自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實自己要取捨,你覺得份工好緊要的話而打針可以改期。

公爵府

賭神 發表於 21-5-21 02:08
你用香港死亡數字作對比,道理正確

只是每個人也有擔懮之處,我也想全港人打晒針,增強抗疫能力, ...

咁矛盾?

我也想全港人打晒針,增強抗疫能力,回覆正常社會?

但你明明宣揚緊打針好危險喎

搭車會有交通意外
食野會食物中毒
行街會被空中雜物打中

所有人的行為都會有危機

問題在於點去管理好危機而唔係掩耳盜鈴

我尊重每個人的決定

但散播謠言令人唔打針就好可恥

珍珠宮

Ol0314 發表於 21-5-21 13:05
咁矛盾?

我也想全港人打晒針,增強抗疫能力,回覆正常社會?

我那一句留言,叫人唔打針嗎?我自己都預備打針,預打國藥。
我如何散播謠言,你能正明打針是100%沒危險嗎?

昨天新聞,家庸被發現在家中昏迷,由救護車送到廣華醫院急症室,經搶救後於今早約10時證實不治。
以上這件事,僱主在勞工法例法律上,有什麼責任,你知道嗎?

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/628151/%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E8%8B%97-44%E6%AD%B2%E5%8D%B0%E5%82%AD%E6%AD%BB%E5%89%8D9%E5%A4%A9%E6%9B%BE%E6%89%93%E9%87%9D-%E8%A1%9E%E7%94%9F%E7%BD%B2-%E7%84%A1%E8%AD%89%E6%93%9A%E8%88%87%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%9C%89%E9%97%9C
新冠疫苗|44歲印傭死前9天曾打針 衞生署:無證據與疫苗有關

知恥近乎勇,人貴自知

萬物皆空,因果不空

珍珠宮

賭神 發表於 21-5-22 09:03
我那一句留言,叫人唔打針嗎?我自己都預備打針,預打國藥。
我如何散播謠言,你能正明打針是100%沒危險嗎 ...

樓主見工,撞打針期。
而新公司要求樓主,過第二針後14天,可再次約見,我不覺得這公司處理手法有問題,每一方也有自己擔懮觀點。

樓主亦沒說明,自己是從事什麼職業職位。

萬物皆空,因果不空

複式洋房

以前做過幾個月hr,其實有時係好睇機緣巧合,未必會同你講真話,可能事實不過係已經有左適合人選就費事曬時間再in所以搵打針做藉口,可以完全唔使介意,繼續加油啦!

公爵府

賭神 發表於 21-5-22 09:13
樓主見工,撞打針期。
而新公司要求樓主,過第二針後14天,可再次約見,我不覺得這公司處理手法有問題, ...

危言聳聽
無論任何情況 一般僱員無論咩事過生
除非同工作有直接關係(如工業意外)
僱主先要負起責任 (如陪工傷)
否則 無論咩事 僱主都唔洗比任何費用

至於外傭 一向都係包生養死葬
無論乜事 外傭走左 僱主都要幫佢做後事
與有無打疫苗無任何關係!

反而外傭如與你同住
你萬一傳左 COVID-19比外傭
或你係公司僱主 你僱員係工作環境被傳COVID-19
你仲有機會被人告工傷!
即要賠錢!

幫你google 埋
年中一向都唔少外傭會病發突然死亡

https://www.hk01.com/突發/526227/長沙灣男僱主拍門不獲回應-揭53歲女傭倒斃睡房內

唔好乜都懶疫苗

公爵府

賭神 發表於 21-5-22 09:13
樓主見工,撞打針期。
而新公司要求樓主,過第二針後14天,可再次約見,我不覺得這公司處理手法有問題, ...

“很多報導指出,打針後有病發或死亡風險”
報導是否真確?昨日BBC 已一個好例子,記者點「報」親聞。
上面數字已說明,打針未有明確令死亡率增加。
你點證明打針後有病發風險?
身為成年人 係咪應該講嘢前諗下正確與否先講?

「在公司立場,職員在工作中病發或死亡,公司有機會上身。」
請問邊條條例講僱員自己有事,點會要僱主負責?
職安條例講 僱主要提供安全環境比僱員,如你環境有COVID-19 而佢係工作中左,你就要負責。
所以更加要僱員打針保障自己。

「工作其間請長病假,公司亦有機會要出五份四糧。」
幾時都要呀啦 重申
而家疫苗同心血管疾病有直接關係喎

伯爵府

想生BB熱投

吾好照直講去打針
吾知人點睇
只講有緊要野做,可否改下午

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

miniyan 發表於 21-5-22 13:21
吾好照直講去打針
吾知人點睇
只講有緊要野做,可否改下午

都係,如果理由係果朝早有重要工作請唔到假,公司可能仲覺得你有責任心
但理由係打針….我自己約都約到星期五7pm打,唔影響我返工,唔舒服都唔駛請假,樓主約早上仲要見工公司就時間…..人哋覺得不被尊重就正常啦

大宅

我都見左幾份,一d音信都無!依家穩份工真係好難

首頁

尾頁

跳至