自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

SandyKL 發表於 21-5-10 21:36
竟然有超級市場

我只記得大大好巴閉,星期日同父母去,左右前後大人好迫,想轉身走人。大大 ...

太子大大係總店, 有超級巿揚架, 星期日搶惠康百佳好多生意架。

大大即而家聯合廣場。 台灣物產即而家旺角维景酒店。 太子街坊

記唔記得紅寶石? 百年酒樓? 麗聲戲院? 凱聲戲院?

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-10 21:50
太子大大係總店, 有超級巿揚架, 星期日搶惠康百佳好多生意架。

大大即而家聯合廣場。 台灣物產即而家 ...

我背,惠康百佳原來同期,當年雜貨糧油係阿媽係雜貨舖訂送上嚟,去超市大約係高中嘅事。

紅寶石餐廳係旺角警署果邊,百年就冇太大印象。

麗聲與凱聲戲院即依家嘅始創中心,記得《油脂》係凱聲睇

我住九龍仔,雖然近太子,但都要搭車出去㗎。

子爵府

回覆樓主:

我覺得追劇集/某些大型節目... 總之大家都會趕返屋企坐定睇,因為以前極少重播,而且錄影又未普及,睇完第二日街頭巷尾都大家都會談論,呢種情景都算係一種回憶;
依家娛樂種類多,節目重播又重播,翻睇又翻睇,冇咗嗰種交流同氣氛了。

每日笑一笑    發表於 21-5-11 11:12

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

SandyKL 發表於 21-5-10 22:28
我背,惠康百佳原來同期,當年雜貨糧油係阿媽係雜貨舖訂送上嚟,去超市大約係高中嘅事。

紅寶石餐廳係旺 ...
百年酒樓在台灣物產對面。 你九龍仔都知咁多太子, 好叻

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

evaw 發表於 21-5-10 22:56
我覺得追劇集/某些大型節目... 總之大家都會趕返屋企坐定睇,因為以前極少重播,而且錄影又未普及,睇完睇 ...

當年追劇,真係唔可以出街

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

evaw 發表於 21-5-10 22:56
我覺得追劇集/某些大型節目... 總之大家都會趕返屋企坐定睇,因為以前極少重播,而且錄影又未普及,睇完睇 ...

係呀!我記得細個嘅時候睇台慶或者香港小姐,我爹哋就會帶我哋落去下邊買好多小食返嚟,可以一路睇一路食,仲有金龜嘜尤魚絲,好辣但又好想食,不停飲水

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1314625 發表於 21-5-10 19:08
我的集體回憶係大台,細過無咩娛樂,睇電視係唯一娛樂。由下午的兒童節目,卡通片到夜晚的劇集,煲到臨瞓的 ...

由七點睇到十一點,三套劇睇到"各胃~觀眾~慢~按“為止

子爵府

ricecooking 發表於 21-5-10 19:09
80年代好多租漫畫,租小說,租LD睇影碟店

租借漫畫 小說 買少見少了 ,租借影碟直頭唔見有。

子爵府

麟媽媽 發表於 21-5-10 23:07
係呀!我記得細個嘅時候睇台慶或者香港小姐,我爹哋就會帶我哋落去下邊買好多小食返嚟,可以一路睇一路食 ...

係呢d時候食嘅零食都係回憶呀,以前細個物質唔豐富,零食都係大時大節至有咋

子爵府

traeh 發表於 21-5-10 23:10
由七點睇到十一點,三套劇睇到"各胃~觀眾~慢~按“為止

點解可以睇到咁夜 我反而會放學趕返屋企追卡通片多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 21-5-10 14:57
我覺得2003年沙士抗疫都係一個集體回憶,當年香港人團結,我哋有優秀嘅醫護,鄭婉雯醫生為我哋犧牲咗.... ...

X2

伯爵府

evaw 發表於 21-5-10 23:25
點解可以睇到咁夜 我反而會放學趕返屋企追卡通片多

以前幼稚園小學全部半日制,下晝班可以瞓晏少少

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-10 23:03
百年酒樓在台灣物產對面。 你九龍仔都知咁多太子, 好叻

以前成日出去太子旺角浦㗎 最喜歡跟阿媽出花園街買嘢。

間上海按摩店,連名都忘記咗,係台灣物產附近,到依家都有印象,捱咗好耐至摺,唔容易

象牙宮

SandyKL 發表於 21-5-11 02:03
以前成日出去太子旺角浦㗎 最喜歡跟阿媽出花園街買嘢。

間上海按摩店,連名都忘記咗,係台灣物產 ...
叫浴德池, 好出名, 但淨Gentleman. 話上海大亨董建華老豆都係佢客人。

浴德池附近定樓上? 有間留產所, 因有親戚住對面, book定呢間留產所, 話近過醫院好多, 就算行唔到過馬路, 有乜事生起來, 助產士一分鐘就到, 快過白車喎。 親戚同我婆婆咁講。

點知, 佢打緊麻雀, 忽然肚痛,佢無理, 因未到預產期, 白車, 坐產士都未到已經生咗。

花園街, 平靚正

公爵府

DonnieBB 發表於 21-5-10 17:16
都唔係一定死先可以集體回憶。家下都可以回憶下當年歌影嘅極盛一時。

當年入戲院睇周星馳嘅戲, 好耐無入 ...

Yes 卡我有,MD我都有

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-11 02:27
叫浴德池, 好出名, 但淨Gentleman. 話上海大亨董建華老豆都係佢客人。

浴德池附近定樓上? 有間留產所 ...

係呀,浴德池,大大隻字寫係門口,磨沙玻璃,係上海街,每次經過都好好奇,入面係點樣,電視有介紹過。

係屋企生唔知點算,臍帶要剪、胎盤要排,想像唔到。

有印象係太子彌敦道有間留產所,因樓外見過招牌。

我阿媽係廣華生完我,怕怕,好受氣,啲阿嬸又衰又貪污,第2年係間叫二姑留產所生我細佬,二姑做埋果日收檔,細佬9磅幾,痛咗好耐都生唔到,因為唔可以開刀,阿媽諗住死梗,好彩佢命大,最後都生到,阿二姑光榮退休。

旺角都多出名百貨公司,美美、先施、中僑係山東街、永安等,仲有印象。

子爵府

旺角,龍鳳茶樓

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

回覆樓主:

首頁
23456...8

尾頁

跳至