自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

其實都係睇父母同仔女嘅關係 & 父母嘅性格,仔女同父母關係好、父母嘅性格又好就會成日想見多d,想呀媽係ftm陪住自己;同父母關係麻麻or父母性格麻麻, 就梗係想見少d,最好成日返工

大宅

cheechi 發表於 18-12-17 21:39
我細個都唔知幾想亞媽返工,唔好煩住我

咁伯母應該幾煩下

珍珠宮

jtw_ki 發表於 18-12-18 09:46
其實都係睇父母同仔女嘅關係 & 父母嘅性格,仔女同父母關係好、父母嘅性格又好就會成日想見多d,想呀媽係ft ...

從來唔覺得關系好就要成日攬埋一齊才安樂
健康嘅親密關係係俾對方自由而不擔心攤薄了感情。

男爵府

ricky0223 發表於 18-12-17 22:00
或者你可以咁諗,見得小,磨擦都少、做阿媽都會管住自己小朋友,我仔三歲半,佢話「媽媽係壞人,因為媽媽唔 ...

你直頭要了!有時真係係行開下。

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實大部分做媽媽嘅,當然想同小朋友渡過佢地嘅每一刻啦,但現實生活上,要睇每個家庭情況!我自己細個果陣,爸媽唔系成日在家,一放學返屋企,如果屋企冇人,會有重失落嘅感覺!我個仔2、3歲前,兩公婆手停口停,無條件比我做全職媽媽,又要去求人幫手湊,錯過左佢好多個第一次,之後有條件支持我,我當然選擇全天候照顧個仔啦…依家小學啦,我地好close,乜都會同我講,有時有D野叫我唔好講比佢爸爸知…

珍珠宮

123blow 發表於 18-12-18 08:11
我孩子喜歡媽媽有事業, 入幼稚園前我全職照顧佢, 佢番學我開始再番工! balance 到嘅, 就魚與熊掌兼得! ...

我仔小學有好多家長義工,佢地唔少都曾係職塲強人。
學校定期會請家長介紹自己工作分享興趣,作為增長小朋友見識,小朋友亦好鐘意呢啲互動,好雀躍問問題,有時係感覺義工家長都要面對壓力(唔關揾錢)。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

所以都要睇返大人細路咩心態
我媽係虎媽,相夫教子就係佢嘅全部
讀書考試係我童年。我媽最想我地做晒功課佢就放監,可以一齊落街行下。但我細佬唔恨亦心散,所以日日打打殺殺
到中學,我媽只識叫我地返屋企(因佢太寂莫)
到大學要住hall,我媽第一句話咪駛旨意第二時搬出去
到我工作,佢唔明點解我要ot,唔明點解我要轉工

佢思維從來係一個「阿媽」,所有野都係圍住佢轉。對住佢我好窒息

所以我22歲大學畢業,25歲已經嫁左。我需要空間。到而家仔女結晒婚。佢同我爸關係被柴米油鹽磨到見底,佢一無所有

我好感激佢付出一生俾頭家,我地亦盡孝,但我唔treasure大家曾經一起嘅時間

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

木土土 發表於 18-12-17 23:11

我份工不算太忙,八點前(小朋友先吃完晚飯)我可以返到屋 ...

Same.
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-12-18 10:31
讀書考試係我童年。我媽最想我地做晒功課佢 ...

我細個同婆婆住
大個住宿舍
工作後搬走
自由自在
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

返工係一個家庭選擇,好難成日叫其他人體諒,咁佢都有自己家庭。如果吾捨得,咪改返半日,但你又未必想降低生活質素,呢個係魚與熊掌問題。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

超級特務 發表於 18-12-18 10:39
我細個同婆婆住
大個住宿舍
工作後搬走

如果我媽知道我地咁唸實好傷心
但佢一直唔明,佢對我地嘅好,唔係我地想要(呢樣係我不停不停不停remind自己要避免犯嘅錯誤)

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-12-17 21:34
個人選擇,我媽係全職主婦,細個最開心係返到屋企無人
Free晒!

又岩喎! 細個最想阿媽唔係屋企!

佢落街買送,我都開心可以hea

王國長老

0q.cathy 發表於 18-12-18 10:47
返工係一個家庭選擇,好難成日叫其他人體諒,咁佢都有自己家庭。如果吾捨得,咪改返半日,但你又未必想降低 ...

人人都係一日24小時,又要返工,又要照顧小朋友。只能犧牲(係,魚與熊掌)
一年十幾日大假,我咁多年都幾乎係用晒在仔女身上(考試、親子xx)。拎大假,唔好煩到同事,咁公平啦

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-12-18 10:31
讀書考試係我童年。我媽最想我地做晒功課佢 ...

你講得好好... 你媽一生就係「仔女/家庭」,你係不可分割既一部分。恭喜你嫁走

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-12-18 10:21
我仔小學有好多家長義工,佢地唔少都曾係職塲強人。
學校定期會請家長介紹自己工作分享興趣, ...

唔係高職 就無謂獻醜

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-12-18 10:50
如果我媽知道我地咁唸實好傷心
但佢一直唔明,佢對我地嘅好,唔係我地想要(呢樣係我不停不停不 ...

成年子女唔使成日陪伴在側,偶爾聚會已經好好,當然佢地需要照顧一定會出現。
我平時都唔多(太忙)陪伴,但我爸病入院,我會堅持煲湯探望。
我媽子女兒孫多,不愁冇人陪,但真係好close又唔覺,有時係性格問題,太索求有反效果。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

emimi 發表於 18-12-17 23:07
細個我媽返工,我小二就自己一個係屋企,由日日喊直到習慣,點會嫌呀媽煩,佢一放假我好開心帶我去食麥當勞 ...

小二,自己放學? 食飯呢?

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

其實好睇小朋友性格,我見有啲小朋友姐姐湊,佢哋好獨立開心。
我女係需要我全職湊,不過四歲啦,成日咬住我唔放,我都係時候一個星期搵兩日俾人湊等佢獨立下。而我都需要賦給下新鮮空氣,關係亦會相信好啲。
做全職媽媽日日對住其實都好辛苦,最好搵到一啲工係一星期返三四日

珍珠宮

我想返工, 但我女唔想我返工.
DADDY百般遷就, 我就噴火龍, 但個女都係有事無事都叫媽咪, 我信呢D係同仔女o既緣份.

珍珠宮

bananaGi 發表於 18-12-18 10:57
唔係高職 就無謂獻醜

又唔一定“高職”,。
有同學家開雜貨店,本來個同學唔聲的,但佢爸爸嚟,其他同學忽然發覺佢爸爸有好多日常家事常識,例如廁所塞咗用個鮑魚擦輕力“chok”下再沖水......成堂班人爭問又興奮到叫咗多次冷靜啲

首頁

尾頁

跳至