自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

wcandtt 發表於 21-11-12 12:11
我仔讀科大,成日要返學,又多功課又多測驗,都幾辛苦下。

我女都係科大,今年year2仲忙左。
佢上年上左成年網課,今年有返大學生活佢勁珍惜。話上年太浪費時間又識吾到人。

禁止訪問

子爵府

下,大學WO,不用人下下教,大學生應識點去搵學,教授主要是你有問題引導你自己搵。如果這刻還有人捉住學就真是有問題,因為自律這基本都做唔到。

侯爵府

HKU可以唔返學, 上堂唔take attendance, 只有tutorial先會take attendance, 所以要唔返起上嚟真係可以返得好少, 有D科真係只返頭一堂跟住走晒佢, 考試過到就得

wcpcelia    發表於 21-11-14 16:40

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

micsin 發表於 21-11-12 13:39
婚前 你都努力d la, 婚後 緊係輕鬆d

大學係我讀書生涯中最hea既
放下自在

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

thankyou201020 發表於 21-11-12 14:45
下,大學WO,不用人下下教,大學生應識點去搵學,教授主要是你有問題引導你自己搵。如果這刻還有人捉住學就 ...

其實我唔係要迫佢返學
只不過我無讀過大學
見佢9月果時話一星期要返4日學
但好多時佢都話唔使返
所以上黎問下

伯爵府

放鬆d la
大學生已經係成年人
有邊個未試過走堂
自己拎咩on 自己負責
我當年咪又係咁走,咪又係拎到好成績
學到幾多同返足幾多冇直接關係

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

佢地會自己編堂就時間,跟住自制 day off,有啲唔駛 take attendance ,瞓晏左又話唔返,咁大個佢地自己識打算,我都唔理咁多

伯爵府

雲卷雲舒 發表於 21-11-12 14:38
記得好耐以前科大花名Hong Kong University of STRESS ,and TENSION
冇錯,科大出名忙
當年大家讀唔同大學,我最hea, 成績最好
只可以講勤力上堂唔等於成績好
唔同科要求唔同,我當年最大興趣係上外語,興趣班,sit下其他科堂
大學就係自由上堂

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

基本上每日都要返學,只是有時間長短的分別

公爵府

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:38
我囝今天year 2
佢今年個schedule係一星期要返4日學
但到而家佢都好小返學,有時一星期返得果1-2日,問佢佢 ...

好多男仔都係咁,有得上網課就吾返學。
但係今日吾想返學,以後返工就會勁辛苦囉。
我公司請好多fresh grad,好多日日都吾願返工的。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我仔year 2,我見佢好忙,返5日學,放學返屋企又趕功課,又時又要開會傾project,好多嘢做,星期六日又去返工。

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

唔關讀邊間大學事,係關邊一科事

我以前都科大,ust 一直叫 University of stress and tense

讀 double eng triple eng 個 d 咪讀到顛,我地 BBA 咪得閒好多..... 連 final year project 都無

回應返樓主,讀大學其實唔使成日返學..... 有時group 到 d 啲堂兩日上曬,有時直頭唔上,lecture 個 d 冇人理嘅..... 以前都唔使成日返學,而家更加又有得上網睇返更加

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雲卷雲舒 發表於 21-11-12 14:38
記得好耐以前科大花名Hong Kong University of STRESS and TENSION

而家都係

大宅

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:51
佢話出席率都唔使
所以佢鐘意唔番就唔番

冇可能!邊間大學咁爽

水晶宮

Vana 發表於 21-11-12 17:17
唔關讀邊間大學事,係關邊一科事

我以前都科大,ust 一直叫 University of stress and tense : ...

個仔讀工課,讀到癲咗,不過佢話教得好!佢喜歡。

女讀文科,算係多嘢讀的文科,好多reading 睇,但而家去咗主題公園玩

珍珠宮

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:51
佢話出席率都唔使
所以佢鐘意唔番就唔番

我當年雖然每日上堂時間都唔同但一至五會要番學,咁總會有一兩個同學係成日唔上堂剩係叫其他人幫佢簽到

男爵府

睇邊間/學制,其實幾十年都係咁,我知kongU 同poly 都係唔take attend, 咁識嘅話番黎都哂時間
測驗考試出現就得啦!有幾個同學係嗰陣時先見
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:38
我囝今天year 2
佢今年個schedule係一星期要返4日學
但到而家佢都好小返學,有時一星期返得果1-2日,問佢佢 ...

如果返2-3日full day又ok喎,最怕1星期返1,2日天地堂!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁

跳至