論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 kit2004 的帖子

我琴日先同佢嘈交 順氣仲頂住頂住事原小朋友依個星期放暑假 佢早上要睇住小朋友同餵奶
但我發現佢俾小朋友玩iPad同睇TV 仲要好耐時間
之前已講明唔可以 我自己屋企都極少開電視
小朋友飲奶先開最多20分鐘,佢就開左9個字再加食飯睇TV
我就問佢點解 佢就話係小朋友扭計
之後仲惡過我 係咁bear住我 好似想殺左我咁
我成個比佢激到震晒 佢仲串我 叫我裝晒成屋都係cam
叫我炒佢 佢終於都開口啦 我叫佢自己寫辭職信
佢當然唔肯 之後又投訴我無野比佢食無野比佢飲
佢講d野同我之前上forum見到其他姐姐既一樣
我有水有咖啡雪櫃有可樂檸檬茶 叫無野飲
成個雪櫃係餸 多到要掉 咁叫無野食?
(我都中左伏 我補左句 之前未講左雪櫃既野佢可以食囉
我雪櫃長期有氣水同檸檬茶 佢認佢有飲 但佢話飲得好少
因為佢一飲就要飲好多!我真係無言)
仲要話我唔飲湯!我係留返比個囡飲 自己無得飲囉

講完我唔飲湯 乘機上話可唔可以朝早落去買肉
我話ok! 之後應該又中左佢伏
因為我發現佢今日係有單 但d湯一舊肉都無
我仲未踢爆佢 因為佢一定唔會認
其實真係唔係幾十蚊既問題 係做人既問題
呃完我奶粉 愉埋屋企野 又呃單
真係當我豬 真係好唔鐘意好嬲 你話佢 佢仲惡過晒你
叫佢做野就勁無奈咁個樣 其實佢係來做咩

大宅

回覆 Kismart0423 的帖子

鬼咩,你都養到佢妹仔大過主人都比人踩到上心口,
仲買咖啡比佢?
同佢地講心就已經係搵自己笨既行為

換轉我係你,佢頭一個月咁款就已經REPORT爆佢再即炒
再投訴埋個中介

本住我對你好望你會對我屋企好係唔可能架
我唔排除有好姐姐
但係壞姐姐係絕對多過好姐姐

民房

俾咗早餐錢,就唔包佢早餐。

子爵府

Kismart0423 發表於 22-8-24 21:43
回覆 kit2004 的帖子

我琴日先同佢嘈交 順氣仲頂住頂住事原小朋友依個星期放暑假 佢早上要睇住小朋友同餵 ...

你呢種方法對付不講道理嘅工人係行唔通架!只適用於講道理嘅好工人。
因為你好似好委屈,工人話你一句你就好似喺法官面前急於證明自己清白無辜,佢講你一句你就即刻回應一句我唔係呀blablabla。
其實你不用證明自己,因為工人心中十分清楚,只不過此刻你指正佢工作問題,而佢想轉移目標,所以要大你,點知你中咗招就接佢說話去證明自己。你要繼續令工人明白佢嘅問題係乜,不要比佢成功轉移話題

大宅

其實如果有人幫手,早日炒左佢好過啦, 無謂激自己. 工人變壞左,同佢講咩道理都冇用! 就算之前做得幾好都冇得救了. 好似我之前姐姐,初來幾年,人見人讚.又純又做到野!之後熟地頭,有人教佢可高人工,有獨立房,仲可外宿,等等. 佢講明唔續約後, 就唔叫唔做,做野發夢,借貴利,日日搏嘴黑面搏炒. 佢地最多走佬返歸, 僱主真係無謂拿成個家和小朋友同佢玩囉!

別墅

回覆 PonyMom 的帖子

原來係咁 睇來我真係中左佢伏佢係勁大反應加串咀
我由原告變被告
前面兇神惡殺 後面又眼濕濕搞到我似我唔岩咁

我依兩日都無咩同佢講野 有野都癈時叫佢做了
大家面左左

別墅

回覆 kpc2015 的帖子

我屋企人叫係叫我炒左佢了我都認真諗下 搵本地鐘點幫手睇下得唔得
但我又唔想益佢一個月 等佢咁happy

其實我都唔係好明
可能錢作怪 7千蚊一個月佢應該無野

大宅

回覆樓主:

炒左佢等佢返菲律賓做公主啦,無謂為少少錢令自己同屋企人受罪,希望斷約的公主入境處唔好再批佢visa再俾佢害下一家

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你最好快炒, 佢黑心起上來, 加D安眠藥落D奶度, 你BB好大件事。 唔好令BB有事。

子爵府

Kismart0423 發表於 22-8-25 22:31
回覆 kpc2015 的帖子

我屋企人叫係叫我炒左佢了我都認真諗下 搵本地鐘點幫手睇下得唔得

你唔係好識管理工人,食好緊要,既然知工人亂嚟,自己就揸緊d, 食乜,煮乜,煮幾多,幾點食,俾指示,買餸,叫佢跟住去拎,去抬,冇得佢打斧頭,清潔,督住佢做,講嘢firm d, 唔使望佢,佢知蝦你唔到,頂唔順,自己走佬最好!

別墅

歌莉亞 發表於 22-8-14 22:18
真實睇性格, 有些係扮唔係真蠢
有些係蠢架
但我覺得只要係肯學我都慢慢教

教2-3個月咁快得?
有d野我講成8-9個月都未得。。。

洋房

回覆 Kismart0423 的帖子

炒鬼左佢啦5300....擺明係博炒個d公主嚟
一係你焗佢自己辭職,
警告會寫花佢份407

別墅

回覆 細姐姐 的帖子

其實我都認 我係無咩管佢因佢初初頭一兩個星期好正常 好自動波
之後開始黎料 我就俾個時間表佢參考
頭幾日佢有跟 之後就無影 好似失憶咁
凡係我講過既野 佢都係得幾日記憶 有叫過佢抄底
但屋企好多野 我地都唔知係邊 佢完全清楚過晒我地
有次仲扮野 問我吸塵機舊野係邊 我話唔知 點知其實佢好清楚
我當初都諗得太簡單 以為請個人幫輕下 點知仲麻煩
而家我打算自己煮返比小朋友 因為驚佢加料
同發現佢應該係專登愈煮愈差
因為我踢爆左佢 加好多豉油落小朋友d肉度
之前已經講過幾次 唔好落 落小小鹽就好
但屋企已經第幾枝豉油了
(原來我媽買左兩枝上來食淨小小咋)
其實家務個d我都算 會好好同佢講
但佢搞到小朋友 就係我底線
佢知我平時絕少開電視 竟然任由我囡睇電視+近距離玩iPad再邊睇電視邊食飯
我完全接受唔到 依個就係照顧佢既方式
Day 1已經講明食飯no Tv no toy 盡量比小朋友自己食
佢就比d bb碗碗蓋佢玩 完全無見過佢比小朋友自己食
佢未黎時 我小朋友係可以自己食 雖然有時會扭計
但佢黎左 成件事都錯晒 好似變到要我跟佢方法行咁
教佢 我真係唔知點教 講又講過 做又做過
有人睇住好地地 一無人睇住又行返自己個套
D野都淨係做表面個浸 好似氣炸鍋 用完可以照隊番入去
我試過專登用完比佢洗 我話你要洗因為頭先用左
點知佢淨係洗個次 之後自己用完係唔會洗

好多時候真係好難check到咁緊 我自己都要返PT
平日要接送返學 早餐中午自己搞掂 仲要湊呀囡
我係度 呀囡就會跟我 我返工呀婆先會來
老公放假就陪呀囡出街 由佢係屋企hea
請個人返來就係想輕鬆d 同呀媽年紀大
望有個人接下手 我可以繼續返下PT
唉。。。講完 我今晚又訓唔著覺

別墅

回覆 PPtercc609 的帖子

其實我而家想焗佢辭職最多同佢人釘人
聽日開始 我會自己煮返呀囡既飯同湯
佢煲既湯 直頭係清水黎! 我都唔知係點樣做到
料我地有買 但佢煲完出黎 唔見晒d肉同大部分既料
清水一樣 佢以為我唔會飲唔會睇
我琴晚就問佢 點解d湯咁似已經係第四日差不多樣
佢解釋話因為無落豆喎 都9唔搭8
好似我問佢呀囡訓前有無比水佢飲 佢答你佢去左popo 一樣
去左popo=訓前唔駛飲水?呀囡每次訓覺我都會比水 佢亦都見到我都講左 其實睇左咁耐 點會唔知
但屋企枝針放邊佢都知 依個人 好明顯個心唔係係個小朋友到
雖然平日都係我同呀婆湊 但佢大大話話都睇左第三個月
仲好似咩都唔識 唔記得咁
訓前唔飲水唔著片又唔墊住張床 係未等佢去濕晒你張床呢
就算同佢著都未拉好 依d基本野湊過bb既都知
其實唔緊要既 如果佢態度好 虛心學習
但最慘 無一次佢係覺得自己唔岩
永遠都有9唔搭8既藉口理由去掩飾自己既錯

呀囡我唔會再放心交比佢 可能都係達到佢目的 唔駛做
但我會日日搵野比佢做 日日大清潔
然後我想問 我係咪可以唔煮佢飯 叫佢自己煮
我驚佢飲我煲靚湯 真心唔想益佢 比清水我囡飲!
有咩方法可以對付 太可惡了!

大宅

Kismart0423 發表於 22-8-8 23:23
姐姐來左一個月初初我都有買麵包但發現佢唔太食
我又要日日專登拖住呀囡走去買
之後同佢講 雪櫃有點心燒賣 ...

可以暗中物色新工人,炒佢,呢個工人又懶又狡猾。

大宅

Kismart0423 發表於 22-8-9 22:28
回覆 manman_1110 的帖子

多謝大家意見可能佢覺得我平時唔聲唔聲好好蝦

佢冇煮你飯,無論幾夜,叫佢煮返,就冇下次了。

男爵府

唔明你點解可以仲忍到
唔好為左果1個月人工而攪到自己咁勞氣

別墅

Kismart0423 發表於 22-8-29 01:42
回覆 PPtercc609 的帖子

其實我而家想焗佢辭職最多同佢人釘人

我都正打算炒工人

別墅

回覆 szeszephoebe 的帖子

屋企人同我講 當請個鐘點屋企乾淨企理就算 但其實真係唔係好乾淨

好似今日 全程都係我湊呀囡我煮比呀囡食
晚上 我叫佢整個上海麵 湯麵 佢拎d上海麵去炒
最後我自己煮公仔麵食 佢自己食飽佢
全日我淨係做少左拖地洗碗洗衫 係會差少少
但聽左咁多意見 我都寧願炒左佢了
不過炒佢之前 佢要幫我清晒間屋所有污糟位先

別墅

回覆 xyvision 的帖子

點解要炒呀? 而家D工人真係不知所謂

首頁

尾頁

跳至