時政擂台

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

八婆仔@ 發表於 19-10-5 04:55
想奪中共政權?!佢地唔好痴心妄想喇

唉 我真係怕亞爺 唔理香港 放棄香港 但而家再咁落去都唔知點算

子爵府

回覆樓主:

唔覺得係想港獨(有自知之明),只係想投靠英美。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

chankahing 發表於 19-10-5 03:58
昨日9月4日只係小兒科,已經嚇到我騰騰震

不過再睇下各方面資訊, 我腦海整理出一個應該比較接近的狀態

陳家興, 唔該你唔好製造白色恐怖喇! 香港警察而家喺世界得到高度嘅讚揚, 三萬個警察保障七百萬個市民安全, 我身邊認識嘅警察 雖然 都係話政府無能, 但係佢哋都係你識㗎寧願用力氣打啲曱甴, 都唔會搞你口中嘅政變囉!

子爵府

佢地一心就係想港獨,根本送中條例只係踏腳石,只不過唔會一開始就用呢個名詞作反,如果一開始用,只會令人反感,佢地不斷吸納信眾,壯大力量先宣布,樓主所講真係不無道理我都係估估下咋

子爵府

小菲比 發表於 19-10-5 07:21
佢地一心就係想港獨,根本送中條例只係踏腳石,只不過唔會一開始就用呢個名詞作反,如果一開始用,只會令人 ...

當然,我係覺得佢地唔會挑戰到中央啦

珍珠宮

chankahing 發表於 19-10-5 04:26
其中一個好重要嘅point
而家眼見醫療,教育,海關,消防
都唔係企政府嗰邊

呢樣我都有同感,一呼百應、只係欠東風(警察),差一步就成事~
一般常人見到暴徒嘅行為只會覺得髮指,但出奇地仍然有好多人繼續盲撐,群起之心顯然易見,明白冰封三尺非一日之寒,但成個感覺就係好唔尋常~
成個運動點解可以發展得咁順暢?黃師、黃媒、黃官缺一不可,但一隻手掌始終拍唔響,三個幾月黎政府一直龜縮、愛理不理都係促使運動成功嘅一個重要嘅關鍵⋯⋯整體感覺上成件事裡應外合,係諗多咗,但真係唔難令人聯想到咁多野
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

CA321 發表於 19-10-5 06:11
根本就係!
點會搞到港獨啊⋯⋯

攪港獨⋯ 由2014佔中開始已經睇得出有人別有用心

男爵府

CA321 發表於 19-10-5 05:00
我唔係話你屈
不過佢哋所宣佈嘅一切
有冇人承認先得㗎

所以而家佢地咪組隊周圍破壞同試圖殺警黎一步步奪權囉

大宅

回覆樓主:

我見到佢地話成立臨時政府自high真係想笑,痴得勻循

珍珠宮

chankahing 發表於 19-10-5 04:36
大家可以集思廣益討論下

政府早前已讓步撤回條例, 但事件發展至琴晚, 唔好話緩和, 而事實係惡化

原先都只係覺得呢五大素球純粹係為犯罪者開脫,再諗真啲喺法治社會裏面根本就係唔可行!呢d素球只係延緩、對抗嘅一個藉口~如果你咁都應承?我又唔拘呀仲可以食住上,唔應承?我又大條道理同你抗爭到底!
即係不論應承定唔應承,佢哋都有繼續行動嘅充分理由
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

別墅

hiabara 發表於 19-10-5 05:21
奪權別想了,別老是以為是中央不讓林鄭怎樣怎樣,在關乎國家主權的問題上中共就從來沒有軟弱過.
林鄭自己 ...

爬完所有樓,你的回答最有水平和高度。特此點評一下。

大宅

chankahing 發表於 19-10-5 04:26
其中一個好重要嘅point
而家眼見醫療,教育,海關,消防
都唔係企政府嗰邊

其他我唔知, 警察一定唔會好似你咁講囉, 你諗多咗啦

子爵府

青豆 發表於 19-10-5 06:38
係,只係藥引,根本佢地幾年前佔中時,攬唔成事,現在卷土重來,加上中美貿易戰,美國佬想攪亂香港,等大國有香港 ...

再加上明日大嶼,觸動到地產商,其實過往一講開山填海就肯定有人反,但從來無人去質疑反呢班人背後係邊個發攻。
仲有司法界,中國政治方針,司法人員地位唔會好似以往咁風光,傳媒,醫護,教育,社福界都係大同小異,弱勢政府好佢哋好做事。今次亦係社會精英同政府嘅一場博弈。

大宅

alicemic 發表於 19-10-5 07:21
陳家興, 唔該你唔好製造白色恐怖喇! 香港警察而家喺世界得到高度嘅讚揚, 三萬個警察保障七百萬個市民安 ...

係啊, 唔好係度搞分化

大宅

chankahing 發表於 19-10-5 04:04
我唔係嚇大家

佢哋口中的五大訴求, 根本是不存在的

一早就知,叫口號,搞革命係借口,根本推翻現有政府,而家按住劇本去做,行緊烏克蘭條路

男爵府

冇可能,大奪香港政府權,大家都知阿爺會點做。

男爵府

冇可能,一奪香港政府權,大家都知阿爺會點做。

別墅

大力大力 發表於 19-10-5 05:55
曱甴無槍無炮.......

怎樣奪權?

本來不再想發言了
結果昨晚玩的這麼嗨
還是回來看看了

沒傢伙
解放軍送給他們好了
然後再跟解放軍打

勇武兩個字
不覺得是他們在對著一副妓女的畫報
在自我盡情的擼管嗎?
越擼,越覺得自己好強大
意淫褲襠自己那根針
比東風17還厲害?

勇武?解放軍好怕他們哦……
要不安排他們雙方先見個面?
或者請武警做個中間人?
讓我們大陸軍方見識一下啥叫
香港黑衣勇武戰士?
大雨傘突傘一撐
好嚇人啊!哈哈哈

男爵府

佢地攪港獨係一定唔會成功,因學有位JM說中國對於政權從未放棄過亦唔會放軟的。但出面班人在近個零兩個月的行動上同攪港毒有咩分別?逢中必反,反support過中央既例必破壞。侮辱國旗,燒國旗,潑漆中聯辦的國徽,出面噴漆寫的大字(支那,天滅中共等等)破壞優品360,中銀,港鐵,美心及或美心旗下等食肆,遊行有拿著香港獨立的旗幟,五大訴求決一不可(釋放所有活動而被捕呢一點一定不可能)等等的行為,每個人點樣解讀呢?單單發洩?佢地係挑釁緊中央出武警重演64,美國,台灣,英國(最近脫歐,已經唔太多聲音)虎視眈眈,一出即用香港嚟制裁中國。中央會點睇呢?

禁止訪問

首頁
23456...10

尾頁

跳至