自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為疫情,這一年先學識用淘寶,一入淘寶深似海,真係什麼都有,我用支付寶(香港)比錢,好方便。
京東只是早期跟jm買過口罩,沒有那些咭,得八達通,佢D價格相對貴D,貨品選擇小D和好多時成日冇貨,所以好小用。

翡翠宮

回覆樓主:

京東價保都好好玩,買貴退差價,自己買嘅可以慳錢,幫人買就可以賺多啲

象牙宮

回覆樓主:

京東牌子野,唔岩,只買過一次!
拼多多唔係樣樣平,仲要可能買唔到,問野又唔覆,又要用大陸微信比錢,即係要大陸戶口!
咩雲閃付完全唔識搞,無銀聯信用卡,左set右set好麻煩!
最終都係淘寶多,可以用香港支付寶,轉數快入錢超方便!可以問到賣家野,有唔少旗艦店,質素唔差!

伯爵府

虎到金來勳章

只識淘宝

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

無話可說 發表於 21-3-26 11:04
京東牌子野,唔岩,只買過一次!
拼多多唔係樣樣平,仲要可能買唔到,問野又唔覆,又要用大陸微信比錢,即 ...

係。講方便香港用淘寶點都係方便D。
雖然我也有微訊內地錢包,支付寶內地錢包,雲閃付。但並唔係人人有,要申請也煩。就算我有都唔想用,用錢包仲要去充值滙款,用信用卡仲要煩還卡數,雖說都是網上搞掂,但點都要煩我幾次又按多幾個制,我網購都係為方便,都唔知咁煩做乜。
淘寶用轉數快,八達通,pps都得。呢D香港人人有。直扣戶口錢。我入多D落支付寶慢慢洗又得,反正支付寶香港隨處可用。

象牙宮

seaman1982 發表於 21-3-26 11:23
雖然我也有微訊內地錢包,支付寶內地錢包,雲閃付。但並唔係人人有, ...

係呀…我仲未識搞咩雲閃付,淘寶簡單比錢就算!以前可以北上入錢落大陸戶口都無所謂,但而家要搞滙款,計返數唔係買多野條數咪又差唔多!

翡翠宮

seaman1982 發表於 21-3-26 11:23
雖然我也有微訊內地錢包,支付寶內地錢包,雲閃付。但並唔係人人有, ...

但八達通過咗檔去京東 ,八達通app都可以用轉數快、入現金,多咗用嚟充值八達通卡又得;而雲閃付可以加Tap&go銀聯,一樣可以轉數快、入現金、香港店鋪支付。

其實好多玩法,玩多啲網站,跨網站格價肯定有著數,淘寶、京東、拼多多三大我認為都係必玩 。尤其我幫同事買多,識格價先撈到油水

侯爵府

睛靈勳章

阿笑 發表於 21-3-26 02:00
只懂淘寶,拼多多同京東唔識玩

x2

樓主可唔可以教下我哋

大宅

減齡達人勳章

lyh80115 發表於 21-3-26 10:18
内地買京東都無港澳咁抵,港澳啲券大額好多,因為近年京東要打入香港市場,畀多好多優惠!呢半年我攞咗成3 ...

請問199減100蚊卷係咪新會員先有? 點樣可以拎咁多? thanks

翡翠宮

AprLam_FB 發表於 21-3-26 12:24
請問199減100蚊卷係咪新會員先有? 點樣可以拎咁多? thanks

之前喺港澳會場、FB直播有得搶!舊會員,都得。不過近兩個月都無lu,最近有288減60都好過無。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

講開京東,尋日睇完戲,好大個植入式廣告「京東」,我係戲院笑咗出嚟。

翡翠宮

seaman1982 發表於 21-3-26 10:12
我响微訊有幾個群,都係淘寶買野入。
入面全都係內地買家。大家都會分享咩抵買或者拼團果D。
佢地都玩過拼 ...

最近例子,同事要淘寶買包,我照舊去拼多多用圖片搜,拼多多平啲仲要係旗艦店,咁又賺多十幾蚊!雲閃付再賺5%。所以我就唔覺拼多多啲野垃圾啲,其實係差不多垃圾

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 21-3-25 23:48
但就無提過京東或者拼多多,好似淘寶獨大,但其實拼多多的客戶已經超過淘寶,京東賣嘅野有質素過淘寶,但就無人 ...

你又分享,咁可以多啲人嘗試

男爵府

lyh80115 發表於 21-3-26 08:45
預付卡都得,Tap&go銀聯可以綁雲閃付。
除咗京東、拼多多,仲有唯品會、蘇寧易購、小米官網、微店、家樂福 ...

請問雲閃付係點樣運作,點樣開通,真心想學

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

goodbuyer80 發表於 21-3-25 23:48
但就無提過京東或者拼多多,好似淘寶獨大,但其實拼多多的客戶已經超過淘寶,京東賣嘅野有質素過淘寶,但就無人 ...
各有所好

男爵府

淘寶好多年, 今年有玩拼多多同京東, 但我獨愛淘寶, 可能玩左咁耐唔想轉

翡翠宮

爽爽 發表於 21-3-26 13:43
請問雲閃付係點樣運作,點樣開通,真心想學

雲閃付同支付寶主要分别在於無餘額啫,只可以綁卡,付款時直接由卡扣錢,分别可以綁銀聯信用卡、預付卡,以及大陸銀行卡,扣大陸銀行户口錢。唔想用信用卡就綁預付卡,先入錢到預付卡就可以付款。

雲閃付店鋪付款都係用二維碼,佢掃你或你掃佢都得,但有分大陸同非大陸二維碼,香港要用非大陸二維碼;網購的話,付款時會調出雲閃付app處理付款過程。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過用京東買過口罩一次... 平時多數用淘寶
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

減齡達人勳章

我淨係識用淘寶

翡翠宮

Jnam 發表於 21-3-26 09:10
唔覺京東的所謂牌子嘢幾有質素,買過幾次質量差,有個更是壞的,個價又markup高咗。有時反而淘宝的唔知正牌 ...

又唔洗講過頭説話,bk都好多jm買牌子貨,例如山本氣炸鍋就好出名,京東呢款賣得好平,仲要香港包郵,無理由去淘寶畀集運費啫。不過京東山本自營店係型號選擇唔多。

首頁

尾頁

跳至