自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

吾覺,我最好朋友係小學同學,fr 足30幾年!

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

MM2H 發表於 21-10-18 16:18
可以好脆弱,一個黑暴期,足以令人扭曲一切

Same.
幾廿年老友,我無唔開心噃,睇清楚仲好,一了百了!

男爵府

wln 發表於 21-10-19 01:14
我睇得開,如果因政見而疏遠我,尼啲唔係真朋友

我地要求對方係真朋友,咁自己又係咪對方的真朋友呢? 對於朋友,我希望自己可以和而不同。能夠尊重對方同自己的不同,彼此平等互動,我覺得咁先係真正的朋友。當然要搵到一個有同等睇法的朋友,去互相尊重平等互動,難度十分高。

講到底,做朋友就係緣份。夠時間,總會有理由令彼此漸行漸遠,無需強求。

大宅

Mechthild 發表於 21-10-18 16:10
你地覺得?

必然,多定少,疾風知勁草。

男爵府

回覆樓主:

係,緣盡就再見

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有啲朋友比我大十年,隨住年紀大,多多少少都會變,自己都會!大家要就先可以長久,但有時人唔知自己有問題,唔知朋友就緊自己,佢嘅朋友可能會慢慢疏遠佢

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

知己是一生渴求,但似乎只存在古代傳說童話
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

人大左, 生活圈唔同左, 好難keep 到好似細個咁日日傾電話, send message.....
我有個中學同學, 識左2X年, 由本來好frd, 日日傾電話, 出黎做野就約埋一齊放假去旅行, 大家媽媽都識對方. 時間過耐左, 始終圈子唔同, 冇左以前咁親密, 但心底大家都係frd, 少左見面同message, 但有時一個簡單message said 個hi, 對方有事一定出現...

翡翠宮

Mechthild 發表於 21-10-18 16:10
你地覺得?

係。

公爵府

2024年龍年勳章

lojo11 發表於 21-10-19 09:29
有啲朋友比我大十年,隨住年紀大,多多少少都會變,自己都會!大家要就先可以長久,但有時人唔知自己有問題 ...
說得好好呀!有時就朋友,就了很多年,有一日佢又公主病發作,自己叮一聲,頂佢唔順,漸漸疏遠,好舒服

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同幾個無所不談的好好好朋友...自從佢地支持黑暴(yc)後...我地已經好耐冇見了..我估唔到一個社運令大家關係改變了,有時想起都會覺得好可惜,我唔知道要隔幾多年大家至會放低呢D裂痕
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

會啦,人大左想法都會變,識左十年,搵過都冷冷淡淡,就知大家都變了

伯爵府

有,自從2019年之後認清好多朋友,仲要識咗好耐嘅,原來係咁唔理志,咁衝動。漸漸會少咗聯絡,再見面講嘢都小心咗!

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

畀面勳章

唔一定會疏遠
定期見下面,間中發下信息,聯絡下感情。唔需要頻密,但要真誠
閨蜜唔多,但一定可以傾到心事。

大宅

Angelice-BeBe 發表於 21-10-18 16:14
我覺得係會

之前同一個朋友好啱傾,好多話題,日日都會聯絡,傾好多msg...keep左都6-7年。但有一次,大家 ...

咁真係緣盡

大宅

青豆 發表於 21-10-18 16:20
係,因為佢口沒遮難,每次出來都要批評人,近年愈來愈來愈離譜,就算多年朋友都唔想聯絡,佢有找我 ,我不 ...

呢種性格好難頂,佢係咪不嬲都咁?

大宅

galaxyjen 發表於 21-10-18 17:06
無話邊個無左邊個唔得。好似兩條線咁,交接過,分開再繼續向前。That's life。無需傷春悲秋太介懷。每個人 ...

年紀大左識新朋友係難

珍珠宮

牧羊人 發表於 21-10-18 16:51
高中時曾經遇上人生中最要好既朋友(我唯一覺得可以稱之為閨密既人),我以為可以一直到老。可惜大家畢業後 ...

完全有相同經歷。。。

珍珠宮

唔會囉,真係friend嘅總會有數之不盡嘅話題,講得上疏遠嘅,可能係大家嘅感情今非昔比
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

首頁
23456...11

尾頁

跳至