自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

回覆樓主:

有些人打咗副作用好大,驚咗唔敢打都是正常反應,我家人打咗第二針無啦啦有濕疹(之前一直都冇),睇咗幾次醫生而家仲有埋疤痕,但都要焗住打埋第三針,其實肯打兩針已經唔錯

侯爵府

panda361 發表於 22-9-3 08:49
咪嚇我,我今日打第三針,頭兩針,搞到我經常關節炎。
唔好話我嚇你, 我有朋友剛中招, 全身關節痛到嗌救命

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

MrBeast 發表於 22-9-3 09:39
如果係呢個原因點解唔考慮轉科興

轉針都係要考慮嘅,何況當初樓主個朋友揀打復,可能都係對科有concern呢,我估咋下,唔好打頭吖!
不過我身邊都有唔少親戚朋友溝針打,都冇問題呀。其中有位上咗年紀嘅女親戚,仲話打針係公民責任,佢打2針科加1針復,我仲讚佢咁勇溝針打,佢話touch wood如果有事一定唔會賴政府,呢個係自己意願,係香港人,為社會就應該要打針!我覺得佢比起嗰d話好愛香港又飛走嗰d人更加真心愛香港囉!

子爵府

第三針轉科興?
我大果個第一、二針無得揀要打復,上星期第三針自己揀科(屋企另外3人全科)

侯爵府

KUDOS 發表於 22-9-3 11:13
轉針都係要考慮嘅,何況當初樓主個朋友揀打復,可能都係對科有concern呢,我估咋下,唔好打頭吖!
...
好心啦, 第二第三針隔六個月, 乜氣都已經過咗啦, 仲要係B NT轉科興咁同打完BNT中招有咩分別,又唔見啲人驚溝中西藥一齊食

大宅

MrBeast 發表於 22-9-3 08:54
咁你有冇諗過有人中咗招之後long Covid有幾慘

講真,身邊有中左有長新冠既人真係無。。。針後副作用出現既反而手指加腳指都數唔哂。。。。

侯爵府

fibe0313 發表於 22-9-3 11:44
講真,身邊有中左有長新冠既人真係無。。。針後副作用出現既反而手指加腳指都數唔哂。。。。
...
咁我都講真, 我身邊打針嘅人完全冇嚴重副作用, 打BNT嘅有部份就頭痛(一兩個low fever, 關節痛), 就係咁,冇你哋講嗰啲甩頭髮問題,其實我有啲奇怪點解甩頭髮而家先至會有人講, 啲針都出咗咁耐有冇改過, 我有理由相信係因為抗疫疲勞擔心冇生意或失去份工令人甩頭髮

大宅

MrBeast 發表於 22-9-3 11:59
咁我都講真, 我身邊打針嘅人完全冇嚴重副作用, 打BNT嘅有部份就頭痛(一兩個low fever, 關節痛), 就係咁,冇 ...

甩頭髮好早前已經有人講。日本韓國台灣國內都有案例。點解我會做research? 因為我都甩左差唔多半年頭髮,差d抑鬱

水晶宮

MrBeast 發表於 22-9-3 11:03
唔好話我嚇你, 我有朋友剛中招, 全身關節痛到嗌救命

中左新冠始終唔係普通感冒,會攻擊身體各器官,又多後遺症,睇個人彩數

我朋友打bnt,打完果晚雙腳痛到企唔到,嚇死佢,佢一向無腳部問題,另一個朋打bnt腰骨痛

水晶宮

MrBeast 發表於 22-9-3 11:59
咁我都講真, 我身邊打針嘅人完全冇嚴重副作用, 打BNT嘅有部份就頭痛(一兩個low fever, 關節痛), 就係咁,冇 ...

我朋友初期打bnt針後都出現左腦霧,當時仲未有腦霧一詞,原來打bnt針都會出現!維持左3,4日腦霧情況

侯爵府

emilylam 發表於 22-9-3 12:02
中左新冠始終唔係普通感冒,會攻擊身體各器官,又多後遺症,睇個人彩數

我朋友打bnt,打完果晚雙腳痛到企 ...
我打BNT反應都大, 打第三針前仲走去行山, 第二日起唔到身對腳唔屬於自己, 不過我之前check咗potential side effects, 已經預咗所以not surprised.

大宅

兒童權利委員會批要求兒童攜證明不切實際 增基層負擔

政府宣布下周會公布「疫苗通行證」新措施,有意將疫苗通行證涵蓋年齡下調至 5 歲,設兩個月過渡期,並建議如無智能電話可用紙本代替。消息引起外界對兒童權利的關注,香港兒童權利委員會今(2 日)發表聲明,關注措施會削弱兒童社交,批評要求兒童隨身攜帶紙本證明不切實際,基層需購買額外電話亦會造成巨大負擔。

香港兒童權利委員會發聲明,對政府有意將疫苗通行證涵蓋年齡由現時 12 歲下調至 5 歲兒童表示極度關注。委員會指,該嚴厲措施引發許多對兒童權利和福利的關注,亦對兒童有深遠影響,進一步削弱兒童應有的家庭和社交生活。

委員會指,疫情下的封鎖、停課、網上學習、社交網絡崩潰、缺乏遊樂空間和活動等造成一代兒童的體能、心理學業發展遲缓,尤其影響有特殊需要和貧困狀況下的兒童。對年紀過輕兒童實施疫苗通行證要求必須仔細研究,新指施有機會增加兒童被獨留在家的風險。

委員會亦指出,該年紀兒童通常沒有專屬的手提電話,「要求他們隨身攜帶紙本證明也是不切實際的」。如果為此要求家庭購買額外手機,會為低收入家庭帶來巨大負擔,「對於有多個孩子的家庭來說,這尤其苛刻」。

委員會強調,支持接種疫苗,但簡單以降低疫苗通行證涵蓋年齡,並不能有效緩解父母對子女接種疫苗的疑慮。委員會促請當局以一切方法接觸學童和家長解釋新冠疫苗,及了解他們的憂慮,重申「兒童的基本權利不應被用作接種疫苗的交換條件」。(yahoo 新聞)

珍珠宮

人各有自己認為啱既原因 無論打定唔打 路人是沒辦法明白的.

我朋友寧願遲工唔做都唔肯打針
又有朋友同老公講 唔打針就離婚
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

MrBeast 發表於 22-9-3 12:08
我打BNT反應都大, 打第三針前仲走去行山, 第二日起唔到身對腳唔屬於自己, 不過我之前check咗potential side ...

你話你行山行到腳痛 唔關支針事,但我朋友打完bnt明顯同支針有關啦!佢無行山無做運動,平時無腳痛問題,好彩的係,痛左一晚第二日好返好多

大宅

oiyau2005 發表於 22-9-3 06:46
我一家0針,只係冇堂食,好過承受後遺症,識嘅人當中有因為打針而死、中風、面癱、心肌炎、敏感、生蛇… ...

如果我自己一個就冇所謂
個仔仲細 單單去迪士尼,海洋公園,體育館
冒險樂園都冇得去
真係好悲慘的童年

佢仲細仲未逼到埋身要打針

諗起仲有第4,5,6針真係想死

大宅

我唔反對人地打
但唔好逼我再打得唔得….
打完針手較痛足一年
彩針灸都未好番曬
邊個幫我出醫藥費。。。。

Skytree1000    發表於 22-9-5 23:44

伯爵府

人地唔想打咪唔打lor
呢個係佢嘅權利及自由
應該尊重
正如人地堅持打 我都尊重

大宅

青青河邊草 發表於 22-9-3 08:58
啲人把口反疫苗,尤其年輕果班,結果咪一個二個乖乖咁去打晒

唔打又冇得番學,冇得番工
點樣可以唔乖乖咁打?
一係就屈係屋企

大宅

好多人打完有副作用,影響個免疲系統搞到成日唔舒服,支針唔防中招,打咗都有機會有長新冠嫁,加上唔係高危群組,唔再打好正常,寧願做多d運動增強抵抗力

侯爵府

emilylam 發表於 22-9-3 12:12
你話你行山行到腳痛 唔關支針事,但我朋友打完bnt明顯同支針有關啦!佢無行山無做運動,平時無腳 ...
天氣涼返啲不妨試吓, 通常我一條氣 non stop 兩小時內完成

VIOLET & TWIN PEAKS||THOUSAND STEPS

https://youtu.be/75Vs_N0tOVE

首頁
23456...12

尾頁

跳至