自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

dearmm 發表於 23-2-5 14:45
請問考大學有些學科DSE 分*2,或5以上有分加,有些攞40或以上是不是因為加分?

仔揀Chem, bio , M2 應該 ...

chem, bio, m2 都係難攞5 or above
如果可以,我會take多一科非sci,吾鍾意可drop
你講嘅40以上,係唔係指cu med?如果係,要7科41才穩入(無加乘),即6科5*+1科5,5已經好難,5*更難

子爵府

回覆樓主:

如果學校俾3x+m2, 同學又handle到,咁梗係揀多科穩陣d. 如學校只許2x +m2, 都冇辦法,只好專心應戰。
仔學校舊年第一次家長會係講可以3x+m數,但年尾突然放風可能轉3x (冇m數),或2x+m數,真係俾佢打亂晒。
仔原本諗住phy+m2, chem, ict, 如只可2x+m數,真係唔知棄chem定ict好。

珍珠宮

beebee67890 發表於 23-2-6 08:37
我仔選Phy Chem bio ,已經不易,中三時呢三科8 X幾,今年-開波就唔合格及合格多少少,佢話佢係識嘅,但就 ...

三科都低分,最好搵上門私補可以三科都補,有乜嘢唔明可以問補習老師,亦可以教你仔仔溫書方法

學校老師有冇介紹參考書,練習,自己選做,有答案對。

DSE可以選by topics 嘅 past paper, 教到邊,可以做到邊, 中四可以做啦!

學校老師可能亦會給DSE paper 題目,學校過往考試練習。

理科最緊要明解,做下練習,睇吓邊度唔明,再…….

子爵府

lovedgs 發表於 23-2-6 15:15
chem, bio, m2 都係難攞5 or above
如果可以,我會take多一科非sci,吾鍾意可drop
你講嘅40以上,係唔係指 ...

我記得有統計M數5+比率較高(呢科一係3/4佔嘅比率較低)

子爵府

傻太 發表於 23-2-6 18:34
我記得有統計M數5+比率較高(呢科一係3/4佔嘅比率較低)

真係叫計一科係2022 dse,我女有啲同學(2022考生)同佢呻drop左M之後大學先話可以計一科,計半科同一科嘅考量係完全吾同
要睇多幾年真係計一科後(吾係半科)嘅數據

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

2+M2 就是3科。岩岩好

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

ren 發表於 23-2-6 15:59
如果學校俾3x+m2, 同學又handle到,咁梗係揀多科穩陣d. 如學校只許2x +m2, 都冇辦法,只好專心應戰。
仔學 ...

你仔仔好勁,可以handle到同時讀呢幾科,請問自修報考其中一科可以嗎?

珍珠宮

lovedgs 發表於 23-2-6 19:11
真係叫計一科係2022 dse,我女有啲同學(2022考生)同佢呻drop左M之後大學先話可以計一科,計半科同 ...

現在drop 科真係要自己考慮清楚,計一計夠唔夠數,因為通識就快只係pass就得,去外國留學的話,唔少大學core maths 加埋M1或M2 又只當一科,香港嘅大學,唔少學科M1或M2可以當一科。

選科或drop科之前最好了解清楚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ren 發表於 23-2-6 15:59
仔學 ...

大學有方向未?如果未有方向Chem成績ok,2x+m2 建議留Chem 棄 ICT。

珍珠宮

Yes

子爵府

capricornbb 發表於 23-2-6 23:48
你仔仔好勁,可以handle到同時讀呢幾科,請問自修報考其中一科可以嗎?
...

其實勁係阿仔自我感覺良好,阿媽係驚佢上到高中先知同初中係兩回事,如果得2x+m2好似窄窄地,多個x感覺有彎轉囉。
學校都有同我地講,如學校最後因編排課堂關係只俾3x, 可能幫我地報自修m2, 但係原本諗住讀3xm2, 變自修m2,心裡總有不安。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 10:04
大學有方向未?如果未有方向Chem成績ok,2x+m2 建議留Chem 棄 ICT。

大學方向比較傾向ict, 但最慘ict轉新課程佢考個年才第二年新卷,堅冇把握,語文又唔係好,諗住有多個理科x, 可望搭夠分入u. 唔貪,只望唔跛腳入工程類。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ren 發表於 23-2-7 10:42
大學方向比較傾向ict, 但最慘ict轉新課程佢考個年才第二年新卷,堅冇把握,語文又唔係好,諗住有多個理科x ...

現今M2已普遍被本地大學當成一科,所以2X+m即是3X都夠,香港嘅大學工程系收分唔太高,如果目標係IT 對ICT有興趣,唔打算讀醫護,亦唔打算出國升學,就可以棄chem.。

珍珠宮

granja 發表於 23-2-6 08:31
請教大家,如果個學生文科成績較好,數理較弱,但興趣係理科,將來想讀電腦科之類既科目,係理科係咪好冒險 ...

讀電腦唔須要好深嘅數學,不過數學能力唔可以太差。
香港讀電腦,大學收分唔算高,揀有把握嘅科目加一科理科/ICT都足夠。

大宅

留毛學野

首頁

尾頁

跳至