自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

吾知你大果2個咩年紀,如果差太耐湊初生冇人幫手,會湊到懷疑人生同覺得自己蠢

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 16:53
請問呢到幾多jm係生3個架? 3個小朋友係咪真係辛苦過湊2個好多?
而家已有一仔一女,次次同親朋友講有生3個 ...

我3個呀
我啲小朋友全部都好好湊
而家冇姐姐
一打三
我覺得ok wo

男爵府

kgm 發表於 20-7-17 22:08
我同你一樣,孖仔加細女,8歲同4歲,我一個湊三個。大哥會照顧妹妹或者會陪佢玩,二哥就成日蝦個妹,可能 ...

我兩兄弟唔係孖生但只差1年,妹妹就隔得耐,二哥成日蝦妹妹整喊妹妹,大哥好嬲就打二哥,兩兄弟互片打到一齊喊,妹妹隔離嚇親又喊

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 16:53
請問呢到幾多jm係生3個架? 3個小朋友係咪真係辛苦過湊2個好多?

會好忙囉!難湊辛苦吾辛苦都見人見智!我本身三個小朋友,三個都好湊,大個兩個都叫做自律,係最細的比較調皮,因為我要反工,所以請工人幫手,依家第三個都5歲,本來吾想請工人,吾想受氣,同埋我中意同小朋友一齊做家務一齊煮野食,互相合作!但依家我生左第四個,忙不在話下,第四個小朋友已經3個月了,也差不多介夜奶了,當我抱住第四個bb,再同三個大女一齊坐床度傾計,玩下小遊戲,我感到好幸福☺️(emoji)雖然真係好嘈,同埋對每個小朋友都要付出同樣時間同心思,心有時好累,但見到佢地真係好開心!好幸福!亦都好佩服自己反工之餘可以兼顧到佢地,想法亦好正面(emoji)

男爵府

生三個,我剩係諗到要好多錢

wcpcelia    發表於 20-7-19 10:36

男爵府

ChaBean 發表於 20-7-17 19:59
係,去旅行一定要2間房又住唔滿,人地一家4口兩大兩小住一房剛好,可能我要生多兩個住得滿先抵
...

哈哈⋯⋯我都覺,次次住親酒店就好煩,book1間房好定兩間房好?book1間房屈蛇又驚比人知,有時去旅行要孖住其他人去,抵d

珍珠宮

有人幫手,同丫2隔左5年,好好湊。 2個大幫到手。

男爵府

ChaBean 發表於 20-7-17 23:10
我兩兄弟唔係孖生但只差1年,妹妹就隔得耐,二哥成日蝦妹妹整喊妹妹,大哥好嬲就打二哥,兩兄弟互片打到一 ...

佢哋兩兄弟又係乜都爭一餐,有時又打交,阿妹通常係入黎報寸話我知

子爵府

回覆樓主:

竟然仲有人想生成竇仔女

禁止訪問

男爵府

我生左一個已經唔想再生
都有個fd已經生左兩個,想再生第三個,冇工人幫冇長老幫亦唔係追仔女事,純粹係佢好中意小朋友所以想再生

侯爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 19:57
而家係1個工人,如果再生應該請2個或者我ftm+1個工人

無煩惱

男爵府

queenie3y 發表於 20-7-17 23:49
會好忙囉!難湊辛苦吾辛苦都見人見智!我本身三個小朋友,三個都好湊,大個兩個都叫做自律,係最細的比較 ...

真心佩服你好正能量
通常生得多都係會係咁呻攰呻辛苦

公爵府

回覆樓主:

無工人無長老,最大高小,英文補習,其他科仲搞得掂,唔算難湊,我覺得一個最難湊,因為一定要長時間陪佢,兩個同三個無分別,咁當然前提係小朋友年紀唔可以差太多。

男爵府

katherine418 發表於 20-7-18 00:34
真心佩服你好正能量
通常生得多都係會係咁呻攰呻辛苦

雖然有工人,但是我都要訓練反佢哋自理能力同埋要對家庭的責任,so far佢地都好幫得手,係依家吾使反學,個人在學業上有點懶散,做練習勞氣d(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我生第一個好好湊,自己一個無長老幫手都湊得好輕鬆無壓力,以為小朋友係好易湊好想生多兩個,點知第二個比阿大難湊好多,日日忙到成頭煙,所有野由頭再做過但辛苦 n 倍,4 歲後先慢慢好,宜家諗起都怕完全唔敢諗生第三個了
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係生3個,冇人幫,頭幾年難湊d,最難係一拖三出街,又要奶樽又要帶片,大的2個自己抱b又唔夠手拖,好哩hea。我仔每個隔年半至兩年,不過而家最細的戒哂片就輕鬆好多

子爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 22:21
聽完大家分享都有d動搖 有冇jm係生左3個覺得好彩有生呀3架?

我呀!我生左第3個後, 覺得好好。雖然有吵鬧時候, 但亦有溫馨和諧的場面。老3亦好乖,只是4,5歲,已好懂得關心人。

男爵府

我有三個小朋友,分別9歲6歲4歲,
最辛苦係細仔啱啱出世嘅時候,
黃膽問題成日要入醫院,
又要埋身餵奶,冇人幫手真係搞唔掂,
細仔出世頭一年都係靠老公照顧大嗰兩個,
到三個都返咗學就要忙接送興趣班,
學校活動、功課、默書考試,
個個月用錢好似倒水咁,
仲未計自己生小朋友後身體差咗好多,
長期冇教好瞓精神差,
我已經算好有媽咪幫手煮飯睇細路,
如果冇人幫手、經濟唔係咁好真係唔好諗生第三個

大宅

回覆樓主:

又會咁極端,隔離post d jm 99%才說後悔生仔,呢個post就講生3個。樓主應該好有錢,好識教,祝福你。

首頁

尾頁

跳至