自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

侯爵府

白毛毛 發表於 21-8-4 09:51

同埋用40年做投資回報幾百萬。

所以呢度有人爭住出來認叻話40年前買車位有幾百萬喇,我都唔想理,有早知/有如果既話,唔使討論啦

男爵府

-Athena- 發表於 21-8-4 10:06
買兩份醫保,可以claim晒兩邊嗎?

可以,就係唔想拎足5萬墊底黎買…醫保都是實報實銷…我是同一間野2份住院哦..咁有咩事都可以claim 小野就第一份基本大房可以,超出5萬醫療都2份claim

珍珠宮

-Athena- 發表於 21-8-4 10:13
所以呢度有人爭住出來認叻話40年前買車位有幾百萬喇,我都唔想理,有早知/有如果既話,唔使討論啦
...

清醒

侯爵府

QQ70 發表於 21-8-4 09:55
佢只識叫人投資,佢無試過 or 身邊有人遇大病,又無保險,又唔係有錢,等政府等到死啫! 買醫療保係蝕硬架 ...

我覺得買左保險都好架,有唔舒服都去睇醫生去check,無買既話,會唔去check下有無事

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

-Athena- 發表於 21-8-4 07:06
親人剛剛退休做身體檢查先發現生癌,完全無痛無瘦無病徵,係政府覆診每次都等幾粒鐘,轉介另一科仍未收到通 ...

唔係白白嘅,起碼買咗過保障,唔一定要駛咗先抵。
最緊要本身要有儲備

侯爵府

bearwhat 發表於 21-8-4 10:14
可以,就係唔想拎足5萬墊底黎買…醫保都是實報實銷…我是同一間野2份住院哦..咁有咩事都可以claim 小野就 ...

咁明白了

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

littledot 發表於 21-8-4 09:11
其實都唔係,幾多歲買都好,醫療保險都係每年加價,只係早買就唔會有嘢唔保者特別加價。
...

當年我買咗兩份住院保險(我和女)價錢係計當年買入年齡計算,50萬一份住院保險,claim完就無,就算claim過部份,餘款都會當人壽賠償。
買呢類保險係因為我先生公司有家屬門診及住院保險(直到現在都有)

侯爵府

2024年龍年勳章

癌症可怕就是無病徵,無痛

當有痛有病徵已經遲

所以定期檢查,買個安心

我出嚟做嘢無幾耐就買份保險,保障自己
保障家人

水晶宮

-Athena- 發表於 21-8-4 07:06
親人剛剛退休做身體檢查先發現生癌,完全無痛無瘦無病徵,係政府覆診每次都等幾粒鐘,轉介另一科仍未收到通 ...
依家彩政府有份自願醫保, 平平地點都買返份, 佢保得少, 但真係你比得唔多出黎, 起碼叫做有保障, 我自己係過來人, 我有過CANCER, 真係燒錢紙架.

子爵府

manman333 發表於 21-8-4 10:06
佢有試過親人大病~ 佢外父吖麻, 係要直頭暈倒在街上咁樣送院,好彩都救得番啫,唔好彩一句說話都沒留下, ...

係呀,真係耐唔耐又 review 份保險!好似以前買危疾 d condition 唔夠, 早幾年又要買多份cancer 保,cover 範圍全面 d !

珍珠宮

-Athena- 發表於 21-8-4 07:20
只是普通抽血,某指數高左少少,轉介去內科睇,醫生話自費做超聲波,但親人覺得無唔舒服,照排政府,排左2 ...

身體那部位有事?

大宅

QQ70 發表於 21-8-4 10:27
係呀,真係耐唔耐又 review 份保險!好似以前買危疾 d condition 唔夠, 早幾年又要買多份cancer 保,cove ...

我們都係唔好講咁details喇,一陣人地以為我係打手搵食 (利申我絕對唔係Agent,只係一個精明c9用家)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

-Athena- 發表於 21-8-4 08:36
好似唔只8-9000,我睇左份普通~14000,高端$29000

你唔一定要買CEO頭等房㗎嘛,而家有啲保險公司已經用咗高端醫療的概念,但你可以買半私家二人房,甚至乎大房,呢啲仲可以買自付額,平好多!我自己嗰份,自付額3萬,我50頭,買2人房都係6-700一個月,如果嫌貴買大房仲平啲,我啱啱做咗個手術洗咗15萬,賠足。

子爵府

manman333 發表於 21-8-4 10:33
我們都係唔好講咁details喇,一陣人地以為我係打手搵食 (利申我絕對唔係Agent,只係一個精明c9用家)
...

係呀,係呀, 佢一見到人地問保險d 野,就即刻出黎叫人唔好買,又話人地係打手

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

QQ70 發表於 21-8-4 09:02
呢個年紀買真係好貴,醫療保真係襯後生買!我知有人對保險極反感,成日叫人唔好我就叫身邊嘅人一 ...

政府真係你好危險佢先至會快㗎咋,我上次入急症都好快個零鐘頭上病房,但一上到病房就即刻輸血,另外一位太太其實病徵同我差唔多,但佢冇我貧血咁嚴重,佢係急症室等咗21個鐘頭先上病房,上到病房都係食止血藥,佢話同喺屋企一樣。政府醫院係危急先快,等你唔好死,好似我咁即刻輸血咪唔會死囉,但手術佢同唔同你做呢?佢哋話俾個快期我,但係七個月之後,我有保險,就即刻去私家度做手術,點等呀?

公爵府

panda361 發表於 21-8-4 09:13
若你份保險原位癌(早期癌症),祗賠10%~30%保障額,不如唔好買。

有幾多個買保險時, 有留意到呢啲條款 所以我五十幾, 都仲係以靜制動, 得份n 年前買落 十幾萬嘅 staff plan, 想買份所謂全包嘅高端, 就係怕呢啲條款自己冇睇清楚, 或者到時龍門任保險公司搬

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

政府真係要你危急,先會快幫你做手術。
但係有d病無得你等,尤其癌症,分分鐘一二期等到變末期惡化,本身有得做手術變咗冇得做手術等死,已經見唔少呢啲例子。

珍珠宮

QQ70 發表於 21-8-4 10:38
係呀,係呀, 佢一見到人地問保險d 野,就即刻出黎叫人唔好買,又話人地係打手
...

但之前佢又非常努力推介一間公司,早前頂佢唔順出聲問佢係咪係果到做。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

白毛毛 發表於 21-8-4 10:54

但之前佢又非常努力推介一間公司,早前頂佢唔順出聲問佢係咪 ...

其實佢唔係針對保險公司,佢係針對保險A準,佢不停推介嗰一間係冇agent 㗎嘛,但其實呢間啲保費唔係特別平囉,仲要自己去做claim添。我個人好公道嘅,保險公司又唔係善堂,什麼嘅agent地產啊,保險啊,旅行社啊,啲Agent提供服務,點解唔俾少少錢人哋賺呢?

公爵府

mandy952 發表於 21-8-4 09:25
而家就無謂買啦,見過兩個買左,諗住私家做手術,結果一半自費,最後都係返政府做,再cut埋張單,一係就買 ...

認同呀
所以最好有啲十萬八萬墊底費嘅高端全包, 保費會平啲

首頁
23456...13

尾頁

跳至