自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

時間過得真快,當年千禧bb而家已經是年輕人。十八年間香港及世界發生很多事,雖然大步檻過,但香港戾氣多了。唯有經常提醒家中千禧年輕人,要有正能量,不能被出面濔漫的負能量影響。

水晶宮

phoebepanpan 發表於 18-10-14 20:48
我的千禧仔,成績唔理想原本堅持唔讀書。我又堅持唔準佢唔讀書。最終現在讀IVE foundation IT, 現在佢又打 ...

日本好容易拎到工作簽證嗎?working holiday唔算啊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

ngokwan 發表於 18-10-14 21:09
Me too

冇工作點樣照顧父母?做part time嗎?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

好媽媽勳章

bmuimami 發表於 18-10-14 22:28
日本好容易拎到工作簽證嗎?working holiday唔算啊

我點知呀。

水晶宮

phoebepanpan 發表於 18-10-14 22:59
我點知呀。

見你話囝囝想過去發展嘛
日本應該比較嚴格
旅遊就容易
不過佢大個仔到時就自己攪啦
肯正經讀書已經好好了
PS 我都有個千禧女,到而家都唔知自己做緊乜同畢業後想點

水晶宮

畀面勳章

MAXLAU2002 發表於 18-9-23 23:09
我家個千禧孫(第一個孫)宜家在武漢讀梗大學lu,第一次見佢咁有主見,佢一直想北上讀書,佢讀中五時已為自 ...

有D千禧小龍真係好估佢唔到我個千禧龍女,又係放棄jupas offer,明明理科成績不錯,但仍然隻身北上濟南謮考古只得初中程度的中史,有排佢追

水晶宮

701003 發表於 18-10-14 23:46
有D千禧小龍真係好估佢唔到我個千禧龍女,又係放棄jupas offer,明明理科成績不錯,但仍然隻身北上 ...

考古?
中大人類學類似的嗎?
可能佢想自立所以揀返中國讀書吧!

大宅

RelaxHippo 發表於 18-9-24 01:50
由98年到03年, 金融風暴, 科網股爆破, 911事件, 沙士, 減薪裁員連續幾年無停過. 能夠喺嗰時入貨既都係一啲 ...

我們就是這個時期踏進社會離開校園......
我是幸運的一人

伯爵府

twllc 發表於 18-10-14 21:47
我第一個姪係千禧b,佢出世後我仲同男朋友(依家老公)去醫院探佢... 4歲佢跟家人移民澳洲,依家為考升大學 ...

公開試倒數中........我家亦有位千禧B

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

bmuimami 發表於 18-10-15 01:30
考古?
中大人類學類似的嗎?
可能佢想自立所以揀返中國讀書吧!

中大係要year 2才揀專科,但內地大學可直接讀專科 而且我女係突然轉呔,好彩佢唔介意北上,做兩手準備 最初填Jupas只著重理科,冇填文科,最終派到x x化驗 。我女成績普通,內地聯招都無緣入最喜歡的博物館學 要第二輪收生才入到依家呢間U 塞翁失馬焉知非福,反而有意外驚喜

水晶宮

畀面勳章

vanessamom 發表於 18-10-15 02:33
公開試倒數中........我家亦有位千禧B

蛇B人數少過千禧 入大學易少少,加油

侯爵府

701003 發表於 18-10-14 23:46
有D千禧小龍真係好估佢唔到我個千禧龍女,又係放棄jupas offer,明明理科成績不錯,但仍然隻身北上 ...

我仔都話好想做考古,請問濟南的考古是否主攻恐龍? 我知雲南有恐龍村,不過好似唔近。
ps 我仔初小咋,不過佢個志向好似好堅定

珍珠宮

good_pig 發表於 18-9-24 02:15
幾時都係富者越富,果時有本事入市都係實力人士

未必有實力,果陣老董出左個政策係免息借50萬比人買樓,或交還公屋送幾十萬買樓,我朋友就係當年有左bb借錢去買樓,佢完全冇儲蓄,裝修都係問人借。
不過我佩服佢地遠見,當年我只係個識玩的妹,都唔知買樓有乜好。

水晶宮

畀面勳章

smiletigger 發表於 18-10-15 08:09
我仔都話好想做考古,請問濟南的考古是否主攻恐龍? 我知雲南有恐龍村,不過好似唔近。
ps 我仔初小咋,不 ...

考古唔止係挖掘古遺蹟,仲有硏究歷史、保護古物、鑑証、管理...... 我女係想學古物古蹟鑑定及管理,所以去孔孟之鄉浸潤 你個 小朋友仲細,第日發展方向由佢自己決定啦

珍珠宮

狐朦 發表於 18-10-15 08:16

未必有實力,果陣老董出左個政策係免息借50萬比人買樓,或交 ...

你朋友頂到咪好,嗰時好多人遊行話董生個首次置業貨款計劃害佢哋負資產,供唔起樓,真係輸打贏要

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

RelaxHippo 發表於 18-9-23 15:42
千禧年都唔係好景。 97, 98年金融風暴, 樓市股市齊冧, 好多公司唔係裁員就係減薪,唔請人。 多人負資 ...

我仲見到有人食二手飯
開心過每一天吧!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

狐朦 發表於 18-10-15 08:16

未必有實力,果陣老董出左個政策係免息借50萬比人買樓,或交 ...

我估都係駁一舖,未必真係遠見啦

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 18-10-14 23:06

見你話囝囝想過去發展嘛

唔知做咩?畢业后知架拉!
開心過每一天吧!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女都大一了。暑期工係第一次出黎做野,感覺好神奇,突然長大了
而家繼續有做part time同義工,都係同佢將來職業有關(否則$4x一個鐘邊個做!)

首頁

尾頁

跳至