自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

MoooVoo 發表於 19-3-12 10:25

都係果句,香港同第三世界面對既困難唔同,你又知人地冇對 ...

父母甘於一世住公屋其實冇問題
但起碼要安排好自己退休生活
如果成世head hea下,到咁上下年紀就大安旨意等個仔養, 咁俾個仔怨都唔怪得邊個。

FJmom    發表於 19-3-13 07:03
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

回覆樓主:

非自願地被生出黎
仲要雙十合什多謝無餓死我無母體感染愛滋

造愛前請學識避孕多謝

象牙宮

yurijm 發表於 19-3-12 09:50
公屋係就係有富户
但呢個case,明顯就係呻父母見識淺
限制自己發展

有朋友住公屋,
個爸爸成日想佢早出來做野養返佢地,
讀到F. 7都話無錢比佢讀,
到而家佢都好憎爸爸,成日講錢自己又唔努力搵錢,只懂吃喝玩樂,但成日話仔女讀唔到大學。

子爵府

現在青年要為自己改變命運,
的確好難...
冇父蔭唔係問題,
但如果有家累就的確有影響,
想有個儲蓄都辛苦!

男爵府

唔係話住唔住公屋, 而係唔錢又唔勤力搵錢的成年人唔該唔好生小朋友, 呢d唔叫母愛父愛偉大, 呢d係靠害自己的後代。

FJmom    發表於 19-3-13 07:04

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我同意喎,如果有得揀投胎,我唔信有人會揀公屋戶囉,講就天下無敵話,到自己要揀個陣,咪同作者一樣
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

超級特務 發表於 19-3-12 10:28
如果成世head hea下,到咁上下年紀就大安旨意 ...

同意。 好多係以爲自己生子就好偉大, 子女比少左家用就係不孝, 真係有病。

男爵府

mercurycc 發表於 19-3-12 10:32
有朋友住公屋,
個爸爸成日想佢早出來做野養返佢地,
讀到F. 7都話無錢比佢讀,

碰到吸血鬼老豆。

男爵府

超級特務 發表於 19-3-12 10:28
如果成世head hea下,到咁上下年紀就大安旨意 ...

其實係架,仲要最慘係到你大到咁上下,父母又開始見親戚d仔女做老細搵幾多俾幾多,又開始埋怨你打份牛工搵得少,但永遠唔會諗下自己付出左幾多資源

FJmom    發表於 19-3-13 07:04

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

超級特務 發表於 19-3-12 09:29
做功課,18歲幾年捱到似38歲,係咪要檢討一下自己,關有冇錢咩事
...

我都係睇到呢個,我都知我錯重點

FJmom    發表於 19-3-13 07:05
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

orangeca 發表於 19-3-12 10:36
唔係話住唔住公屋, 而係唔錢又唔勤力搵錢的成年人唔該唔好生小朋友, 呢d唔叫母愛父愛偉大, 呢d係靠害自 ...
見得多呢批人多數生幾個。

伯爵府

回覆樓主:

以前大家一齊窮無比較

依家貧富懸殊,當你返工做到成隻狗咁仲要雞碎咁多。

有錢同學可能讀唔成書有份uncle介紹既工,結婚父母送層樓...唔羨慕都假既...我朋友一畢業就做基金,爸爸refer好多有錢朋友比佢...淨係做朋友生意都70k一個月....同人唔同命

FJmom    發表於 19-3-13 07:05

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

重點根本就唔係住公屋,而係「父母不思進取,只顧賭馬玩電腦」,唔識為自己打算嘅父母真係會扯子女後腿

我有朋友父母又係咁,住私樓但層樓係再上一輩留低,兩公婆乜都冇付出過就有樓住(但冇佢地名),然後成世人渾渾噩噩,個老豆好食懶飛又要出去充大頭鬼,個阿媽就乜都斤斤計較,朋友當年讀完中七想繼續讀書俾佢阿媽鬧到痴哂線,話佢讀唔成書浪費時間早啲出嚟搵錢俾家用好過,個老豆仲痴線,搞唔掂要破產就吼住層自住樓,仲郁手打人,好彩我朋友硬頸兼硬淨,大學畢業後搵到份唔錯嘅工,可以預視到人工將來會好高。可惜佢父母到今時今日都係幫唔到手之餘仲要成日搞到一鑊粥,朋友執手尾都執到冇哂心力

呢啲人先最唔應該生仔

珍珠宮

唉,點解要怨自己老豆唔係李+x? 人一生,真的有錢就解決所有問題嗎?與李超人比,為何不跟生下來已有殘障的人比?又或是戰爭中的人?我們不是已比很多人幸運嗎?我們的不順心,真的能完完全全推卸給社會?為什麼香港的氛圍會變成這樣?

FJmom    發表於 19-3-13 07:07

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

住公屋唔好生仔?
宜家好多住公屋先會生多幾個呀!
政府養

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇辦法,階級固化,愈來愈難往上走,特別係全世界嘅央行都咁無恥,將來只會愈來愈多呢啲小朋友。父母和小朋友都能「生性」規劃好自己人生就好啲,否則就會累埋對方。

用戶要求終止服務

櫺囹桼 發表於 19-3-12 09:21
公屋仔大學畢業,第一份工月入2萬,算不算理想?有中大畢業生在facebook專頁「CUHK Secrets」帖文訴說自身 ...

真係睇人,大把住公屋,肯發憤,肯捱,雖然起薪點係低,都有出頭嘅一日.....發展都可以唔錯.....

禁止訪問

首頁
23456...17

尾頁

跳至