時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

BBgaga 發表於 19-7-25 09:37
睇下樓上嗰兩張相 可以咁違背良心地明目張膽造假,乜人先做得出?

呢兩日上BK真係睇到我心都寒

大宅

澳洲好多大陸人

水晶宮

Myy4.myy4 發表於 19-7-25 09:36
香港丶台灣同中國人喺外國人眼中都係中國人,奈何自己唔認。你移民外國後,人哋都係覺得你係移民,唔係loc ...

以前就或者係,但多得呢排香港發生的事全世界都睇住,所有外媒報章已識分開main land Chinese 定 Hong Kong student.

公爵府

HoneyBee30 發表於 19-7-25 09:37
笑唔笑唔係重點
假設嗰班港生申請咗喺嗰到擺檔,佢地有不檢點嘅會有學校食Q招呼,犯不着有D多手嘅人撕走佢 ...

你哋鐘意囉,冇羞恥之心冇乜好講

大宅

BBgaga 發表於 19-7-25 09:06

你識唔識睇英文?

Ya, the police didn’t arrest them but to ask them to leave the campus to maintain the peaceful and harmonic environment of the campus!Also, bear in mind the police also questioned the protestors’ reasoning of why they had to wear a mask during a protest and asked them to remove it when they were leaving! you know, no protestors are allowed to wear a mask during a protest or riot, according to international standard!(emoji)(emoji)

男爵府

玩具勳章

HoneyBee30 發表於 19-7-25 09:06
這個來源係咩嚟?我想去睇睇
同埋jm你有冇學生自稱黑社會條片?我想睇下邊個咁夠pok
...

我好奇上YT揾來睇,係咪下面呢條?

https://youtu.be/cEnNR1VMu_U

水晶宮

HoneyBee30 發表於 19-7-25 09:37
笑唔笑唔係重點
假設嗰班港生申請咗喺嗰到擺檔,佢地有不檢點嘅會有學校食Q招呼,犯不着有D多手嘅人撕走佢 ...

係人地國土 開大speaker播自己國歌,知唔知醜?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

前警務處總警司曾財安先生指出,反對修訂逃犯條例風波是一場持久戰,必須清除港英遺下及美國播下的餘毒,我方才能贏。

曾先生7月16日發表講話(資深傳媒人協會特別講座):

香港已成為中美爭奪的主要戰場之一,香港一直缺乏戰爭思維,才導致今天的亂局。

其實英國人在回歸前十三年開始已在為香港之戰鋪地基,英國不甘心把香港這隻生金蛋的鵝交還中國,因而著手改變香港社會的化學成分:
──由過往的高度管制變成放任自流
──削港督行政主導權和對立法會的控制權及廢除港督免除法官職務的權力、廢除政治部、發展政黨政治、用《人權法》和《私隱法》清洗執法部門的權力
──在法律界播下病毒的守衛者,在教育、傳媒界培植代理人,荼毒下一代
──提出警務人員必須「政治中立」

港英在回歸前的這些舉措,目的是務要令日後的特區政府既聾又盲,縛手縛腳,管治困難。尤其對紀律部隊所提的「政治中立」之說,曾先生指出,紀律部隊必須效忠特區政府及國家,這是原則,何來中立?提出所謂「政治中立」,其實是要在思維上束縛住紀律部隊高層,令他們凡涉政治的事都不敢去依法執法。

回歸後英國人撤走,美國勢力立即補上,一如當年法國撤出越南後美國取而代之一樣。美國的目的有三:要令香港成為顛覆中國的戰場、破壞「一國兩制」、拖延兩岸統一。「佔中」陰謀被特首梁振英化解後,美國在香港的代理人仍不斷向特區政府發起衝擊,例如高鐵一地兩檢等風波,只是由於中美貿戰當時仍未打響,且市民大多支持一地兩檢,才搞不起大風雨。

直至今次借《逃犯條例》修訂一事傾巢出擊,讓多年來在黃色教師培育下的新生代組成炮灰兵團,法律界黃色分子為犯法者把關,黃色傳媒製造假輿論扭曲真相,共同織成一個顛覆大網,衝擊特區政府和背後的中央政府,更甚者,是以各種公共機構和黃色傳媒一起去閹割和瘋狂打壓警隊這支香港的唯一武裝力量和特區政府的護法。

曾先生指出,如果不用「香港戰役」或「香港戰場」的思維來看目前的亂局,就無法有效應對。眼前導致香港戰爭的因素不但沒有消失,還日趨激烈,未來局面可能更亂。要徹底打贏這場戰爭,必須清除港英遺下及美國播下的種種餘毒,但這將是一場持久戰。

附:曾財安簡歷

leekung261105    發表於 19-7-25 09:55

子爵府

BGCOME08 發表於 19-7-25 09:45
你哋鐘意囉,冇羞恥之心冇乜好講

手多多踩場嗰班? 認同
Display Picture from Rita et Machin

水晶宮

Myy4.myy4 發表於 19-7-25 09:45

Ya, the police didn’t arrest them but to ask them to ...

正常 冇咩值得laugh to cry

大宅

BBgaga 發表於 19-7-25 09:41
以前就或者係,但多得呢排香港發生的事全世界都睇住,所有外媒報章已識分開main land Chinese 定 Hong Kon ...

哈,mainland Chinese teenager咪打書釘增進見識,香港嗰啲咪打真人war game, 圍人丶瞓街丶去商場涼冷氣丶貼街招囉!吖,最大分別,香港人去遊行鐘意full gear帶口罩同helmet 24/7 stand by準備襲警真係幾大分別嘅~以前以為大陸人冇教養,點知今時今日嘅香港人呢,公然使用暴力丶不擇手段用佢哋self-claimed嘅和平理性嘅方式去爭取,真係twister-minded..定係應該話佢哋delusional?

伯爵府

SandyAlana 發表於 19-7-25 07:35
外國人點睇中國人,好肉酸。

又係喎,我都覺得好肉酸
不過好彩人地識分香港學生同大陸學生

大宅

BBgaga 發表於 19-7-25 09:52
正常 冇咩值得laugh to cry

Ya, 正常procedure, but somehow 香港示威者好驚冇咗個面罩...點解呢?又唔係做衰嘢,光明正大唔好咩?

公爵府

HoneyBee30 發表於 19-7-25 09:51
手多多踩場嗰班? 認同

你話係咪係囉

伯爵府

BBgaga 發表於 19-7-25 09:37
睇下樓上嗰兩張相 可以咁違背良心地明目張膽造假,乜人先做得出?

果條片已證實係假,佢地好興唔fact check 就出街,尤其是某幾個page, 跟住大把人信大把人share

水晶宮

Myy4.myy4 發表於 19-7-25 09:54
Ya, 正常procedure, but somehow 香港示威者好驚冇咗個面罩...點解呢?又唔係做衰嘢,光明正大唔好咩?:que ...

班大陸學生咪又係

水晶宮

A_lcy 發表於 19-7-25 09:56
果條片已證實係假,佢地好興唔fact check 就出街,尤其是某幾個page, 跟住大把人信大把人share
...

如果世界要跟住呢D人咁轉 我地已離石器時代不遠了

子爵府

siuyu_bb 發表於 19-7-25 09:46

我好奇上YT揾來睇,係咪下面呢條?

應該係呢條,個學生喺同人對罵中講咗 黑社會名稱

Display Picture from Rita et Machin

大宅

BBgaga 發表於 19-7-25 09:56
班大陸學生咪又係

大陸人EQ低同群情洶湧第一日知?
我哋香港人幾時變到好似同佢哋一樣橫蠻先係問題所在!
點解香港變成咁?

水晶宮

HoneyBee30 發表於 19-7-25 10:03
應該係呢條,個學生喺同人對罵中講咗 黑社會名稱

咁有冇人翻譯埋嗰個大陸人講緊咩?方言咁 聽不懂

首頁

尾頁

跳至