自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

qqaa 發表於 18-1-11 07:14
同意,香港人並唔係咁冷漠,如果100%如呢個亞媽咁講,亞伯一定唔會走得甩
...

如媽媽講嘅係事實嘅全部,咁祝願伯伯都他朝君體也相同。
阿尼陀佛,唔好怪我毒舌

子爵府

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

明白個媽媽激動,因為比人圍鬧,個個想趕時間就冇哂良心。

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆樓主

但當時車入面大部分人都係幫個阿伯冇人幫佢喎,佢有冇講晒事實既全部出黎?

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我好明白呢個媽媽, 我曾經係地鐵, 又係睇見有個一睇就知有問題既小朋友, 果時返工時間好多人, 個爸爸媽媽都好盡力去攬住個小朋友, 但個小朋友可能整到一個後生女, 2X歲化哂妝幾靚女, 佢就不停鬧個小朋友, 再鬧埋小朋友個父母, 人地都講話佢小朋友有問題, 仲大大聲話小朋友有問題就唔好帶佢出街, 我聽到都忍唔住出聲話佢, 之後佢就落車, 真係好過份, 有邊個想自己小朋友有問題呀. 一D包容都無, 仲要係對小朋友喎.

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實個媽媽一直都係話佢仔踢到亞伯,亞伯撥開佢仔, 咁撥來都算打人嗎? 明白媽媽心情,但會唔會激動左, 如果亞伯真係打人成車咁多人, 我估唔會一個都唔幫佢

珍珠宮

2018復活節勳章

MsBusy 發表於 18-1-11 09:02
車箱嘅人係目擊者, 如果多數偏幫老伯, 會對事情好有保留,
唔會單睇媽媽控訴就斷定老伯唔啱 ...

同意,如果事實真係如個媽媽所言,我唔相信車上一個乘客都唔幫佢哋兩母子,香港人應該未至於冷漠成咁。
不過片中感受到個媽媽的確好大壓力 無論件事係點,希望可以有啲方法可以令佢舒緩壓力,照顧小朋友唔容易,仲要係有特殊需要嘅小朋友更加辛苦,個媽媽咁激動,對小朋友都唔係好事,稚子無辜,希望社會多啲資源同教育,大家共融。

伯爵府

回覆樓主:

個媽媽好慘, 睇到佢已經壓力爆煲,其實啲職員係咪可以請果個呀伯落車先? 點解佢地咩都唔做? 我唔信如果地鐵職員叫控制台同事幫手 hold 住架車唔關門住都做唔到囉!呀伯唔落車一定比人圍插叫佢落車唔好阻住架車開出

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nainaitze 發表於 18-1-11 10:15
同意,如果事實真係如個媽媽所言,我唔相信車上一個乘客都唔幫佢哋兩母子,香港人應該未至於冷漠成咁。
不 ...

我覺得, 如果係冷漠, 車箱D人就唔會幫口撐個亞伯, 有條事後片, 亞媽亦發左文,
個亞媽話地鐵人多, 抱住個仔(睇片個仔都幾大個), 個仔踢到坐喺度嘅亞伯, 好明顯, 應該係踢到上半身部位,
如果下意識推開/ 撥開(亞媽話係打), 真係好正常嘅一般人反應, 誰對誰錯, 無全片好難斷定,
而講已經道歉8次, 應該係亞伯撥開(打)佢個仔之後, 個亞媽可能平日好大壓力, 一次就爆晒,
又比其他人圍, 所以情緒好激動

有片:http://bit.ly/2mm04fo

以下係媽媽嘅解說:

各位我是今日地鐵事件的媽媽,希望大家能了解今日的事,所以特意加入此社團,事情如下,今日在地鐵人多我抱住小儒挨在玻璃位置,之後見有空位就在那伯伯隔離,我抱小儒經過伯伯身邊,感覺好大力俾人推一推聽到啪一聲,知伯伯打咗小儒一下,我坐下問伯伯發生乜事,阿伯伯個樣好惡語氣不太友善講佢踢到我,我話唔好意思仔仔係特殊小朋友人太多我抱住佢踢到你對唔住,以上對話和伯伯的面部表情來回重複八次,到第九次我開始有火提高聲浪同伯伯講,我仔仔唔小心踢到你我已經講咗八次對唔住,但你唔可以專登打佢,佢唔小心有錯但你專登亦有錯,然後有位男士叫伯伯坐過對面相信是想幫助平息糾紛,而其他人士陸續開始聲討我,一位女士我同佢相隔有一段距離佢竟然話世儒踢到佢,我覺得佢是想幫阿伯出頭但我冇同佢爭辯,我同佢講如果世儒唔小心踢到嚟我同你講對唔住,但唔代表可以俾人專登打佢,另一男士有嚟話我教下你個仔啦,我話佢係特殊小朋友唔懂事我已經好努力教,然後有個阿叔大聲講打佢咪打佢囉,我已經失去理智喊到淚人一個,係咪如果你嘅小朋友或者你嘅孫唔小心整到人你已經講咗對唔住俾人打都冇問題,然後佢講粗口問候我娘親,我當堂委屈到癡咗線講返粗口鬧佢,然後佢鬧咗我白粉婆爛落車啦,大家亦知道我因為兩個孩子先至搞到自己咁不修篇幅,完全踐踏我嘅尊嚴我直情喊到失控收唔到聲,再攞電話出嚟開錄影叫佢夠膽講多次我係白粉婆我即刻告佢譭謗,佢開頭唔出聲,然後竟然話我乜都冇講過,我向後問後面嘅乘客你哋個個都聽到但冇一個人出聲,成件事我一直都冇去特登鬧個阿伯,全部都係啲旁邊鶴聲我我才反擊,到轉車站阿伯同我一樣去對面搭同一條線,我同阿伯講我個仔唔小心踢到嚟我講咗八次對唔住,你專登打咗佢一下你都要同佢講句對唔住,阿伯大聲講我係老人家講咩對唔住,然之後有個唔知情嘅阿叔有你話我阿伯,我重複講多一次事發經過畀佢知話我唔係蝦阿伯,佢話你噉樣就係蝦阿伯,夠膽就報警,我即時打電話報警地鐵未到工作人員嚟到,阿伯同嗰個阿叔走咗入去,我同工作人員講我報咗警唔可以放人走,但佢哋竟然放人走我仲俾地鐵對門夾到我彈開,我問佢哋係咪如果佢哋扒手或者非禮你哋都係噉樣放人走,我土生土長香港人搭咗幾十年地鐵我知道地鐵有緊急機制叫停架車,佢哋唔答我,警察嚟到我講曬所有事話咁樣係咪叫公義,警察同我講佢哋當咗十幾年齋都追求公義,但警察竟然再同我講我,如果你要追討你要先去差館小朋友亦會好論盡,我話你呢番說話係公義?車廂入邊嘅人群係公義?地鐵職員係公義?公義已經俾架地鐵車走曬,我話乜都唔使做喇,我已經冇話可說,我憤怒嘅唔咪因為阿伯,世儒唔小心踢到佢佢可以選擇原諒或者不原諒,但我已八次低聲下氣地說孩子是特殊小朋友對不起,你哋呢班所謂正義人士冇人出手幫過我兩母子,到第九次啊伯依然咁大聲回應我嘅時候,我提高聲浪話我仔仔唔小心踢到你有錯,但你專登打返佢亦有錯,就即是全人聲討話我蝦阿伯,仲生安白做事情及人身攻擊,繼而地鐵職員及警員的所謂公義令我整個人亦憤怒得粉碎了,剛東方日報來我家跟我即做了個訪問,明天會上港聞版我要為世儒尋回一個公道。

珍珠宮

littlemiss123 發表於 18-1-11 08:54
睇蘋果新聞,佢個小朋友都生幾大份,其實咁迫佢仲要抱住個仔坐阿伯隔離,整到阿伯,佢話阿伯撥開佢個仔, ...

我都係傾向相信現場人士的判斷。
睇佢FB篇野,所謂八次道歉並唔係阿伯窮追不放,佢一再道歉,而係佢失控地道完又道,語氣係好係壞亦唔知。

藉得關注的可能係個阿媽壓力爆煲,當下小磨擦就情緒失控。

珍珠宮

bbhappy68 發表於 18-1-11 08:45
有D老人家好黑人憎
我都試過金鐘月台轉車, 多人迫緊等車時, 有D亞伯比人迫住唔鐘意, 係咁用手批爭附近既人, 我都被批過, 佢仲要口翕翕話人推佢......我認為好多老人仲惡過D後生, 你反抗, 人地又話你唔尊重老既

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

sunnygirl 發表於 18-1-11 09:40
同意,我睇fb 見嗰位媽咪寫返當時嘅情形,似乎係佢囝囝踢到阿伯,跟住阿伯一手掃佢個仔,跟住媽媽道歉8次 ...

我都係2個sen小朋友既媽媽,確實我地出街會遇到好多狀況,我理解到點解事主媽媽會失控,但另一方面亦覺得有啲野唔好咁執著,道左歉就算,行去另一個車廂。

我好明白一樣野,仔係自己生,好與唔好我都要全單照收,但我不能要求別人同樣地接納包容我既sen小朋友,所以當有狀況發生時,真的影響別人,道左歉就算數,離開嗰個範圍,特別明知嗰班人唔接納,點解仲要糾纏落去? 對自己對小朋友都唔係一件好事。

希望事主媽媽,繼續努力,生活雖然唔容易,但總會搵到接受我地sen小朋友既地方,有啲野要放下先會活得自在啲。

大宅

雞煲煮家明 發表於 18-1-11 10:03
但當時車入面大部分人都係幫個阿伯冇人幫佢喎,佢有冇講晒事實既全部出黎?
...

因為D乘客冇耐性等

伯爵府

回覆樓主

問題係佢仔咁大個,抱住坐,細b 都踢到人,何況佢咁大個仔,中環去銅鑼灣都好快,企埋一邊好過,同埋,坐係到踢,經常都唔會得一下咁少

象牙宮

2024年龍年勳章

mrschocolate 發表於 18-1-11 10:35
我都係傾向相信現場人士的判斷。
睇佢FB篇野,所謂八次道歉並唔係阿伯窮追不放,佢一再道歉,而係佢失控地 ...

同意,個媽媽壓力爆煲邊緣。

珍珠宮

yatmanchris 發表於 18-1-11 05:25
睇報導只係婆說婆有理 我就對件事有所保留 唔好講個阿伯先 全車人都企係阿伯果邊 連職員都係? 我覺得佢冇 ...
咁簡單啦,叫報紙訪問埋個職員

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alange 發表於 18-1-11 09:05
有point.
如果我俾人踢到,我都會有手撥開佢。避免再被踼。咁算唔算打人?
...

其實俾人踢一嘢,可能自然反應擋一擋都係正常,斷估佢仔踢時阿伯唔會知佢仔係特殊兒童,畢竟呢樣嘢冇識認,但似乎阿媽因爲咁而狂追猛打。膠登都有post 有人話當時在現場,睇唔到阿伯打佢仔,但睇到阿媽狂鬧阿伯五分鐘,d人睇唔過眼佢咁鬧阿伯所以先冇人幫阿媽嗰邊。

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

媽媽文中所講 “我抱小儒經過伯伯身邊,感覺好大力俾人推一推,聽到啪一聲,知伯伯打咗小儒一下。”

就字面理解,應該係指媽媽經過伯伯面前時,小儒隻腳踢到伯伯,繼而伯伯推咗推媽媽,跟著啪一聲,伯伯打咗小儒一下。

乜唔係先推後打咩?而非大家所講嘅坐隔離踢到,呀伯撥開佢隻腳喎

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔講事件,就甘睇片覺得媽媽可能壓力大爆煲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JohnKeats 發表於 18-1-11 11:42
問題係佢仔咁大個,抱住坐,細b 都踢到人,何況佢咁大個仔,中環去銅鑼灣都好快,企埋一邊好過,同埋,坐係 ...

照亞媽段千字文睇, 係亞媽抱住個仔"行"嘅時候, 個仔踢到坐喺度嘅亞伯

首頁
23456...15

尾頁

跳至