自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

贊成樓主投訴佢,佢已經衰咗兩樣野:濫收車資,同不禮貌對待乘客
如果佢儲到兩個投訴,交通投訴部會有警告俾佢

男爵府

laukkk 發表於 23-3-11 17:34
贊成樓主投訴佢,佢已經衰咗兩樣野:濫收車資,同不禮貌對待乘客
如果佢儲到兩個投訴,交通投訴部會有警告 ...

所以我覺得有時唔好怕煩;亦唔好覺得投訴左無用~我唔知道個力量有幾大,但唔做就一定完全無力囉~

水晶宮

加菲貓3 發表於 23-3-11 14:32
側面咁似驃叔

係,仲驚

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

gretamama 發表於 23-3-11 14:36
佢有冇放過佢啲客?$50都嫌少,要幾多先肯載客?就係有呢啲垃圾,啲的士司機形象先咁差!
...

我出親街都會搭的士,老實$50的士費都真係唔係多
不過有一啲的士司機的而且確態度好差

珍珠宮

2毫子咪少,我試過2蚊都話無散紙找,呢啲司機真係抵俾人鬧既

子爵府

加菲貓3 發表於 23-3-11 14:32
側面咁似驃叔

大宅

gretamama 發表於 23-3-11 14:36
佢有冇放過佢啲客?$50都嫌少,要幾多先肯載客?就係有呢啲垃圾,啲的士司機形象先咁差!
...

係香港搭的士好有壓力,近嘅話我有時都會驚比佢鬧

珍珠宮

回覆樓主:

所以我唔係必要都唔搭的士,唔會有機比自己受氣

大宅

回覆樓主:

樓主支持你,問題係佢態度~
依家啲的士司機真係惡過客……稍為坐新款的士遇著後生司機就好啲啲,但我都好怕坐的士……唔想嬲親自己
所以極度想Uber 快啲合法化,或者可以引入DIDI可以多個選擇~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我撑你, 司機態度衰 , 比多一毫都氣頂住。 態度好, 有乜所謂。

以前, 我由美孚坐的士上瑪嘉烈。 因另一邊山, 覆診大樓, Nurse同媽媽抽咗血要2個鐘頭內交返抽血區, 我攞住D血, 仲等小巴咩。 上的士, 我話瑪嘉烈醫院, 唔係急症室個邊。 通常司機知, 因有2個入口。 個司機態度好差, 搭小巴仲快啦。 我話, 另一邊入口呀, 聾咗咁, 一路狂鬧。
我話你係咪唔去呀?
答我都開咗車啦。唔通我連馬嘉烈都唔識去咩。

去到第一個入口, 佢想轉上去, 我知佢唔識路。
我話唔係呢個路口呀。
答咁仲邊度有入口呀?

你跟住前面駕的士行。 再行過D, 有另一個入口。

唔敢出聲, 知自己理虧。 上到去, 四十幾, 我數夠大餅比佢。

人衰無藥醫。

大宅

Minnie2010 發表於 23-3-11 14:52
你拎住外賣,佢只係提你唔好食嘢。點解你咁大反應?

咁如果有人拐住刀,係咪叫人唔好殺人?

珍珠宮

玩具勳章

littledot 發表於 23-3-11 17:09
當然,個司機態度差樓主已經好興,但如果個司機找返兩亳俾佢,佢未必會有後續行動。
...

無個2毫子只係樓主變左無理囉,有證據就要鋤佢啦,使俾面

子爵府

Anpanmama 發表於 23-3-11 17:52
我出親街都會搭的士,老實$50的士費都真係唔係多
不過有一啲的士司機的而且確態度好 ...

無嘢嘛!$ 50唔係多?最底消費到係$27渣。長途我座X/P巴士線啦!洗Q左的士咩!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MMVV 發表於 23-3-11 18:29
無嘢嘛!$ 50唔係多?最底消費到係$27渣。長途我座X/P巴士線啦!洗Q左的士咩!
...

咁你都識得講你係坐巴士啦!
咁坐巴士同的士已經有分別啦,你冇嘢吖嘛!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gretamama 發表於 23-3-11 14:28
上車聽到目的地,態度已經唔好,想行遠路;我指示要行另一邊。佢就開始嘈,話我好拎外賣上車,叫我唔好食野 ...

完全明白你既怒火,我啱啱都炳完個收銀黎。明明我已經話佢聽有7蚊,同拿定散銀係佢面前,要佢找返10蚊比我。佢玩野咁比兩個5蚊銀我,結果我趁機炳佢一鑊,佢自己囉黎比人做出氣袋,白癡 既人周街都係

子爵府

Anpanmama 發表於 23-3-11 18:37
咁你都識得講你係坐巴士啦!
咁坐巴士同的士已經有分別啦,你冇嘢吖嘛!
...

你话$50 唔多嘛。點樣叫唔多?我港岛去屯門坐的士呀!個個屯門坐的士個個的士佬發晒達啦!唔受得短途唔好揸的士啦!的士佬,個個去文具書店舖個個買一廂一廂書呀!買條間尺擦子膠係咪老板就要發老皮呀!?

子爵府

雖然只係兩毫子,但會告得入「濫收車資」

公爵府

畀面勳章

綠的深圳灣上車返屯門百幾蚊都唔係幾好老脾

翡翠宮

MMVV 發表於 23-3-11 18:41
你话$50 唔多嘛。點樣叫唔多?我港岛去屯門坐的士呀!個個屯門坐的士個個的士佬發晒達啦!唔受得短途唔好 ...

你發窮惡冇得搭的士你鬧我做乜嘢?
唔係個個窮都唔搭的士,有需要就打的,識路、順路梗係會搭公共交通工具!
夠姜你上的士鬧的士佬,唔好喺度發癲!
PS:樓主我唔係話你,你個case我贊成你投訴!

珍珠宮

gretamama 發表於 23-3-11 17:36
所以我覺得有時唔好怕煩;亦唔好覺得投訴左無用~我唔知道個力量有幾大,但唔做就一定完全無力囉~
...

同意,我當年都有咁樣投訴個的士司機,佢又係找少錢仲用粗口鬧我,之後有警察聯絡我,我去咗差館落口供,後尾警察話告得到,我仲上埋庭做証人

首頁
23456...7

尾頁

跳至