自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mamasprits 發表於 21-12-1 14:01
所以我唔明點解返大陸讀書
仲辛苦過香港

返大陸讀書都唔係讀公立學校,唔係跟足呢套遊戲規則。

水晶宮

的確,所有接觸過、讀過嘅人都係咁話,除咗讀國際學校

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

應該係啦!佢哋每年高考好似打仗咁,又封路,又安排晒d交通。

之前返大陸,見到個小社區,拉晒橫額慶祝某某升讀大學!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

buklaylay 發表於 21-12-1 14:27
應該係啦!佢哋每年高考好似打仗咁,又封路,又安排晒d交通。

之前返大陸,見到個小社區,拉晒橫額慶祝某 ...

係大陸,知識可以改變命運,京東東哥,都係農村出來,考到北京的大學,窮,要全村夾500蚊,同幾十隻雞蛋,送佢上大學,呢個可以講非常勵志的故事。

buklaylay    發表於 21-12-1 20:20

琥珀宮

bobomia 發表於 21-12-1 14:12
韓國都好癲,根本亞洲讀書壓力係大,近視人口都多過外國啦。好似德國咁做咩工種,人工都唔會相差太多,社 ...

萬般皆下品,惟有讀書高
呢個魔咒纏繞左中國幾千年

大宅

tutik 發表於 21-12-1 09:13
[頭條日報] 「財經大V」子墮斃 疑學業壓力爆煲

......

政策減輕壓力

男爵府

wsyggk 發表於 21-12-1 12:18
以前仲要考HKCE+HKAL,而家中一讀到中六考一次DSE only,學童壓力咪一樣有增無減。真係唔明點解成日賴個制 ...

因為以前既家長好多要忙搵錢, 本身都無學歷, 根本唔會D理細佬功課同讀成點, 所以以前大部分人無咁大壓力, 讀唔到就出來做野

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-12-1 09:23
人口多應該工作機會也多,總唔能夠話所有人口比香港多嘅地方讀書壓力都大過香港㗎。而且而家放寬咗一孩政 ...

咁做人目標係要出人頭地,唔會立志要做清道夫,洗手間管理員呱?

珍珠宮

mandy952 發表於 21-12-1 15:27
萬般皆下品,惟有讀書高
呢個魔咒纏繞左中國幾千年

窮人靠科舉出頭,起碼有個機會。點都好過貴族世襲制

水晶宮

畀面勳章

wsyggk 發表於 21-12-1 09:21
小朋友rip.
如果報導無斷章取義,個爸爸又係將個責任推咗俾學校。

我睇東方,個爸爸有怪自己㗎(無時間陪佢丶無關心等)但頭條完全無咗呢part

珍珠宮

回覆樓主:

有些城市晚上都要上學的,下午4點放學後,食完飯又要去晚修,直到9點先放學回家洗澡睡覺。

水晶宮

大姑娘 發表於 21-12-1 15:58
咁做人目標係要出人頭地,唔會立志要做清道夫,洗手間管理員呱?

我諗你唔明目標同盲目催谷嘅分別,所以你睇唔到問題所在。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 21-12-1 16:06

我睇東方,個爸爸有怪自己㗎(無時間陪佢丶無關心等 ...

Thanks! 即係頭條斷章取義
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

怪獸青BB 發表於 21-12-1 09:19
大陸壓力比香港大,而且返學時間比香港長得多,中學好多已經要寄宿,7am到9pm都係學校度過
...

之前有個客同我傾偈時都有提及,淨聽佢講都好恐怖

水晶宮

mln 發表於 21-12-1 16:15
有些城市晚上都要上學的,下午4點放學後,食完飯又要去晚修,直到9點先放學回家洗澡睡覺。
...

啱啱問咗我廣州個朋友,佢個仔今年初三,學校離屋企15-20分鐘腳程。佢話晚自修係自己揀嘅,可以揀唔上。如果上就星期一到星期四,晚餐喺學校食,上到9點返屋企,功課喺學校做晒,返屋企唔會再做。雙減下星期六唔使返學,就用嚟用功課。通常星期六都會做得晒功課,星期日就完全係free time。

圍爐取暖    發表於 21-12-1 16:49

水晶宮

畀面勳章

wsyggk 發表於 21-12-1 16:24
Thanks! 即係頭條斷章取義

係囉,完全提都冇提

子爵府

......

早幾年返鄉下先知道d小朋友平日返屋企食完晚飯仲要返學校上堂。

伯爵府

開心吸收勳章

wsyggk 發表於 21-12-1 11:40
難道家長們真係無辦法say no/反抗或者無其他選擇?如果係咁,就真係好可悲。定係家長們自己都默許咗呢種催 ...

講得對,壓力不一定只源於社會,學校。其實家長係最大壓力來源

侯爵府

人多, 叻人多, 競爭大
工作係多啊, 但藍領白領已經好大分別, 人望高處, 大公司大城市職位就得咁多
好多大咗想去一線城市打拼, 入大公司, 就要有好的大學學位
(佢哋分一本二本三本, 即係重點大學, 普通大學, 學院分支咁上下)
仲加上一大批海歸返嚟爭飯食, 壓力係好巨大

大宅

......
RIP

首頁

尾頁

跳至