心聲留言

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

開個交友群

大宅

回覆 小傑媽媽 的帖子

都係。好似莊偉忠都有講,香港人好鍾意言語上贏其他人,我份人唔鍾意拗,但有d朋友為左言語上贏你,可以講盡傷害你既說話,或者講大話。。。諗起都好無奈

大宅

回覆 happy8722 的帖子

知道朋友背後約左去玩,真係唔好受。我提到果2個朋友,佢地都知我唔開心,後來幾次都有約我,我都推左了。

B朋友私底下有約其他朋友單對單見面(加埋我一共有5個朋友),係有一次我約佢,佢話「覺得對其他幾位朋友唔住。」,我心想,你約佢地單對單食飯就唔內疚?最近有次約佢,其實係去旅行買左手信,已經早一個月約,淨係約1小時,結果都甩我底,仲要話「再約丫」就算。

黎梗要俾番d野佢,以前我會約食飯,而家我決定郵寄俾佢算了。

大宅

睛靈勳章

十年廿年我當佢哋係好朋友,出街食飯都係我主動,某好朋友識咗廿幾年都會每年互為對方慶祝,直至舊年,到我生日見佢無反應,就主動搵佢,佢竟然話大家都大喇,唔使再搵,諗住算,呢個係第一個傷害我既朋友,第二個識咗廿年,轉工後約佢晚飯,唔得閒,食Lunch又唔得(佢公司係我隔離),如事者幾次後,我都知咩事無再搵佢,第三個又係廿幾年,原來我一直被利用,呢個最傷我心,因為我好重視佢,而家關係.....表面一啲,都會傾計。

第四個工作同事,我對佢好好,雖然佢人一般,有件事好心提醒佢,佢竟然出賣我,至今半年身處辦公室,我無再同佢講過一句嘢....

大宅

hungredred11 發表於 19-11-5 23:58
十年廿年我當佢哋係好朋友,出街食飯都係我主動,某好朋友識咗廿幾年都會每年互為對方慶祝,直至舊年,到我 ...

接二連三,咁黑仔

大宅

睛靈勳章

回覆 beckytest 的帖子

真心慘

別墅

朋友唔使多,知心一兩個足以,我身邊很多普通朋友都有自己的所謂閨蜜團,其實有時自己挺羨慕。看著她們一起睇電影行街旅行真的很開心。但我真的沒有,感覺自己身邊除左得翻個女已無他人

子爵府

親子王國15週年勳章

我比朋友出賣過,亦有借完錢去如黃鶴,但我仍然覺得朋友重要,即使大家好多意見分歧,但我仍珍惜。

別墅

toromama 發表於 19-8-20 02:38
唔知點解,所有人都係,你當佢朋友,佢唔當你朋友
已經疏遠了大部份人,只淨返比較可靠的朋友
唔開fb唔玩ig ...

你嘅情況我都試過 但我覺得冇所謂, 你畀啲空間對方,佢有心ge總有一次會約番你。 我嗰次大方say個hi,咪算囉。 又唔係我老公約咗第二個 take it easy la.

我亦都試過一堆朋友入面,凈係揀一個約,因為我覺得該活動我同嗰個朋友比較啱key, 如果其他人因為咁介意,我覺得好有壓力。

其實某啲舊朋友耐咗會變, 我覺得 相處唔舒服就唔再聯絡,總之識朋友都係想自己開心,少d見都冇所謂, 最緊要舒服

toromama    發表於 19-11-22 02:51

大宅

Pollyowen 發表於 19-8-20 12:53
人大左, 多左好多萍水相逢嘅路人朋友(其實都唔係朋友, 連名都唔知), 互相傾幾句之後就冇交換電話, 冇約見面 ...

我有喎,平時很少聯絡,但一約出來吃飯就無所不談,好夾,可能大家都係c9特別多野傾

複式洋房

toromama 發表於 19-10-28 04:20
回覆 小傑媽媽 的帖子

都係。好似莊偉忠都有講,香港人好鍾意言語上贏其他人,我份人唔鍾意拗,但有d朋友 ...

我領略到,啲人唔低得人,又或怕別人優勝,就會用言語攻擊對方。
無端端就俾人單打,忍氣吞聲,覺得好委屈。

複式洋房

Mnbvcxdsa 發表於 19-8-20 09:55
我同你媽媽同一類人,所以我好明白你媽媽,如果要同啲八卦又心地差既人做朋友,寧願選擇無朋友,你媽媽講 ...

我都怕啲八掛心地差既人,八完你既野就在其他人面前唱,冇朋友就不需面對啲激氣野,但冇朋友就俾人覺得好似自己有問題咁

公爵府

隨他吧! 發表於 19-12-22 00:30
我都怕啲八掛心地差既人,八完你既野就在其他人面前唱,冇朋友就不需面對啲激氣野,但冇朋友就俾人覺得好 ...
認同!啲人覺得人哋冇朋友就諗一定係性格有問題,唔係個個人咁好彩咁有緣遇到好朋友,有啲人好主動好想同你成為朋友,但其實係喜歡利用人,有啲心地係幾好,但講說話好喜歡窒人,最憎喜歡比較,妒忌心重,八卦,同呢啲人相處真係好辛苦,我冇興趣同呢啲人做朋友

男爵府

呢幾年做ftm識到幾個媽媽,自問隨傳隨到,真心對待 ! 開頭以為好好,第一個日日找你攞完著數完全唔理你 ,第2個個仔新入學未埋堆時日日找你,埋堆後,一句都唔答你 ! 第3個攝時間,永遠話你!其實好心痛架 !

男爵府

YKU_123 發表於 20-1-1 21:49
呢幾年做ftm識到幾個媽媽,自問隨傳隨到,真心對待 ! 開頭以為好好,第一個日日找你攞完著數完全唔理你 , ...

做番自己,就會有朋友。

男爵府

回覆 bleeblee 的帖子

我都無朋友, 知己更加無, 平時都係一個人行街, 一係就同老公一齊, 可能我唔識同人相處. 見到其他人有知己, 真好.

男爵府

2kidsma 發表於 20-1-3 09:58
回覆 bleeblee 的帖子

我都無乜朋友,搵朋友食下飯lor,見太長會悶。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YKU_123 發表於 20-1-1 21:49
呢幾年做ftm識到幾個媽媽,自問隨傳隨到,真心對待 ! 開頭以為好好,第一個日日找你攞完著數完全唔理你 , ...
咁慘, 有咩著數俾佢?

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有時都想搵人打下羽毛球/兵乓波, 但要兩個人打, 依個時候就會覺得冇朋友就好孤獨 (不過唔係咁易識到都會去運動嘅朋友)

複式洋房

本身我同3個朋友都算叫知心朋友, 但慢慢開始疏遠, 到最近我生日大家講聲生日快樂就算, 都無打算約我出黎慶祝, 但到第2個朋友生日, 佢地就會出去同佢慶祝, 想問咁樣係咪已經叫被排斥

首頁
23456...8

尾頁

跳至