婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

yukiiiyuki 發表於 18-1-23 00:13
我99一早搶咗c6條匙咭,叫佢自己再配,話佢咁大頭蝦一定會唔見要幫我哋保留。我哋用密碼、匙咭鎖,一定會 ...

嘩...好恐佈,你99勁誇張同冇禮貌 真係勁冇私隱,我都驚我99會冇問入我房,到時一係忍,一係黑面爆發…但一爆左就大件事

大宅

skjacklam 發表於 18-1-23 12:32
回覆 ilovemybabys 的帖子

我同阿媽都係住好近,10分鐘內,我屋企條KEY一早就俾咗我阿媽,我老婆都冇問題 ...

如果佢可以問過/真係有需要先上黎既俾key冇問題,最驚俾左佢會冇啦啦上黎…到時都唔知點好

大宅

yukiiiyuki 發表於 18-1-23 12:47
屋樓我哋自己俾錢,自己供樓,一仙都冇問6299拎!不過佢覺得自己係長輩,佢鍾意點就點。你99真係好,如果 ...

我99而家都一星期上4日 其實佢想日日上黎 成日煲野煮野拎俾我,我都覺得好chur,雖然佢出發點好

大宅

ninachu 發表於 18-1-23 13:07
以前曾經俾過鎖匙佢,但係成日無通知無打電話,突然開門入黎,之後我換鎖無再俾新鎖匙佢,佢問我攞,我話 ...

好絕 佢冇進一步迫你就得

大宅

clara1975 發表於 18-1-23 13:25
我 6299 一路以來都有匙,
但佢地好自律,好日都唔上來,
上來都係吼我地返哂工, 放低野就即閃..

你老爺奶奶真好,識得自律對大家關係都好,我唔知我99會唔會甘,但老公都覺得佢媽做唔到

別墅

ilovemybabys 發表於 18-1-23 16:59
如果佢可以問過/真係有需要先上黎既俾key冇問題,最驚俾左佢會冇啦啦上黎…到時都唔知點好
...
咁你而家俾咗佢未?
真係叫你老公同佢傾下,好聲好氣,婉轉D,話知為佢地好,但想有私人空間,同埋你地兩公婆自己真係搞得掂.....

大宅

skjacklam 發表於 18-1-23 17:10
咁你而家俾咗佢未?
真係叫你老公同佢傾下,好聲好氣,婉轉D,話知為佢地好,但想有私人空間,同埋你地兩公 ...

冇俾!但一齊食飯時佢見到我地會俾説話我聽…而家佢冇key成日問我幾點係屋企,幾點起身,話拎湯,拎啲醃左既肉上黎,但重點係勁難食 一係就苦,酸!或者好咸好咸既湯!一係就醃得好難食既肉 我同老公講左好多次唔要 佢都要拎黎,好大壓力

別墅

ilovemybabys 發表於 18-1-23 17:21
冇俾!但一齊食飯時佢見到我地會俾説話我聽…而家佢冇key成日問我幾點係屋企,幾點起身,話拎湯,拎啲醃左 ...
嘩,問埋你幾點起身....好Chur喎,你咪同佢講,我地都唔知幾點先起身,放假梗係未知架喇,而且又會唔知邊日邊時會出街。
咁你老公有冇同你99講話唔好成日諗住上黎、唔駛成日整野食俾你地?

大宅

skjacklam 發表於 18-1-23 17:27
嘩,問埋你幾點起身....好Chur喎,你咪同佢講,我地都唔知幾點先起身,放假梗係未知架喇,而且又會唔知邊日 ...

梗係有啦 佢都唔聽,而家直頭直接同我講唔問c6啦...我做人新抱又冇理由好絕甘話佢,我有講過我地放假會出街架,唔好拎黎啦,佢就問我地幾點出,話早啲拎過黎咪得,你地幾點起身

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我媽咪同我奶奶都有我屋企鎖匙,奶奶唔會失驚無神走上嚟。主要係驚工人姐姐大頭蝦,出街接送個仔忘記帶鎖匙可以拎比佢。
主 賜 平 安

別墅

ilovemybabys 發表於 18-1-23 17:34
梗係有啦 佢都唔聽,而家直頭直接同我講唔問c6啦...我做人新抱又冇理由好絕甘話佢,我有講過我地 ...
由你出聲梗係唔係好適合喇。佢問你地幾起身,你地可以答話未知,咁放假訓晏d都正常,所以咪未知幾點出門,咁所以就費事就黎就去.....
試下咁講,不過都係要睇你老公有幾識做

伯爵府

回覆樓主

No

複式洋房

ilovemybabys 發表於 18-1-23 17:34
梗係有啦 佢都唔聽,而家直頭直接同我講唔問c6啦...我做人新抱又冇理由好絕甘話佢,我有講過我地 ...

呢d做人心抱真係唔好講太多,直接話我都話唔到事,叫佢問返佢個仔。我啱啱嫁果時我99成日打比我同我講d 無謂同唔合常理嘅野。因為佢知佢個仔一定鬧爆佢,所以先打比我。開始我唔知應酬下,結果頂唔順太煩,迫到我唔聽佢電話,一講就話唔知要問老公,終於甩難。

好彩你老公同你同一陣線,所以乜都推返比老公算,自己阿媽自己處理嘛。

男爵府

絶不俾99。我老公想俾,我唔想。有一段時間我99,太99住近我哋,我老公係都要俾我99,我最怕係俾咗後,我d大伯、叔仔會藉此自出自入"借嘢",一去不復返嗰隻,仲恐怖嘅係,我叔仔好濫交,隨時帶埋啲爛女人嚟我屋企搞搞震。有一次要收家俬,我老公係都要叔仔幇手,我話自己收,但老公話我一個女人唔安全(從來未試過咁擔心我),結果佢俾匙我叔仔,我提早放工返屋企,一返到入屋,見到兩個野女人跳緊我張梳化,叔仔在旁嬉笑,嬲死我,但有呢件事都好,以後乘機冇俾叔仔私自嚟,但我老公仍想99keep key,我對佢講我99一年會唔見自己門匙幾次,佢自己覺得冇所謂,但我接受唔到,如果唔見我門匙,我一定要換鎖,再加上99唔見咗又未必知,知又唔會出聲,點算?最後我妥協俾匙太99,因佢好好,絕不會將匙俾其他人,又唔會自己上門,最重要係,我99唔妥太99,你們懂的!

大宅

回覆樓主

我有比鎖匙我奶奶,因為果時佢幫我地湊仔一齊住左半年,費事問佢攞番,個仔宜家自己湊番。但如果可以既真係唔好比。話說我仔宜家都仲食人奶,之前熱既時候我會就咁著個bra 係屋企一黎方便喂奶,果時bb 未夠一歲,點知我奶奶突然中左上黎,我係佢開門時個心真係跳左出黎完全反應唔到,又唔知開門果個係邊個又唔知沖入房著衫好定抱住個仔先。之後我話佢點解上黎唔講聲佢仲覺得無問題,唯有同老公講叫佢阿媽黎之前打比我,佢終於都肯聽啦,但就係我阿媽度話比我媽知我學是非,咁小事都要話比個仔知等佢仔話佢。但佢到宜家都係黎到我屋企樓下先打比我。問我係唔係屋企,我真係勁唔想佢上黎但又唔可以講大話話自己唔係,因為佢上黎開門就見到我。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:33
想問下大家,有冇俾屋企鎖匙奶奶?
因為近排買咗樓,奶奶講咗好多次想要鎖匙…其實本身我唔抗拒,但係c6話 ...

冇,99亦冇話要key

大宅

回覆樓主:

之前唔識野,比左99,一直都無上來,點知我生左小朋友坐咁月第4日左右,無啦啦無夠8點上來,仲要話我無聽電話咁岩係樓下,所以自己同個朋友上來睇BB, 之後,我嬲到爆我老公,正常12朝前都要休息,就算無聽你電話,都唔應該開人門帶朋友上來睇BB睇屋,係尊重問題。
連我媽來我屋企都早通知我,唔係次次話上來都係樓下羅。

大宅

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:33
想問下大家,有冇俾屋企鎖匙奶奶?
因為近排買咗樓,奶奶講咗好多次想要鎖匙…其實本身我唔抗拒,但係c6話 ...

既然c6都甘講,打死都吾好俾

大宅

回覆樓主

我有比鎖鑰奶奶 因為我成日唔記得拿。
但我奶奶絕小無端端上來 通常叫老爺送貨開門。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

無比!因為以前中過招!舊屋時我配左比我爸媽,費事話唔公平,配多條比6299!頂!6299就成日失驚無神去到樓下打黎話我地依家上緊黎,我地有匙,自己開埋門入屋之後搬左我就醒喇!一直都無再配比佢地

首頁

尾頁

跳至