夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-28 15:46
回覆 Nancy20090615 的帖子

家用個到我會自己俾返啊,佢俾佢媽個邊就ok, 老公俾佢媽媽。

我又唔覺喎, 大家咁高咁大有咩直接攤出黎講, 唔使扮野. 不過, 佢係表達得唔好喇, 有 d 人把口係拙鈍, 咪話我要返工, 交番比你兩個自己諗咪得囉, 湊 b 唔一定唔係佢就係你媽假.

複式洋房

我媽知我地手緊,連禮金都俾返我地袋
佢地幫我同奶奶幫老公好唔同。我屋企幫我係顧掂佢地自己,姐係退休後食住醫療都唔洗我地擔心。

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-28 15:59

我媽知我地手緊,連禮金都俾返我地袋

你 99 都有顧掂自己, 佢重有番工, 無加重你地負担. 佢有開工都好, 唔使你兩个日對夜對實出事.

複式洋房

係,所以依家,由老公搞算,我乜都唔理,仲好。同佢講過2次就知冇用。所以早就放棄左。上黎依到吐下苦水。朋友又覺得我地好完美,費事同佢地講擔心。

所以有乜事,最多到時晏就返啊媽到,夜晚先返返去

複式洋房

奶奶以前教琴架,都搵唔少,不過之後愈黎愈少學生先出去返工,搵得唔多又月月清。
所以諗到時個仔同佢學琴,都可以幫佢搵返啲同學睇下可唔可以草返啲學生,好搵過返office。搵多啲又唔洗日日迫巴士。成日返到屋企都話啲同事依個唔好個個唔好,又話唔想返又成。不過都係我諗,冇同老公講,亦都未問奶奶。我講乜佢都唔ok,都唔講啦。

禁止訪問

子爵府

樓主,我諗係你有咗之前,應該從無同你老公傾過將來一齊生活o既事,到你依家有咗先嚟傾,一切都生米煮成熟飯,你根本無得bargain

當中你有啲提議就當然值得商榷。但我就唔係完全同意你老公的睇法,例如你做FTM,依家好似係你老公唔要請工人,要你做FTM,而唔係傾出嚟,大家都同意,呢樣嘢我就覺得有啲那個

就咁睇你依家同你老公對生活的睇法都有啲分歧,BB出世後爭拗只會增加,希望你BB出世後你哋生活順利啦

男爵府

Lammm510 發表於 19-6-28 12:27
回覆 c27cheun 的帖子

我有問過借,佢地會肯,因為得我一個女。男朋友就覺得我爸媽冇俾依啲我就係唔錫我。 ...

你男朋友咩思維 好唔要得!我係你,我有B都唔會同呢個男人結婚!

複式洋房

回覆 百寶袋 的帖子

其實我同佢就屋企有個好大既分別係,我父母係計劃未來,佢地係活在當下。 而且佢地屋企有個諗法係父母俾首期仔女買樓係好正常,佢地覺得點解我爸媽唔會幫我地俾首期。
另外,講緊係飲茶之前既事,我爸媽知老公會入黎住,幫我半張床既公仔執起晒,又叫我要清格衣櫥出黎俾佢擺衫,bb野放邊,所有野都係規劃好晒,準備好咁到時就可以輕輕鬆鬆咁去住。包括我媽想請多個工人幫佢,因為佢唔熟手,有人幫睇下會好啲。

但係佢屋企係知我生完會入去住,有左2個月既時候都仲領養隻貓貓,已經領養左,我講完一次都冇出聲。你睇到之前留言,會知屋企係幾咁多人,幾咁多貓狗。

我都贊成父母規劃好佢地既未來,佢地可以自由自在,唔洗我地擔心。我都希望到時係咁,而且我自己,就算做左全職媽媽都唔會放棄工作機會,因為咩事都伸大手板問老公拎我唔想。而且萬一發生啲咩,我唔會係一無所有。

其實佢細佬除左層公屋,都仲有其他野揸手,個陣已經公平咁分開晒。

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

係啊,好後悔。 因為個陣除左節日,都係係佢屋企多,一黎佢媽係到傾唔到,二黎佢打機。有試過聖誕節,話佢媽冇人陪都同埋佢媽一齊過。
個陣讀書個陣識,去到做野都覺得佢係認真做野既人,而且又錫屋企人,都好錫好。出現問題既時候,都係嘈完忍一忍就過。 無論佢做啱定錯,都未試過同我道歉,知我唔嬲,就會叫我氹返佢。同埋就算我有幾嬲,佢望住我就會笑返,佢就話我唔嬲啦 所以發生任何事情,好快就會過。

子爵府

或者bb出世後樓主叔仔會怕嘈唔番黎訓呢,既然已成定局就唔好太煩惱

瑪瑙宮

回覆 Lammm510 的帖子

你諗简单左,到時你 ftm, 佢两个返工,家務買餸煮晚餐就係你做,重要溱B。

伯爵府

2024年龍年勳章

Lammm510 發表於 19-6-28 15:50
回覆 百寶袋 的帖子

娘家2層樓連住,大個層係我名,所以我到住完全無問題。係老公唔肯,唔係謀啲乜野,只 ...

你有樓係你名,咁你租出去,補貼搬出嚟嘅費用,咪ok囉?

複式洋房

回覆 shannon_fky4186 的帖子

男朋友係自己揀,結埋婚無得怨。之前有諗過有bb,組織家庭。諗住個陣佢地屋企安排依啲野係為未來打算,原來唔係同埋因為我嬤都92歲,想俾個b啊嬤抱下。 不過諗住開始左都要一兩年後先有,冇諗過咁快。

複式洋房

回覆 RAY媽 的帖子

佢到係黏住我爸媽到,租出去我爸媽返唔到屋企上下2層

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

你錯在無商量過就有左,唔好成日話「你」想點,明白做左媽媽就會想比一切最好既比bb,但首先你老公唔肯,其次仲要考慮奶奶同叔仔感受。
就咁睇唔係太差,老公有私樓,叔仔有公屋,奶奶兩邊住都得。
你得24歲,相信無太多工作經驗,又要婚後做全職媽媽,有無諗過開支?水電煤供樓,買餸日用品各種雜費,bb出世後奶粉尿片睇醫生,以上各種開支加埋我估點都要3-4萬,仲未計bb大個後學費校車興趣班仲洗多一萬幾千,見你講叔仔返學,又無錢裝修,萬幾都無,得罪講句,想像係美好,但現實好殘酷。
面對現實,一動不如一靜,實在睇唔到你有咩能力去改變現實。

男爵府

Lammm510 發表於 19-6-28 19:05
回覆 HOPEFORBB 的帖子

係啊,好後悔。 因為個陣除左節日,都係係佢屋企多,一黎佢媽係到傾唔到,二黎佢打 ...

你都做媽媽啦 大個女一次 自己話下事 有自己主見 唔好事事比老公騎住話哂事 佢話拒絕就拒絕 女家本身有本事 邊到到佢拒絕 係我拒絕住入男家 見老婆仔女 黎我女家見

男爵府

我明你意思呀
D男人系甘,通常女人會諗到好長遠,男人唔會,佢地有得唔郁就唔郁,我都系有左,會諗搬同地方呢個問題,但就無分岐,會系而家個到繼續住,bb都系多張床仔,但大個,上幼稚園,就講明要搬。
我明你感受,你要同你男人講,bb仲細既時候仲可以訓bb床,唔洗分房,但大大下,就唔會夠位,碌架床都唔得啦,唔通3.4歲叫小朋友訓上格床咩,太細啦。
你男人未明個問題系邊姐

首頁
23456...7

尾頁

跳至