自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小談心 發表於 22-7-9 11:31
我朋友預4000,係有jm話每月500~1000月

請個全職會計大約16,000市場價啦

如果佢每月要用一星期去做呢間公司嘅數咁4,000算唔算貴?用幾多時間你應該清楚

至於有人話一千都得,你直接PM佢搵佢做啦

男爵府

自己每日做水流式出入數記帳,一年俾一次出面稅務代表做盤數,再另核數$9000差唔多,咁就平~

男爵府

見到有人覆$1000 一個月真係得啖笑,收/ 付款好多時都唔係一次過比/ 收,通常都分2-3次,仲要每個月500 張單,購貨單,揾$1000 嗰個做唔係唔得既,應該做到一Pat 屎,我自己做開,你朋友呢間無$6000 一個月都搞唔掂,仲未計如果稅局有問題喎。真心唔好貪平,經驗真係好值錢,同埋要答audit 問題,無心做既,求其入完比你就算,問咩都唔識答

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

唔識個d咪話收得貴 識個d都費時睬你
仲要執番之前d數 ...

Kaya Kwok was born on 31/JAN/05
Alvin Kwok was born on 05/JUL/12

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我朋友公司,搵會計公司每月派1人上去公司做數1次,月費$4500, 每月的單大約50張內。包每年audit服務及報稅。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

建議會計、audit搵埋同一間公司做,因為audit係負責抽秤會計的問題,同屬一公司的話,auditor如發現會計入帳唔妥,佢哋自己傾掂佢。

利申:以上是我朋友的建議,我唔識的。

珍珠宮

小談心 發表於 22-7-9 08:02

可以每月1000蚊咁平

如唔駛入數,只做report,會計師樓都係收3. 5/5千

男爵府

回覆樓主:

1千蚊也不考慮,就算退左休得閒打發時間,始终很濕碎又要應付auditor,特別初期要setup好多野。4千也差不多,比firm做,九千至一萬吾少得,好處糸包妥當,auditor收貨。

首頁

尾頁

跳至