夫婦情感

跳至

首頁
23456...9

尾頁

瑪瑙宮

ncnccpp 發表於 19-4-9 15:35
廿萬之後我覺得要做番d野,所以就自己計買樓供樓自住條數,又計有bb之後條數,唸住話佢知有家庭之後要洗幾 ...

計乜丫, 佢都無諗住出錢. 嫁左你有排受. 你要中埋去無辦法.

男爵府

shannon_fky4186 發表於 19-4-9 15:36
其實好多已婚既JM都知道咖 !不過婚前做女時,男友通常未得到就百依百順;阿媽提醒咩,就唔為意或 ...

你咁樣講~我就記得呢度有個師兄的金句「未追到手~契弟都要做」

男爵府

廿萬之後我覺得要做番d野,所以就自己計買樓供樓自住條數,又計有bb之後條數,唸住話佢知有家庭之後要洗幾 ...

對腳生係佢身上,佢要番去探父母,無人亦唔會有人攔得住佢。

既然佢住你屋企,佢有無俾錢你父母作生活費?好似Nancy話齋,佢同你一齊咁so,番工近、唔洗俾生活費、自己儲埋D錢攞黎俾屋企人用(佢家姐)、仲有你幫佢家姐湊細路、照顧個細路.....

我係佢我直情馬上娶你啦!你未嫁都咁聽話好洗,嫁左你仲唔千依百順?

JM,你為咩咁看輕自己?應該你男友“馬”實你唔放先係丫嘛

男爵府

你呢個男朋友真係擺明搵你屋企著數~咁大個人喺人屋企又食又住好似老馮咁~仲要零付出~點解佢可以咁厚臉皮架

男爵府

mingmama 發表於 19-4-9 15:48
你咁樣講~我就記得呢度有個師兄的金句「未追到手~契弟都要做」
...

無錯無錯!就係呢個道理!如果你嫁左、生左,個男人仲系心甘情願繼續做契弟,咁就係“真愛”喇!

不過咁,人會變,月會圓,女人要有私己錢同揾錢既能力,咁就幾時都唔洗驚。

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-4-9 15:41
其實佢咩原因俾咁大筆錢佢家姐?佢前前後後俾左幾錢佢家姐?佢仲有幾多錢攞黎結婚買樓?

其實果二十萬, ...

我有問過做乜要畀錢架,佢答我,家姐自己係異鄉生左兩個細又冇野做,知佢生活艱難又冇乜積蓄,想畀佢d錢生活同畀d細路有機會上下興趣班。我心唸人地冇老公既,要你呢個細佬供養?我不斷咁灌輸佢美國好多福利,根本餓唔死人,如果唔係都冇咁多人搶住去啦!

佢儲左150萬咁上下,我冇月月mon住佢d statement。我都有同佢講,佢畀大份我畀細份,我唔可以all in我要留d私己錢,仲要寫我名。佢都ok... 不過呢d都係講,又冇實質拎舊錢出黎…所以係佢度佢鐘意畀邊個就畀邊個

瑪瑙宮

女人唔一定要嫁人, 睇清楚先好.
我 ex 家務就唔做, 家用我話幾多就比幾多, 尼樣佢好大方(正常).

子爵府

mingmama 發表於 19-4-9 15:48
...

我叫P先生,唔係師兄。。。

依家追到手,都仲係做緊,不過似契哥多D。。

男爵府

PTMCYS 發表於 19-4-9 16:04
我叫P先生,唔係師兄。。。

依家追到手,都仲係做緊,不過似契哥多D。。

師姐話如果嫁咗仲肯繼續做契弟就係真愛吖

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-9 15:59
女人唔一定要嫁人, 睇清楚先好.
我 ex 家務就唔做, 家用我話幾多就比幾多, 尼樣佢好大方(正常).
...

「女人唔一定要嫁人」講得好啱~嫁咗仲要好似湊仔咁真係唔嫁好過

瑪瑙宮

ncnccpp 發表於 19-4-9 14:52
唉…我父母好順攤...話我地唔夠錢買樓,所以日常洗費唔洗畀,結婚唔洗擺酒(唔係大家庭,親家坐埋食個飯就o ...

你父母真係蠢左, 一定要个男人有付出, 先睇到佢有無担帶. 乜都唔使唔使, 要佢都會當你地自己攪掂而家.

男爵府

mingmama 發表於 19-4-9 16:10

生埋都仲繼續做就真愛

子爵府

BK Milk勳章

ncnccpp 發表於 19-4-9 15:58
我有問過做乜要畀錢架,佢答我,家姐自己係異鄉生左兩個細又冇野做,知佢生活艱難又冇乜積蓄,想畀佢d錢生 ...

我覺得,現在住你屋企,你兩個都要比D責任感出嚟,順便訓練下佢。
市值租金7折,水電煤要比1份,叫父母照收番,你地兩人share.
將來供樓,佢出幾多,你出幾多囉。
男人都係咁,唔會太計較錢。
你只可以同佢講,大家係結婚對象,希望佢有野(大事)就應該同你商量。

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-9 16:12
你父母真係蠢左, 一定要个男人有付出, 先睇到佢有無担帶. 乜都唔使唔使, 要佢都會當你地自己攪掂而家.
...

最重要係你地自己搞掂,佢仲覺得應份,多謝都無句

瑪瑙宮

ada_fung 發表於 19-4-9 16:16
我覺得,現在住你屋企,你兩個都要比D責任感出嚟,順便訓練下佢。
市值租金7折,水電煤要比1份,叫父母照 ...

根本應該出面租樓同居, 點會住女方屋企, 無男人會肯喇.

複式洋房

其實有個問題我都好想問下大家…

男友家庭全家上下都講鄉下話,每次去佢屋企食飯or坐點都最小有2-3個鐘,除左第一句hello~~ 全部都用鄉下話,我完全聽唔明!成晚只會有最多兩句同我講普通話…我其實覺得好不被尊重…

有冇相同經歷?

子爵府

mingmama 發表於 19-4-9 16:10

其實係咪愛我都攪唔清, 我都有問佢, 因為我地太快太自然, 無咩風浪....

依家好似湊女咁, 例如在聽訓攪唔蓋被, 成日話唔係訓, 只係休息, 一訓就兩粒鍾, 又係我幫佢蓋, 又易病, 成日令我心掛掛....

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-4-9 16:24
根本應該出面租樓同居, 點會住女方屋企, 無男人會肯喇.

最衰就我真係就住佢公司隔離…一開始收工就過黎陪下我,之後有半年島我跌斷腳出唔到去,佢又日日lunch/放工陪我,整整下就搬左過黎…

我屋企人真係當左佢做仔,屋企多個人又冇迫左,又冇畀到佢寄人離下感覺…之後我地又儲錢首期又剩… 就變成今日

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 16:31
其實有個問題我都好想問下大家…

男友家庭全家上下都講鄉下話,每次去佢屋企食飯or坐點都最小有2-3個鐘, ...

有吖~我奶奶係潮州人~嗰陣返去佢就同我先生叔仔用潮州話講嘢~我完全唔知道佢地講咩架~我自己又冇咩所謂喎~聽唔明咪仲好~煩少樣嘢~咩都扮傻扮懵就過骨

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 16:37
最衰就我真係就住佢公司隔離…一開始收工就過黎陪下我,之後有半年島我跌斷腳出唔到去,佢又日日lunch/放 ...

一齊住唔緊要~但唔好當自己攞正牌先得架~你都未嫁佢~佢喺度住都要做返一個住客應該做嘅嘢先得架~唔明點解咁大個人呢啲道理都唔明

首頁
23456...9

尾頁

跳至