自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

ccllmama 發表於 18-7-6 08:10
1x年前 伏過一間叫「森x」(x得)

後經朋友介紹另一間

咁朋友介紹個間又得唔得吖?

水晶宮

回覆樓主

剛裝完半年,建議 1. 廚房台面三星石不要用淺色,因為真的好食色。2.建議安裝慮水器。3.廁所洗 Pat 真的幾好用。

子爵府

mimi005 發表於 18-7-6 10:23
剛裝完半年,建議 1. 廚房台面三星石不要用淺色,因為真的好食色。2.建議安裝慮水器。3.廁所洗 Pat 真的幾 ...

大宅

要有3D圖!!咁就睇物料好難想象係咩樣,用咁多錢 又日日對住,咁岩心水會好SAD

大宅

jumpy 發表於 18-7-5 23:43
多謝你的意見吖!如同一個位置裝兩個單蘇或一個孖蘇,除裝工價錢的分別外,有冇乜嘢主要考慮因素去決定裝 ...

其實都係從自己生活習慣考慮,e. g. 梳化側我整孖蘇, 因為會叉電話,梳化有機會轉電動,廁所整孖蘇因為要同時用風筒&叉蘇刨,枱側整單蘇for 打邊爐

廚房要諗定台面電器擺位,插蘇應該放邊個位最就手,因為水電好早期做,要盡早考慮,反而傢俬潔具可到裝修中期才搵。

我搵裝修公司 &廚櫃公司搞,但都要自己跟足d, 因為自己習慣喜好,自己先最清楚

電子鎖用 samsung, 都係大路 model. 我裝修完半年,浴屏膠邊已經發晒霉,中間已經起左膠再整,好銀眼

AA2003    發表於 18-7-6 17:43

侯爵府

jumpy 發表於 18-7-4 22:28
遲d會全爆裝修,不論裝修時所用的物料或買電器用品,希望各位給些寶貴經驗,不論你們是大執定細執,最伏做 ...

一定要一條龍,即係同一間公司做晒。
千萬不要搵A公司設計,揾B公司做裝修,同C公司買裝修材料。

還有更蠢的是找甲公司做廚房,找乙公司做廁所,找丙公司做廳房,千萬不能這樣分開做。

廚房多加電源插座,考慮預留洗碗機位置,

大宅

回覆樓主

LM 學野

子爵府

Iamhannah 發表於 18-7-6 10:30
要有3D圖!!咁就睇物料好難想象係咩樣,用咁多錢 又日日對住,咁岩心水會好SAD

子爵府

Cookingbeauty 發表於 18-7-6 10:37
其實都係從自己生活習慣考慮,e. g. 梳化側我整孖蘇, 因為會叉電話,梳化有機會轉電動,廁所整孖蘇因為要 ...

子爵府

bks2014 發表於 18-7-6 10:40
一定要一條龍,即係同一間公司做晒。
千萬不要搵A公司設計,揾B公司做裝修,同C公司買裝修材料。

一條龍同打散搵會唔會貴好多㗎?

別墅

回覆樓主

我新屋而家都裝修緊煩到嘔白泡,揀材料真係唔懶得,自己去行吓旺角,唔好聽晒個判頭講話去邊間去邊間買,佢哋有回佣㗎!我就係冇聽個判頭點,自己去買地磚(朋友屋企人開舖),佢當然唔like啦!
另外,想問大家會唔會考慮用電陶爐?廚房無咁熱同埋唔使好似電磁爐咁要換過晒d㷛呀鍋呀咁

子爵府

kirstyau 發表於 18-7-6 10:08
#35&#47

原來係咁 我新裝修都係同你一樣呀 盒仔燈 如果到時真係太刺眼 我睇下可唔可以換都係盒仔但有蓋果隻啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

jumpy 發表於 18-7-4 22:28
遲d會全爆裝修,不論裝修時所用的物料或買電器用品,希望各位給些寶貴經驗,不論你們是大執定細執,最伏做 ...
最最最重要:搵個好師傅
最好朋友介紹,自己用過,用見起碼5個師傅,從中你會比較到有咩唔同
我見完5個 (全部不同朋友自己用過,都highly recommend),其實各有各好,eg有個現場造木工,有個sell design
價錢幾個都差唔多,最後揀左個最溝通到
出來手工唔算excellent,但全個過程無點勞氣
入住後幾年搵佢,佢都肯幫我執漏 (有時有收錢,有時無) (當然中間我有其他生意俾佢)
PS 唔介紹啦,佢已經好full

用料唔會揀太平
手工貴過料,用一輪壞左要再裝過仲唔化算

你本身係咪一個好知自己要咩既人?我係。
所以好多用料,一睇已經知邊樣適合我,只會比較類似幾款model,慳好多時間
亦因此無乜後悔位

早幾年香討裝修版好多勁人、好多野睇
好耐無去,唔知家陣仲係唔係

珍珠宮

回覆樓主

1)五金吾好大陸買
2)窗簾大陸買,軌道啲鈎吾好買膠
3)牆紙吾可以買太簿
4)瓷磚可以大陸買

公爵府

畀面勳章

jumpy 發表於 18-7-6 10:48
一條龍同打散搵會唔會貴好多㗎?

唔係呀,我設計2萬,廚櫃搵廚櫃公司,家俬係出面家俬鋪度尺做。

裝修師父話現場使一定貴同耐。佢仲好老實想平想快出去做。

我房地台都係家俬鋪做,仲有D位幫我收埋口好睇D,廳櫃都幫我收口,好睇好多。

子爵府

伊芙蓮 發表於 18-7-6 11:21
最最最重要:搵個好師傅
最好朋友介紹,自己用過,用見起碼5個師傅,從中你會比較到有咩唔同
我見完5個 ( ...

間屋想點整我都有d諗法,當然要問師傅我的諗法是否ok,始終係天馬行空,同埋現在聽多d bk jm的經驗,現在最難係搵師傅,最好嗰幾個朋友全部都係租樓,男女家都未搞過裝修,只入伙時剷底批灰就入住

侯爵府

mimi005 發表於 18-7-6 10:23
剛裝完半年,建議 1. 廚房台面三星石不要用淺色,因為真的好食色。2.建議安裝慮水器。3.廁所洗 Pat 真的幾 ...
我台面用大陸石英石,米色唔食色,淺色台面靚先有心機煮
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

panda0721 發表於 18-7-6 10:59
我新屋而家都裝修緊煩到嘔白泡,揀材料真係唔懶得,自己去行吓旺角,唔好聽晒個判頭講話去邊間去邊間買,佢 ...
電陶爐好熱好危險,我由明火轉電磁好適應,唔洗買過晒D㷛坩誇張,一半左右啦。
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

kavenzou 發表於 18-7-6 11:24
1)五金吾好大陸買
2)窗簾大陸買,軌道啲鈎吾好買膠
3)牆紙吾可以買太簿

別墅

回覆樓主:

所有嘢白紙黑字,一定要有自己嘅想法,因為用家係你,有咩要求一定要清楚講俾師傅知,最重要好禮貌,同埋唔好五時花六時變,改嚟改去。多溝通。

利申: 屋企做呢行,經常見啲客擺高姿態,好冇禮貌對師傅,最討厭係不斷攞其他店舖對比價錢要你改價

首頁
23456...12

尾頁

跳至