 做開左個頭未比你同你亞媽老馮咁點, 佢班親戚朋友一定教佢對你地 mean d, 不過最大問題系, 點解有樓放租都唔收回間屋而同99住喎, 佢自己又無做野, 無收入.咁你又唔使錫住你亞哥, 佢做家務系應份喎

子爵府

ling_198710 發表於 17-12-12 13:33
你阿媽有無呻過你阿嫂唔幫手? 如果你覺得你哥同你阿媽辛苦,你應該同你阿哥傾, 我地做外人既根本唔知你阿哥 ...

你意思係婚前約定d?做對方奴(emoji)定點?同埋佢地兩公婆係住系99道,所有衣食住都係系99屋企進行,同佢c6耐唔耐探外母有無幫手係不可以相提並論

侯爵府

2024年龍年勳章

豬B仔 發表於 17-12-11 12:45
我自己都係噶,我帶住個11個月仔仔都幫手做噶。心痛嘅係,阿嫂同我媽咪一齊住都從來唔分擔下。唉⋯⋯有時 ...
支持你甘做

大宅

ling_198710 發表於 17-12-12 13:33
你阿媽有無呻過你阿嫂唔幫手? 如果你覺得你哥同你阿媽辛苦,你應該同你阿哥傾, 我地做外人既根本唔知你阿哥 ...

首先,此呻文只係對我阿嫂嘅陳述。咁當然好多做人阿嫂嘅都係好好,但點都會有例外。好似我c6阿嫂咁,有時難得返港都會煮下飯畀大家食。我都好感激佢噶。

我阿嫂份人其實都幾單純下,只係佢懶到我接受唔到姐,激到我要上BK呻姐。

以我所見呢,湊bb就絶對唔係唔做家務嘅籍口。因為我每次去阿嫂房搵佢,都係佢個女自己瞓覺,佢係度煲劇。佢個女總有瞓覺嘅時候吧?趁個女瞓緊覺,幫手洗個碗晾件衫都唔得?唔奢望阿嫂會日日做啊,扮下嘢一個禮拜做2.3次都好啊。

食飯就永遠係房食仲要裝埋畀佢,依家乜料啊食殘廢餐啊?使唔使我請埋個護工畀佢,幫佢抹身倒屎啊?

未同我阿哥結婚之前已經住係我屋企,又係乜家務都唔做,果陣都識扮下嘢,食10餐洗返2餐咁囉。

講起阿嫂外家,仲興過火屎啊。點解我阿哥去外家要做嘢?阿哥又唔係住佢屋企,頂盡一個月去食兩餐飯,做乜叉姐。果個外母,結個婚呢樣又要果樣又要,對佢有著數就話要跟傳統去做,已經畀禮金又買車又出錢起屋。點姐,依家我係李兆基啊?就算係啊,你起碼有徐子淇嘅質素啦。如果係跟傳統啊,你個女嫁入門就要三從四德,服侍家翁,湊住個女做曬所有家務啦。

希望你會明白。

侯爵府

回覆樓主

我覺得你唔好理咁多野,你又唔係一齊住,你阿媽又冇出聲。又唔知佢哋俾幾多錢家用,可能你阿哥覺得佢湊得掂個女已經夠。佢哋一齊住覺得OK咪得囉。依家最主要個問題係你阿媽冇意見,所以你都唔應該插手,依家佢哋唔係相處有問題,總之唔係大問題你就唔好理,佢哋之間自然會自己取得平衡。

大宅

breadcheung 發表於 17-12-12 14:12
你意思係婚前約定d?做對方奴(emoji)定點?同埋佢地兩公婆係住系99道,所有衣食住都係系99屋企進行,同佢c ...

U know me.

首頁
23456...8

尾頁

跳至