自由講場

跳至

首頁
23456...23

尾頁

侯爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:20
小朋友冇咩意見
依家香港讀書壓力大,可能對病情更加唔好
咁都會飛多幾次去探佢

改讀國際學校會否輕鬆啲?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

十歲太細,除非有父母陪,否則唔好啦 !

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

water-lily 發表於 22-12-18 11:13
10歲小朋友一個在外國,沒有家人在身邊,有乜事都冇人幫,冇人理

係囉,粗俗d講,同遺棄佢有咩分別!佢有特殊需要又咁細!點忍心!

侯爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:33
多謝你既回答
未去過澳洲讀書,不過私立學校應該都唔會太差
但有屋企人去澳洲都俾人歧視,有衝突

會唔會考慮new Zealand?可能歧視冇咁多;程度比澳洲更輕鬆

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

cy101 發表於 22-12-18 11:28
係囉,粗俗d講,同遺棄佢有咩分別!佢有特殊需要又咁細!點忍心!
...

Well said

男爵府

回覆樓主:

10歲……就算正常小朋友都唔會掉佢1個人過去囉,就算大人都希望有人係身邊陪伴支持自己啦,避風塘對於小朋友係好緊要,去到果邊有咩事俾人恰,除左打電話喊可以點,真係聽到都肉赤,自理能力呢啲,香港大把人請工人啦,唔係個個小朋友倚賴工人的,睇你平日點教點同工人配合,如果呢啲你都懶諗懶做,都相信你掉佢過去係想一了百了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yanny825199 發表於 22-12-18 10:58
佢自理能力越來越差
同埋係香港就算我唔追成績,學校都俾好大壓力
我偏向送小朋友出去,但係屋企人好反對 ...

佢自理差又有特殊問題,成績又唔好,去到外國隨時被人欺凌,唔好成日諗住外國讀書就一定好輕鬆,當你上到高中甚至大學,一樣要努力會辛苦。佢咁細家人又反對,其實響香港讀私立或直資都得啦,一意孤行要佢自己出國隨時害咗佢,感覺同放棄佢外判懶理佢分別不大。

公爵府

ada_fung 發表於 22-12-18 10:39
一定唔會送出去,咁細個!
親戚中有小朋友都有妥瑞症,大過D會容易D自己控制。
無論在外國或香港,咁既情況都有可能比同學欺凌。父母不在身邊,小朋友可以點?更慘。

家長一開始就話“外國讀書可以學獨立”,“外國讀書冇咁大壓力”,完全係自已隱惡揚善。

..

同意,「香港讀書壓力大」其實係家長自己有壓力,對小朋友要求唔太高根本問題唔大。
10歲咁細普通小朋友都唔放心,何況佢自理能力咁差,陪讀又話唔得,樓主明知小朋友獨自過去有咁多問題,俾我感覺係想甩走個包袱,送走佢俾人教好過自己煩,咁咪狠心啲囉,無需要逐樣說服自己。

男爵府

開不了口 發表於 22-12-18 11:36
10歲……就算正常小朋友都唔會掉佢1個人過去囉,就算大人都希望有人係身邊陪伴支持自己啦,避風塘對於小朋 ...

相信無人會同意樓主諗法,奇怪樓主夠胆開post問意見!

子爵府

20年前俾人送過去澳洲寄宿,我好人好姐都俾人歧視,真係咪搞。仲有我讀完寄宿學校幾年都改變唔到我唔鍾意執嘢嘅習慣,一樣咁冇紀律,性格天生好難改變。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

年紀太細,唔多合適。除非有親人陪同

子爵府

子女有病仲咁樣送走,真係好狠心

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主你係咪派膠?你要掉低一個十歲,有病,自至能力低嘅小朋友一個人去外國讀書?你係咪想唔要佢咋?

珍珠宮

alau2021 發表於 22-12-18 11:40
同意,「香港讀書壓力大」其實係家長自己有壓力,對小朋友要求唔太高根本問題唔大。
10歲咁細普通小朋友 ...

" 何必有我 "

ohmygosh    發表於 22-12-18 14:37

男爵府

回覆樓主:

似係你對小朋友讀書同埋佢個病有壓力,多過小朋友本身因為讀書而有壓力。

如果小朋友身邊嘅親人能夠唔在意佢嘅成績,佢妥瑞症徵狀都會減輕好多

伯爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:13
寄宿學校可以訓練獨立
又有老師、校監24小時睇住
唔洗係香港讀書咁大壓力

如果唔想大壓力讀書,點解唔在香港讀國際學校先,出去boarding 計埋機票雜項唔會平過香港讀。
點解要咁心急小朋友10歲就要「獨立」,我小朋友差唔多大的時候,仍然好鐘意同我一齊,有開心唔開心亦第一個通知我先,好好珍惜。
而家好多boarding school 都有位,經濟差同大陸人少出國。

伯爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:26
平時有屋企人照顧,有工人姐姐
但自理能力越來越低

你咪炒咗工人佢
有時比佢自己去下camp/sleepover

伯爵府

yanny825199 發表於 22-12-18 10:41
香港讀書壓力大,來緊考呈分試,成績好差,又搵唔到國際學校,先諗到送去外國
...

點會搵唔到?
你過去EK國際學校版問下
搵間新校/冇中學的wait 下好多都會有位,D人等到心儀學校有位就會走

大宅

我覺得好睇個小朋友本身性格及能力。

只得10歲,本身自理、社交、語音表達、學術、抗壓能力如何?呢d能力唔會轉咗環境仲要孤身一人就會大幅度提升到。
另外,唔係外國就一定冇讀書壓力,每個地方讀書都係一個光譜。香港都有相對較輕鬆的學校,讀band 3 又點,好視乎家長點睇

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 22-12-18 11:47
樓主你係咪派膠?你要掉低一個十歲,有病,自至能力低嘅小朋友一個人去外國讀書?你係咪想唔要佢咋?
...

如果唔膠的話,只能講樓主抱着「無眼屎乾淨盲」嘅心態,就算一個正常無病無痛10歲小朋友,父母都唔會忍心要個細路去十萬九千里外自己生活吧!

首頁
23456...23

尾頁

跳至