烹飪搵食

跳至

首頁
23456...8

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

印第安公主 發表於 20-2-20 23:07
我減50克白糖
Total 170克太跨啦
梅花點香蕉已經好甜

白糖我直情唔用,全紅糖,都係減到120g, 但老公同女都話冇用170g糖咁濕咁軟,不過就真係冇咁甜,我都唔鍾意太甜。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

請問你的份量係咪一條?個模係什麼size 呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

janiceau88 發表於 20-2-21 17:22
請問你的份量係咪一條?個模係什麼size 呢?

係一條份量,我用過兩個模,一個係呢個帖第一版見到果個,12蚊店賣果種模,呈梯型,底7.5cm x 22cm,頂11cm x 25.5cm, 高7cm, 另一個都係梯型,底10.5cm x 21cm, 頂13cm x 23.5cm, 高6.5cm, 兩個整出嚟都好靚仔。

男爵府

rose-mag 發表於 20-2-22 12:22
係一條份量,我用過兩個模,一個係呢個帖第一版見到果個,12蚊店賣果種模,呈梯型,底7.5cm x 22cm,頂11c ...

大宅

rose-mag 發表於 20-2-20 23:06

你不如照食譜試一次先,再决定是否需要改材料份量,我減糖 ...

知道~

複式洋房

rose-mag 發表於 19-10-23 23:42
老外叫Banana bread, 其實應該算係蛋糕,我自細好鍾意食,而家屋企人又係非常鍾意,咁多年試過唔同食譜,又 ...

王國長老

印第安公主 發表於 20-2-20 23:07
我減50克白糖
Total 170克太跨啦
梅花點香蕉已經好甜

尋晚整咗一條,學小高姐放d nuts喺面再灑糖同牛油,其餘做法材料就跟我之前咁整(糖減到120g), 今次d蕉大隻又雪得夠,我放咗兩三個鐘等佢回温糊化,結果係好夠甜,糕身夠軟同夠濕,下次試再減多20-30g糖。

平日仔女老公都唔鍾意香蕉蛋糕加nuts, 今次佢地問我做咩加咁少 今次用少少杏仁片同葵花籽。

伯爵府

減齡達人勳章

rose-mag 發表於 20-3-3 02:04
尋晚整咗一條,學小高姐放d nuts喺面再灑糖同牛油,其餘做法材料就跟我之前咁整(糖減到120g), 今次d蕉大隻 ...

D nuts 焦糖化,更加惹味

我平時都鐘意參考完人哋d食譜之後自己crossover

王國長老

印第安公主 發表於 20-3-2 16:05
D nuts 焦糖化,更加惹味

我平時都鐘意參考完人哋d食譜之後自己crossover

呢個食譜唔駛焗焗吓拎出嚟加一刀切開中間都可以爆面,見住個蛋糕糊升高,仲要個面咁靚,煮嘢食真係可以令人好開心。

我又係次次都想有D新嘢,而家唔做筆記唔得,年紀大冇記性,次次老公同仔女叫我整返某次個味道,我好多時都唔多記得。

伯爵府

減齡達人勳章

rose-mag 發表於 20-3-3 14:01
呢個食譜唔駛焗焗吓拎出嚟加一刀切開中間都可以爆面,見住個蛋糕糊升高,仲要個面咁靚,煮嘢食真係可以令 ...

Carol老師嗰個全蛋法都值得一試
外脆內軟

大宅

rose-mag 發表於 20-2-15 00:32
低筋麵粉當然可以,冰香蕉應該係要破壞香蕉嘅質地,等佢退冰後更糊化,焗出嚟會鬆軟。但如果真係冇時間, ...

(emoji)(emoji)

侯爵府

rose-mag 發表於 19-10-24 13:59
原食譜連結,有影片可以睇到點操作。

Lyne's banana bread

多謝樓主,學到野

大宅

試下先,好好食

珍珠宮

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 20-3-3 02:04

尋晚整咗一條,學小高姐放d nuts喺面再灑糖同牛油,其餘做 ...

好靚呀!

大宅

多謝樓主分享,第一次做咗個基本版

王國長老

Happy2001 發表於 20-3-12 00:11
多謝樓主分享,第一次做咗個基本版

好靚喎,味道如何?

大宅

rose-mag 發表於 20-3-13 01:12
好靚喎,味道如何?

個邊比較硬,可以怎樣改善?謝

王國長老

Happy2001 發表於 20-3-12 18:11
個邊比較硬,可以怎樣改善?謝

香蕉蛋糕邊硬的原因之一係溫度,溫度太高會形成出面熟得比裡面快好多,於是裡面熟晒,外面就過熟。好多爐會有溫差,溫度設定為180,可能其實去到185/190,知道的話就要自行調整時間或適當地將溫度較低一D。另外爐嘅大細亦有影響,爐唔大變相蛋糕模會接近發熱線,令蛋糕外面容易熟得太快而燒焦,解決方法可以係提早出爐,或者將溫度調低一D,焗嘅時間較長一D,焗爐大的話可以試放不同位置,我部焗爐D網架可以調節,我會因應焗嘅嘢調較高度。

珍珠宮

王國教室勳章

My favourite

大宅

rose-mag 發表於 20-3-13 12:34
香蕉蛋糕邊硬的原因之一係溫度,溫度太高會形成出面熟得比裡面快好多,於是裡面熟晒,外面就過熟。好多爐 ...

首頁
23456...8

尾頁

跳至