自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

wendyaupooh 發表於 22-9-8 11:51
我都打左去問。兩邊都答我唔到 (我小朋友確診前未打針﹐確診後打左一針復必泰)﹐到底要唔要打多一針復必泰 ...

確診有上報當一針

子爵府

wendyaupooh 發表於 22-9-8 11:59
回覆 vivienchu2008 的帖子

其實政府熱線自己睇完都答我唔到........(佢真係答我﹐我都係睇而家網上最新資 ...

我覺得係5-11歲係疫苗通行證和教育局返全日/除罩活動唔一致,好多人就咁問我個細路要打幾針?同埋講話確診過,但有無上報呢?
疫苗通行證:復/科都係2針
除罩活動:復/確診過2針、科3針
確診過點計,教育局和疫苗計劃寫得好清楚

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 qqlun 的帖子

有上報呀。有晒隔離紙令個D架啦。但政府都話唔肯定....我梗係問清楚政府啦....(學校有叫我帶佢打多一針既 (因為佢係校隊要為比賽加操)﹐但我話我所知復必泰係唔使LOR)

侯爵府

回覆樓主:

中後六個月唔使打第三針

子爵府

wendyaupooh 發表於 22-9-8 13:56

有上報呀。有晒隔離紙令個D架啦。但政府都話唔肯定....我梗係問清楚政府啦... ...

學界聯會第一段有寫
attach1/tmp/phpCH8XvI

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 傻太 的帖子

即係話我小朋友唔使再打....???? 5-11歲兩針復必泰﹐咁確診計一針嗎? (其實無明確寫明)

子爵府

wendyaupooh 發表於 22-9-8 14:23
回覆 傻太 的帖子

即係話我小朋友唔使再打....???? 5-11歲兩針復必泰﹐咁確診計一針嗎? (其實無明確寫明:q ...

你要比賽就應該要,我哋講左小學要齊3針先可以比賽

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

wendyaupooh 發表於 22-9-8 13:56

有上報呀。有晒隔離紙令個D架啦。但政府都話唔肯定....我梗係問清楚政府啦... ...

我哋學校指引,確診有上報當一針

伯爵府

回覆 傻太 的帖子

如果你咁講.....復必泰又話只需打兩針...................即係變相確診係唔計數啦.........

伯爵府

之前係......我地之前都無問題...講緊10月開始.....(所以佢要我去打多一針呀) (咁我就呢個問題所以想問清楚政府LOR) 因我帶小朋友去打針時﹐姑娘都話佢唔使再打架啦...(除非政府要求所有小朋友要打3針復必泰)

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 22-9-8 14:23
回覆 傻太 的帖子

即係話我小朋友唔使再打....???? 5-11歲兩針復必泰﹐咁確診計一針嗎? (其實無明確寫明:q ...

Highlight紅色咪講左
attach1/tmp/phpxgTyhX

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 22-9-8 15:22

之前係......我地之前都無問題...講緊10月開始.....(所以佢要我去打多一針呀) (咁我就 ...

問政府無用,問返學校~

子爵府

wendyaupooh 發表於 22-9-8 15:19
回覆 傻太 的帖子

如果你咁講.....復必泰又話只需打兩針...................即係變相確診係唔計數啦...... ...

其實政府無講/寫過「確診當一針」,只係列出好多scenarios確診一次可以skip左一劑疫苗(中兩次無得skip兩劑)

子爵府

qqlun 發表於 22-9-8 15:22
Highlight紅色咪講左

佢係一劑復 + 確診
未必可以 = 兩劑復

珍珠宮

傻太 發表於 22-9-8 15:28
佢係一劑復 + 確診
未必可以 = 兩劑復

我哋學校有通告說明確診減少打一針

子爵府

qqlun 發表於 22-9-8 15:30
我哋學校有通告說明確診減少打一針

通告for除罩活動/學界比賽?
同埋JM困擾係佢係5-11歲,復本來打兩針

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

傻太 發表於 22-9-8 15:27
其實政府無講/寫過「確診當一針」,只係列出好多scenarios確診一次可以skip左一劑疫苗(中兩次無得skip兩劑 ...

教育局有指引㗎,確診係當一針。
https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/guidelines-covid19.html
你可以睇吓呢份敎育局最新指引「學校健康指引 (適用於2022/23學年可安排面授課堂的時間) 」

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/Health%20Protection%20Measures%20for%20Schools%20(C).pdf
「從未接種疫苗的學生,可於康復後滿 30 天接種疫苗。完成後 便會視為已接種兩劑疫苗。在完成兩劑後感染的學生,便會被 視為已接種三劑疫苗。」
attach1/tmp/php599PY7

子爵府

hfl2000 發表於 22-9-8 15:47
教育局有指引㗎,確診係當一針。
https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevent ...

呢個咪係其中兩個scenarios囉,呢份野我post左出嚟幾次喇
如果講明「確診當一針」,中三次係咪唔洗打?

伯爵府

剛剛政府記招﹐話5-11歲﹐又係康復者﹐打復必泰既話﹐係只需打一針。(呢個係疫苗通行証) 唔知學界之後會唔會有更改啦。

男爵府

wendyaupooh 發表於 22-9-7 11:44
回覆 無限城 的帖子

政府中左唔計咩? 我確診過﹐打兩針咋﹐藍碼WOO......小朋友唔計? 咁我小朋友確診過﹐ ...

因為教育局指引同衛生署指引係兩回事 ,我都係上網睇先知

首頁

尾頁

跳至