時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

puto 發表於 19-8-9 00:37
早兩日我聽一個網台,都有用依個四字詞。大家有興趣可以聽下,我覺得都係一個政治中立嘅頻道。
https://yo ...

我都有聽芒向,佢哋係由幾身處唔同國家華人(大部分係香港移民) 主持,
佢哋真正心繫香港,為香港沈默的一羣發聲遣責暴力。
我都想多D人支持佢地,因為係YouTube佈滿黃絲勢力,
佢哋専攻呢類頻道,不停舉報令佢地難以生存,
務求將所有反對聲音消滅。
呢班黃絲真心想要獨裁,真普選根本係借口!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

轉:https://www.hkcnews.com/article/18989/%E5%B9%B3%E5%BA%B8%E4%B9%8B%E6%83%A1-%E6%BC%A2%E5%A8%9C%E3%83%BB%E9%84%82%E8%98%AD-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA-18990/%E6%88%91%E5%80%91%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%88%90%E5%B0%B1%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9A%84%E5%B4%A9%E5%A3%9E%EF%BC%9A%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%9A%84%E3%80%8C%E5%B9%B3%E5%BA%B8%E4%B9%8B%E6%83%A1%E3%80%8D

當我們面對社會上種種不公,我們沉默、這是「平庸之惡」;
面對複雜的政治,我們不思考、覺得「唔關我事」、這是「平庸之惡」;
面對崩壞的世代,我們不哼一聲、甘心為奴、這是「平庸之惡」!

水能載舟,亦能覆舟。 值得大家深思。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 19-8-8 22:13
同意,包青天都係,成班村民都扮唔認得二牛

金錢係萬惡

被收買, 可以扮盲扮失憶

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

之mama 發表於 19-8-8 23:07
同感,同現今情況好似

一樣有同感

男爵府

Fatwing1980 發表於 19-8-9 09:23
中國人的民族性就是只愛留在comfort zone.
我是以風險角道來進行分析的。
當你進行風險評估,你會list 出 ...

香港系中國既一個城市,系鐵一般既事實. 系廣州,廣東話都未消失啦,比班學生蠃左,我絕對唔會相信會地會比社會有言論自由羅.

你講既哩幾樣野,都是未發生的,都是你捻出來的.
你睇西藏咪又系有藏語,蒙古咪又系有蒙古文,中國是由56個小數文族組成架,如果中國如果包容唔到各民族民化,系無可能有今日既中國.

另外,中國最最令人欣賞既孝道,尊重文化,難道不是被香港既一班年輕人令它稀有嗎?

珍珠宮

LeannBB1102 發表於 19-8-9 08:58
我同意樓主,所有社會都是由人去適應的,世界系唔會因你我地一部分人去改變的,現時睇到時系中國一日比一 ...

認同你所講

個班人睇人唔起, 自大, 目中無人, 佢地思想停留幾十年前, 無進步到

心只祟美祟英, 祟日, 日本乜都好, 仲話想做日本人

做外國人, 日日恨移民, 去到當地被白人欺壓都唔敢講出黎就真

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

留在comfort zone唔係淨係中國人既民族性,係所有安定繁榮既國家人民特色,你見過有歐美/日本/南韓呢的人民唔愛留係comfort zone咩?點解加拿大係世界第一居住國家呀?就係可以形造安穩舒適居住環境,唔好再用呢的假設性既野作為要推翻政權借口啦

子爵府

但你會唔會諗到如果由依家嘅所謂反政府,追求自由民主而連續大事破壞嘅年青人掌權嘅話,最差情況會喺点呢?

子爵府

薯圈 發表於 19-8-9 08:28
多人上街,係因為生活壓力,覺得政府幫唔到而憤怒,想表達。

第一, 社會停滯不前,反對派嘜都都反係好大 ...

Well said

大宅

平庸之惡在黃人中普遍用嚟責罵支持政府的人,佢哋會覺得順從政府的人就係缺乏思考,所以可限,社會便沒有民主。亦有人用此責罵警察,因為佢哋負責執行命令,沒有思想。
我較少見到用嚟形容黑衫人。
http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/diva/art/oneminreading/32548

翡翠宮

畀面勳章

0q.cathy 發表於 19-8-9 09:22
應同,現在差不多係講愛港定愛國多d,愛國我們變成一個中國,無左兩制,香港所有優勢都會無晒,外國唔再比 ...

我不認同示威者或者我眼中的暴徒是愛港。愛國與愛港也不是對立。愛國可以用行動同時間,慢慢證明俾中國知道,優質的民主制度可以帶領社會向前,並不可怕,而不是用暴力同摧反理智不文明的方法迫對方認同,這只是獨裁,甚至是極權。愛港更不應該用暴力同威嚇的手段迫不同立場的人認同他們,摧毁香港經濟,破壞七百萬人的家。

香港今日好多民生問題,根本係泛民當年種下的因,雙非居港權、司法覆核新移民七年內不能有福利、學者政棍鼓吹違法達義,用暴力解決問題,香港竟然出現極權獨裁的思維,破壞別人生活來爭取他們心目中的民主與自由,破壞一國兩制的竟然是香港人,我感到深切的悲哀。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至