自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

MM2H 發表於 19-5-30 08:30
真係bk文員三萬價。。。
起薪點三萬幾,學校行政主任都算教育界,大學學位要求,但咁擔心用英文面談 :q ...

你可以當係請一個唔駛教書既老師,不過福利無老師咁多。

其實呢個位有好多野做架,
當然正式工作內容好睇學校比乜你做,
但因為佢講明係為減輕教師非教學既工作而設,
所以估計可能係報價、攪活動(特別係人手安排、活動機構聯絡協調之類)、學校文書工作(除左平時個D之外可能仲會外加例如 banner 、書刊製作,唔係自己整都應該要搵人攪),工程跟進進度之類,當然其他校長之下,書記之上既行政工作都可能要做,
總之應該會係一個超級大打雜。

(你可以想像一個教師平時要做多幾多同教書無關既工作)

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 19-5-30 13:41

大打雜一個,除非國際學校,否則好少用英語

用英文 in 未必會,但工作上一定會接觸英文,
有好多 funding 或文件都用英文攪架,
如果學校要呢個位做呢D,
就一定要英文有番咁上下

水晶宮

畀面勳章

講真句,雖然是新位,但起薪點三萬,就知一定不是普通文員,無乜可能只有個學位就請。話就話有學位就符合份工的要求,但如果多candidates,一定揀有管理丶教育經驗。而且就算普通話唔得,講得出要學位,起碼中英文流利吧

水晶宮

畀面勳章

shinku 發表於 19-5-31 09:12

可以話係一個高層次d的教學助理?
我多年前做過教學助理,多嘢做到
同d老師其實一樣擁有學位,但就係少左張cert of edu
待遇差好遠

男爵府

好媽媽勳章

其實樓主只係問2nd in,吾好咁快話做吾過就吾去卦?未試過就話份工吾好....?離左題喎!

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 19-5-31 09:22
可以話係一個高層次d的教學助理?
我多年前做過教學助理,多嘢做到
同d老師其實一樣擁有 ...

都可以咁講,
教學助理既野可以比你做,
但一D唔可以比教學助理做既行政野都可以比佢做(例如管工友個D都可以比佢做),
所以係睇下間學校比幾多野你做架咋,
做既野可以係校長以下,工友以上啦XD

別墅

回覆樓主:

請問樓主見完未啊?有冇得可以分享下。呢個位既返工時間係咪都係跟老師架?

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

佛地魔 發表於 19-6-4 20:52
請問樓主見完未啊?有冇得可以分享下。呢個位既返工時間係咪都係跟老師架?
...

我都想知樓主見得成嗎?又有冇信心接受這新挑戰?

水晶宮

回覆樓主:

呢個位唔係做普通行政,講真,起碼要做開學校,有相關知識係基本。
對教育界有認識,有前瞻性....其實好難做,唔係起薪邊有禁高。

男爵府

24號師奶 發表於 19-5-30 13:56
回覆 bkteapot 的帖子

但其實我first in已經係全校最大粒個兩個。。校長同副校長interview我了。。。所以 ...

可能見校監

大宅

24號師奶 發表於 19-5-30 13:39
回覆 金金人 的帖子

多謝你支持我!你人真好,感謝你! 講真,因為呢個係新開嘅職位,用母語又好,用英文又 ...

多鬼餘啦 ! 我唔信話你個幾個人英文好好 或native speaker 囉!

不知所謂!問非所答!

好多香港土生土長 有大學學位 就唔可你驚講英文

咩logic呀?

我無in 過 不過祝你好運

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shinku 發表於 19-5-31 09:12

我覺得俾得幾皮,唔會考慮無學校行政經驗(見人都係大龍鳳)

我自己認為需要有呢d認識/經驗
學校行政
做tender ,比較,見vendor,做約,包括課外活動、社工、清潔、維修、校巴etc
請人hr,無論老師、工友
Facility management
同玫府不同部門過招(教育局、警署、衛生署、食環等)
知道校董會,家教會等係咩一回事

民房

有無人已經成功in到呢個位啦,share
下經驗啦

琥珀宮

someone123 發表於 19-5-30 07:06
你應該問下現在起學校做書記既朋友學校內部運作,英文反而應該唔係重點,例如工友調配,工程跟進,呢d先係
...

工友先係最煩嘅一part,一定要襟住佢地,唔可以太仁慈

琥珀宮

wcy564096826 發表於 19-10-24 16:01
有無人已經成功in到呢個位啦,share
下經驗啦

要夠氣勢,office內你最大,千其唔好比老屎忽兇返轉頭

琥珀宮

女皇駕到 發表於 19-6-5 18:54
可能見校監

唔係可能,係一定

首頁

尾頁

跳至