自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

要買保險, 唔係一陣有人受傷點算.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

fishfish121 發表於 18-9-17 10:18
我知有人都唔會參與。但我相信有人會參與, 反正都冇交通返唔到工, 清潔工得1千幾百個點攪得惦
...

何超蓮都有帶頭

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

新秦先生 發表於 18-9-17 15:36
你有沒有常識?受傷係買膠布買保險做嘜???

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

贊成,真係需要

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

新秦先生 發表於 18-9-17 15:36
你有沒有常識?受傷係買膠布買保險做嘜???
比樹壓親, 貼膠布都得????
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我知有人都唔會參與。但我相信有人會參與, 反正都冇交通返唔到工, 清潔工得1千幾百個點攪得惦
...

頭先行去同同學仔食晏,沿路行,我地見有幾位議員辦事處嘅義工喺度清理條街D樹枝樹葉,我女話佢都想幫手.... 我都有俾佢執一陣!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

mic823 發表於 18-9-17 13:16
我同意,當大家都擔心點返工,用緊幾個鐘去等,去塞車。不如換件衫落樓幫手清理屋苑附近嘅樹枝,垃圾。公路 ...

其實係!
我老公做巴士,佢今朝一早坐港鐵返站簽到 standby!TKO 過港島東,真係好彩有港鐵!佢有D同事都返唔到!佢地住嘅地方較山卡啦!
巴士,唔係佢地唔想開車,係路面情況唔容許!港鐵地面、架空段....
全香港路面咁多,有幾多人清理?!有幾多又真係可以順利返到去開工幫手清?!掃街、鋸機、垃圾車.... 鬧政府有乜用?!
返到公司,開個大會再相討下,再有哩D情況點應變囉!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

emimi 發表於 18-9-17 10:43
就算停工,一樣大把人打麻雀唱k,點肯定人人都會去清潔

男爵府

新秦先生 發表於 18-9-17 14:20
樓主,要領導一個行動,唔係出心咁簡單,係需要一個全面既計劃去應對,例如你細心觀察,主要道路係已經優先開路, ...

我完全唔同意你講法。好多鬼佬大家幫手用割地上樹枝,般埋一邊。清理道路。幫左好大忙。呢d唔洗proposal 掛。

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆樓主

其實今日都有做,鄰居守望相助
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

伯爵府

...

災難級嘅事先會激發大部分人嘅同理心。
尋日呢場風,大部分人安然渡過,唯一嘅影響大部分人係有人返工遲到。

公爵府

回覆樓主:

人地澳門上年都冇政府姐組織,好多人自發組織去做義工,出錢又出力,大部分都係學生因為佢地最得閒,大人都要返工
香港人就只識鬧鬧鬧,關心自己要唔要返工,返去office睇下自己公司有冇吹爛都好啦

首頁

尾頁

跳至