自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

SKB 發表於 19-12-22 17:34
我新屋整左張靚靚丁字公主床比女女同姐姐睡,小學女訓上層,姐姐訓下層,諗住夏天齊齊享受到冷氣,可惜姐姐 ...

我會,其實上格床都可以儲物,二來我覺得做人真有點距離係好

好多媽咪都會黑面,小朋友同姐姐share room,半夜小朋友有事e.g 嘔,撒尿張床濕哂而唔幫手

有姐姐鍾意夜晚煲電話粥,咁小朋友點訓

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

當然提前係我有咁大間屋先

珍珠宮

是否印才肯睡呢?我唔信賓賓肯。
不過可以的話,吾好請工人,或者請工人亦要有人幫手睇住個B,上星期六睇樓,有個工人居然將識爬的B放在窗台,去開門給我們,當我啲見到個B差些跌落去,嚇死我啲。

有網床都唔放!

子爵府

簡單d計,現在請工人好多都係因為有bb, 現在買樓唔易,樓價17000呎都合理供30年,我當俾間正常房姐姐住,50呎la。我當頭15年要請姐姐,
因為不能獨留兒童

17000x50=85萬,85/30x15都成4x萬,係供咗但無享受到的居住面積

子爵府

ABCBerry 發表於 19-12-22 10:08
諗起叮噹間房又係咁...

我又係咁諗

男爵府

MinMinDes 發表於 19-12-22 11:57
托兒服務不足係事實
啲育嬰院係 BB 未出世就要排隊
我認為社會上係好需要呢方面既支援

其實有托兒服務都無用架,都要有人backup, 幼兒喺育嬰園好易病,一病就要返屋企架喇。幼兒一病可以攪成個星期,有幾多工可以請到咁多假。所以就算加強服務,工人都係有需要的。我識得好多放小朋友去育嬰園的都有工人。

男爵府

Ashleycorina 發表於 19-12-22 15:47
香港已叫好多選擇啦!
外國重税好多好多,真正去day care/nursery 可以係$500-5000一個星期,請人日間睇就 ...

係囉,d人成日講到外國咩都唔使錢咁,我親戚比成半份糧去day care 架!

珍珠宮

王國教室勳章

Tracy221 發表於 19-12-22 23:09
係囉,d人成日講到外國咩都唔使錢咁,我親戚比成半份糧去day care 架!

咪係囉,好多地方都有呢個問題

大宅

jacobkit 發表於 19-12-22 21:45
簡單d計,現在請工人好多都係因為有bb, 現在買樓唔易,樓價17000呎都合理供30年,我當俾間正常房姐姐住,50 ...

你個諗法好搞笑

不過無得咁計啦。生左一係唔做野一係請工人

可以返工,條數又cover返

男爵府

vvevv 發表於 19-12-22 22:58
其實有托兒服務都無用架,都要有人backup, 幼兒喺育嬰園好易病,一病就要返屋企架喇。幼兒一病可以攪成個 ...

除了病之外、還有學校假期如聖誕假、暑假、3 號風球、紅雨及近年都有不同原素既停課原因如流感呢。

男爵府

jacobkit 發表於 19-12-22 12:18
我知道其實現在都有,但位真好少,我小朋友在兩歲前其實我有排過。

雖然上到n返半日,唔請工人都唔得,但 ...

我諗要睇下咩價錢,如果超過2千元,咁請姐姐化算啲喎,起碼唔使去接送

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pw_113 發表於 19-12-22 13:28
搭lift要拍卡有幾虛榮大把新樓有,但實用面積低到呢

新樓唔係賣實用面積?

公爵府

jacobkit 發表於 19-12-22 12:18
我知道其實現在都有,但位真好少,我小朋友在兩歲前其實我有排過。

雖然上到n返半日,唔請工人都唔得,但 ...

樓主,你知道湊兩歲前小朋友的育嬰院,每月多少錢?其實同請一個工人姐姐差唔多

公爵府

JAlove 發表於 19-12-23 02:26
我諗要睇下咩價錢,如果超過2千元,咁請姐姐化算啲喎,起碼唔使去接送
...

朋友十年前用過育嬰院服務,要四千一個月(佢同時有姐姐既)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

water-lily 發表於 19-12-23 06:25
樓主,你知道湊兩歲前小朋友的育嬰院,每月多少錢?其實同請一個工人姐姐差唔多

...

我覺得唔肯請工人,錢反而係次考慮
最重要係
1. 怕唔可靠/虐兒/要教/養唔熟
2. 唔鐘意多個外人
3. 屋企無地方

某程度上,育嬰院係有存在價值

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都接受唔到有錢請工人姐姐但冇位比佢瞓! 見到有d人話工人姐姐響廳或者響廚房打地舖,要朝行晚拆真係O晒咀!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

KUDOS 發表於 19-12-23 14:10
我都接受唔到有錢請工人姐姐但冇位比佢瞓! 見到有d人話工人姐姐響廳或者響廚房打地舖,要朝行晚 ...

三百零呎,兩大兩小,得兩間房,兩個都係仔,我都唔知呢d家庭姐姐可以睡邊

其實香港規管屋企實呎無400呎唔准請姐姐,就唔會有土地問題

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

jacobkit 發表於 19-12-23 18:49
三百零呎,兩大兩小,得兩間房,兩個都係仔,我都唔知呢d家庭姐姐可以睡邊

其實香港規管屋企實呎無400呎 ...

政府好似有規定6歲以上男孩不可以同工人姐姐同一間房瞓,不過好多人都偷雞或者要姐姐瞓廰。

首頁

尾頁

跳至