自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆 Fishbbmama 的帖子

你c6 都係一年見一兩次父母?

水晶宮

回覆樓主:

我囡一至五99湊,星期六/日,我基本上會抽1日返娘家,老公可選擇去/不去,我無意見的!
如果調轉囡係我媽湊,我唔會反對老公星期六/日單拖帶囡返99家,我會選擇間中出現1次,反正99想見孫之嘛,咪比自己放下假囉!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

一星期一次

以前我奶奶湊,之後我嫂生咗,佢地成家搬埋返去同奶奶住叫奶奶湊,我就好順利俾咗姐姐睇。(我真好開心ar 嫂幫咗我)

唔返去(其實人總有忙,都要見朋友、去街、飯聚、女家做節etc), 唔返去一次就好多說話,十句有九句都係話你呢個心抱做咩有嘢做整到佢個仔同孫唔返來俾佢地兩老見下

都係果句,有d老人家當正自己仔女同孫係自己人生目標,仲係細路仔咁,其實係連老公都頂佢唔住

水晶宮

Gorgor0612 發表於 19-8-17 22:51
我哋一星期返一次,62 同99 年紀都大.. 盡量返,其實星期六日一日返佢屋企,一日我外家.. 都攰 ...

我都係咁諗
比機會小朋友同爺爺/嫲嫲/公公/婆婆相處下,我而家諗返細個阿爺阿嫲點對自己,想講係一件超sweet嘅事,我都有同囡分享,雖然囡喺阿嫲面前是小惡霸,但佢2個感情好好,我都好安慰

珍珠宮

一定不可,兩日也沒有自己family day,為什麼她不上來你屋介探孫呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

cyyiu 發表於 19-8-18 00:16
我都係咁諗
比機會小朋友同爺爺/嫲嫲/公公/婆婆相處下,我而家諗返細個阿爺阿嫲點對自己,想 ...

男爵府

一個月一兩次

子爵府

yukilai05 發表於 19-8-17 17:46
但我一去就係全日

Me2, 見陣都話頂得順,由10點出門口,食埋晚至走,帶曬1日幾餐奶,熱水,外套,乾淨奶樽,雨傘,兩套衫褲,玩具,濕紙巾尿片,推車,仲要星期日晚又要帶返婆婆度,星期六老公返全日,我真係無family time, 嘈都冇用,除非想離婚。

子爵府

sanriokitty 發表於 19-8-18 00:41
Me2, 見陣都話頂得順,由10點出門口,食埋晚至走,帶曬1日幾餐奶,熱水,外套,乾淨奶樽,雨傘,兩套衫褲 ...

最後係老公啲朋友話洗唔洗每個星期返呀?我由6299度返去婆婆度要2個鐘車,返親婆婆度又比人話我湊成點,星期一又會話個仔唔多舒服,問我點湊,豬八戒照鏡,如果唔係老公朋友問過幾次有咩節目都答係6299度,我老公都聽唔入耳,有次我病話唔好去,佢話我嫌6299,係呀,間屋又烏曹又多狗毛又冷氣都唔涼,啲床鋪被肉都臭既,最後我去到之後發燒佢至信,仲話你唔舒服又唔出聲,我米答佢講左你唔信之嘛

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

每個星期六返去飲老火湯,正
你當咗人奶奶之後,你都想你個仔每個星期返嚟探你㗎。 唔好自己阿媽就係阿媽,老公個阿媽就唔係阿媽啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cyyiu 發表於 19-8-18 00:08
我囡一至五99湊,星期六/日,我基本上會抽1日返娘家,老公可選擇去/不去,我無意見的!
如果調轉囡係我媽湊 ...

咁你係日日上去6299接呀囡返黎定星期五先接?

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-8-18 00:44
咁你係日日上去6299接呀囡返黎定星期五先接?

通常老公放工接,佢收得早,如果老公收夜我接!
我覺得條件許可,一定要接返小朋友回家,因為親子關係從小培養!

已刪除用户

水晶宮

藍尾巴 發表於 19-8-18 00:53
係呀~我62錫到我女燶,有時一個電話就拐左佢去食野去玩,食埋晚飯先比返我 我女又好離奇地好痴 ...

係,仔囡多人錫好幸福 我都希望囡大個記返同嫲嫲、公公婆婆相處嘅開心點滴!
我囡BB時我都抗拒99,但日子久了,見到99盡心盡力,加上做媽媽嘅時間久了,理解99都會想見仔見孫!

公爵府

sanriokitty 發表於 19-8-18 00:41
Me2, 見陣都話頂得順,由10點出門口,食埋晚至走,帶曬1日幾餐奶,熱水,外套,乾淨奶樽,雨傘,兩套衫褲 ...

如果個個星期返 你做乜唔留定
套衫 外套 玩具 尿片 濕紙巾 係長老屋企?
濕紙巾尿片咪放一兩條係媽媽袋 當係搭車度用

公爵府

yukilai05 發表於 19-8-17 22:13
同路人先會明

係你唔願意接受其他人的意見姐
你父母日日都見到個孫同個女
人地父母一星期見一次都話多
身教黎呀 你第時都做人奶奶
唔通想個仔唔返黎見你咩

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

其實我覺得一星期一次可以接受,我自己以前都會一星期返一次娘家見下屋企人,將心比心,老公想一星期回一次屋企見下屋企人都好正常

男爵府

至愛朱古力 發表於 19-8-18 01:30
係喎,將來樓主有機會做99, 亞仔一個月先見佢一面,唔知佢會咩感受呢?
...

我唔明點解比孫見爺爺嫲嫲或公公婆婆見要好似交功課咁,定死一星期一次,無論邊個有幫手湊,我同老公週末都係隨心,有節目覺得可同長老們一齊去就約,有其他節目或約左朋友就過自己生活。
我由照超聲波見到係仔就預左個仔將來有自己嘅家就唔記得阿媽,我唔會要個仔因為我開心,攪到自己一家嘈嘈閉。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

希望我仔唔會識/娶個你咁樣的人

見自己父母就冇所謂,一個星期見一日嫲嫲爺爺都唔願意

你老公係大陸人,係妳自己揀的,現在就嫌棄⋯⋯
老人家想教孫仔自己家鄉話好平常嘖,如果你老公係外國人,嫲嫲爺爺教孫仔的係德文、法文或西班牙文你會不會一樣咁唔願意呀?

首頁
23456...7

尾頁

跳至