時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

超級特務 發表於 19-7-26 11:16
社會出現紛爭,係因為冇共識,唔會係單一方既責任。聲討任何一方對件事冇幫助,只會越黎越撕裂。
成立獨立 ...

但呢屆政府現時仍要擺出強硬的態度,絕對唔會承認自己有問題/或有錯。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

wawaliluk 發表於 19-7-26 11:23
但呢屆政府現時仍要擺出強硬的態度,絕對唔會承認自己有問題/或有錯。
...

昨晚睇到有人話做瓜200萬人,天下太平
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

20020116 發表於 19-7-26 08:55
因為一開始,佢地所講嘅獨立調查委員會係用嚟針對調查警方過份使用武力,而唔係獨立調查成件事嘅成因及始 ...

讚同你講法。

公爵府

20020116 發表於 19-7-26 08:55
因為一開始,佢地所講嘅獨立調查委員會係用嚟針對調查警方過份使用武力,而唔係獨立調查成件事嘅成因及始 ...

因為現時流出好多元朗襲擊事件發生後,警察與白衣相遇的片段,有警車車cam片,有白衣自high片,片中同時見白衣&警察,香港巿民想知點解?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

開心吸收勳章

政治問題政治解決, 法治問題法律解決.

公爵府

超級特務 發表於 19-7-26 11:25
昨晚睇到有人話做瓜200萬人,天下太平

有如此惡毒之心,應該唔係真香港人

琥珀宮

wawaliluk 發表於 19-7-26 11:35
有如此惡毒之心,應該唔係真香港人

我覺得好好笑
低級紅都會被嫌棄
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

Protea 發表於 19-7-26 02:04
調查委員的成員名單係重點,揾咩人做?首先一定班議員擔定櫈仔排隊,其次法律界、社工、教育界、政黨、大專 ...

硬要「獨立調查委員會」的陷阱 https://www.silentmajority.hk/articles/1003784

公爵府

wawaliluk 發表於 19-7-26 11:34
因為現時流出好多元朗襲擊事件發生後,警察與白衣相遇的片段,有警車車cam片,有白衣自high片,片中同時見 ...

人地遲到又話人唔拉人,到人地到場查問搜証你又話人喺同一片段相遇,既然係咁,真係唔駛整咩調查委員會,你講晒咪得囉!

公爵府

hakbb 發表於 19-7-26 11:39
硬要「獨立調查委員會」的陷阱 https://www.silentmajority.hk/articles/1003784

真正令警方人頭落地不是調查委員會,而是元朗「無警時分」,警方發言人話冇見白衣/任何人士持有武器,但其後流出多條viedo 警方相遇白衣,當時白衣係持有武器在警察面前大搖大擺經過,這些片,才是令香港人對警方失去信心的主因。

公爵府

20020116 發表於 19-7-26 11:43
人地遲到又話人唔拉人,到人地到場查問搜証你又話人喺同一片段相遇,既然係咁,真係唔駛整咩調查委員會, ...

明你所講,要趕住去現場搜証,就算見到疑犯,都唔好理佢住,由佢哋四散,去現場才是王道。

珍珠宮

超級特務 發表於 19-7-26 11:16
社會出現紛爭,係因為冇共識,唔會係單一方既責任。聲討任何一方對件事冇幫助,只會越黎越撕裂。
成立獨立 ...

如果政治可以咁單純清澈,你話查就一鎚定音冇灰色地帶,世界就唔會咁亂啦。

琥珀宮

LokYauYau 發表於 19-7-26 12:36
如果政治可以咁單純清澈,你話查就一鎚定音冇灰色地帶,世界就唔會咁亂啦。
...

咁你咩高見?
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

LokYauYau 發表於 19-7-26 12:36
...

石講得啱。宜家雙方只係睇到有利自己嘅野,根本冇人冇機構有哂所有野可以攤哂出嚟回帶睇。邊個著邊個唔著先可以有機會鋪陳出嚟。

宜家社會有傷口仲發緊炎含緊膿,唔可以唔理,要求醫處理。
Display Picture from Rita et Machin

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Protea 發表於 19-7-26 02:04
調查委員的成員名單係重點,揾咩人做?首先一定班議員擔定櫈仔排隊,其次法律界、社工、教育界、政黨、大專 ...

委員都係政府安排架啦!
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

男爵府

超級特務 發表於 19-7-26 11:38
我覺得好好笑
低級紅都會被嫌棄

莫非你認為自己是高級黃
所以值得自豪

大宅

Zenia 發表於 19-7-27 02:00
委員都係政府安排架啦!

不如你安排啦

補充內容 (19-7-27 02:57):
由有人開始逃犯條例送中開始查 查埋連登同高登 但連登高登好多證據已經無咗

補充內容 (19-7-27 02:57):
無有人開始

補充內容 (19-7-27 02:58):
由逃犯條例變送中開始查

大宅

birdbird 發表於 19-7-26 08:02
講真, 果5大訴求, 得 "成獨立調查委員會" 最直得做, 不是只查警察, 而是調查整件事, 還社會各方一個真相
...

同意,包括議員丶示威者丶記者、警察、消防、救護丶立法會職員、canteen老闆、地鐵丶火車、新地商場,van仔司機、慈母、黎智英.....
還原事件,不是只查警察暴力,要判斷示威者行為、暴力升級的原因、對市民日常生活的影響、示威者資金來源、網絡起底、立法會事件⋯⋯
石永泰所講要查政府丶警察的公權力,但他已忽視了網絡丶示威者對他人的逼迫巳遠遠超過警方所使用的武力。

大宅

roundread 發表於 19-7-26 00:36
真心唔明點解會有人反對獨立調查

唔係反對,暴徒訴求裏面,暴動定義,撒消檢控,咁你覺查黎做咩呢?攞正牌話警察唔岩,輸打輸贏要,如果唔係暴徒有咁要求,當然獨立調查啦,做每件事都查得清楚先服眾,

別墅

獨立調查?
會唔會調查泛民點解喺美國商會反對後先群起反對?

最搞笑係獨立調查嘅主題完全框死左 係要針對警方
犯法嘅你唔支持警方執法仲學咩人講法治?
拖左成個月 到元朗打人之後 忽然啲人又吹到邊個暴力都唔啱
之前邊個叫放人叫特赦?邊個話暴力要諗背後原因乜乜乜制度暴力?
黃絲帶又集體失憶?

首頁

尾頁

跳至